[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/iPhone4.png[/img]Zelden zaten alle geruchtensites er zo ver naast, want in plaats van een iPhone 5 met een compleet nieuw design kregen we vandaag de
iPhone 4S door Apple voorgeschoteld. En je raadt het al, die lijkt uiterlijk behoorlijk veel op de iPhone 4.
Maar schijn bedriegt, niet alleen is de metalen band met de antenne niet meer hetzelfde (en lijkt die nu meer op de CDMA iPhone 4 die Verizon in de V.S. verkoopt), maar aan de binnenkant is er erg veel veranderd.
Ten eerste zit er een veel snellere processor in. Deze A5 (die we ook al uit de iPad 2 kennen) levert indrukwekkende prestaties. Deze dual-core gaat tot twee keer zo snel en de grafische prestaties zijn nog indrukwekkender, tot maar liefst zeven keer zo snel.
BatterijduurOndanks dit extra vermogen blijft de batterijtijd niet alleen net zo goed als de iPhone 4, die is zelfs nog verbeterd: 8 uur spraak over 3G, 14 uur als de 3G uitstaat, 6 uur 3G browsing, 9 uur op W-Fi, 10 uur video en 40 uur om naar muziek te luisteren.
Draadloos systeemVerder is het draadloze systeem ook verbeterd, waardoor de ontvangst nog beter zou moeten zijn en je download snelheid ook toe zou moeten nemen. Verder werkt de
iPhone 4S op zowel GSM als CDMA, vooral goed nieuws voor mensen in de V.S. die een abonnement hebben bij Verizon, maar ook vaak over de grens gaan.
Verbeterde cameraWaar de iPhone 4 al een prima camera had, die meer dan een jaar na het uitkomen nog steeds veel andere smartphones met meer megapixels verslaat, krijgt de iPhone 4S er nog eens drie megapixels bij, waardoor die op een totaal van 8 komt.
Door de snellere processor neemt deze iPhone ook nog eens sneller foto's dan zijn voorganger, door het ingebouwde Hybrid IR filter worden kleuren nog beter weergegeven en zijn ze 30 procent scherper. Verder zit er gezichtsherkenning in (tot 10 gezichten) en de witbalans is ook nog verder verbeterd.
En de resolutie van de HD video optie is ook stevig opgekrikt, van 720p naar 1080p.
AirPlayDe
iPhone 4S zal, net zoals de iPad 2, AirPlay mirroring bieden. Dat betekent dat je alles op je scherm ook op een televisie kan zien. Dat kan draadloos via een
Apple TV of met een HDMI kabel.
Siri AssistentHoewel we het nog niet 100% zeker weten zei Phil Schiller tijdens het iPhone event "and that is the coolest feature of the new iPhone 4S". Dus het lijkt er op dat deze assistent alleen maar beschikbaar zal zijn op de iPhone 4S.
Maar als je dan een iPhone 4S hebt, dan gaat er ook een hele nieuwe wereld open die het huidige Voice Control mijlenver achter zich laat. Want met deze Assistent kan je een hele reeks van gesproken commando's geven die tijdens de demo's allemaal feilloos werden uitgevoerd. Zo kan je vragen wat voor weer het is, of je een jas nodig hebt of om een alarm voor een bepaalde tijd te zetten. En zelfs een afspraak voor een bepaalde tijd waarbij de Assistent kijkt of je dan ruimte in je agenda hebt, en de afspraak ook meteen voor je kan bevestigen.
Het lijkt op handsfree met steroïden en ik denk dat het verkeer hier wel eens een stuk veiliger door zou kunnen worden.
Voorlopig lijkt het er op dat deze assistent alleen Engels, Frans en Duits ondersteunt. Dat is in ieder geval bij de optie om er tekst aan te dicteren. Maar als je in één van die talen spreekt dan is het buitengewoon indrukwekkend. En Apple belooft al dat er meerdere talen in de toekomst toegevoegd zullen worden.
Prijzen en opslagPrijzen zijn op dit moment alleen nog maar in de V.S. bekend, maar in ieder geval is het nieuws dat er voor het eerst een 64 GB versie beschikbaar is. Die prijzen in de V.S. zijn trouwens $ 199 voor het 16 GB model, $ 299 voor 32 Gb en $ 399 voor 64 GB. Maar die prijzen zijn in combinatie met een AT&T abonnement en het is natuurlijk maar zeer de vraag of dat zich naar onze thuismarkt laten vertalen.
Opvallend is nog wel dat de iPhone 4 met 8 GB voor $ 99 wordt aangeboden en de iPhone 3GS met 8 GB 'gratis' bij een abonnement wordt weggegeven.
BeschikbaarheidVanaf 14 oktober is de
iPhone 4S beschikbaar in de V.S., Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Japan.
Vanaf 28 oktober zijn de Lage Landen onder andere ook aan de beurt. Dan is de hele lijst: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Liechtenstein, Letland, Luxemburg, Nederland, Mexico, Noorwegen, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.