Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 00:47   
geplaatst door: Peter Villevoye
[img=right]http://www.euronet.nl/users/studea/macfreak/adobe.gif[/img][img=right]http://www.macfreak.nl/~redactie/kevinlynchphoto.jpg[/img]Onlangs publiceerde Knowledge@Wharton (een kenniscentrum van de Universiteit in Pennsylvania) een interview met Kevin Lynch (een van de Big Bosses van Adobe). Daarin lichtte hij veel technische zaken toe m.b.t. het samengaan van de twee grootheden Adobe en Macromedia en gaf hij duidelijk aan wat Adobe's koers voor de toekomst is.

Een diepgaand relaas, met hier en daar wat zeer concrete uitschieters over de al bekende software en ons dierbare Mac OS X. Hieronder wat belangrijke punten uit het interview.

(Lees eventueel ook onze eerdere NieuwsFlits over Knowledge@Whartons interview met Bruce Chizen, CEO van Adobe.)

Het samengaan van Adobe en Macromedia bracht niet alleen mensen en zaken samen, maar ook verschillende visies en motto's. Adobe was druk met "Wat en hoe communiceert men?" en bij Macromedia luidde het credo "Experience Matters". Alles mooi en wel, maar vanaf het samengaan is men meer de nadruk gaan leggen op "Waarom willen en doen mensen dit allemaal?" (dat communiceren en aanverwante activiteiten). "Engagement" is het toverwoord. Een moeilijk te vertalen term, helaas. Maar het draait om betrokkenheid, actieve deelname, doelmatigheid. En het wordt geen 'doosje' dat je kan kopen, maar het gaat meer om de samenhang van software (tools zoals programma's maar ook plug-ins, players, web-applicaties, run-times, etc.) en zelfs hardware (zoals laptops, desktops, netwerken, servers en mobiele apparatuur).

Daartoe heeft men zowel diverse core-technologieën zoals PDF, SWF, Flex en scripting in ver(der)gaande ontwikkeling, maar zoekt men ook aansluitingen bij open standaarden die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor 'Web 2.0', waaronder ECMA-Script (wat voorheen "JavaScript" of "ActionScript" heette).

Meest opmerkelijk is de techniek onder de werktitel "Apollo": een platform-onafhankelijke ontwikkelomgeving die de twee werelden van PDF en Flash niet alleen gaat combineren maar ook aanvullen met een nieuw fenomeen: onafhankelijk werkende applicaties, onafhankelijk van het web en zelfs onafhankelijk van het operating system. Helemaal nieuw is dit natuurlijk niet. PDF's zijn al in beginsel off-line vanaf het bureaublad te openen, maar de essentie van PDF (een soort digitaal papier) leent zich minder voor volwaardige, los bedienbare applicaties. Flash kan ook wel 'los' afspelen, maar dat is nog steeds wat ongebruikelijk. Apollo moet dat allemaal normaal maken.

Allerlei toepassingen zullen via web of andere netwerken de gebruikers bereiken. Voorbeelden: vrolijk in te vullen en te valideren vliegtickets floepen op een mobieltje tevoorschijn, want men heeft een reis gewonnen bij een on-line spelletje ! Maar ook zwaar serieuze digitale dossiers van verzekeringsmaatschappijen rollen over laptop-schermen, met foto's en een video-venster, zodat de betrokken assuradeurs tot een oordeel over een claim kunnen komen. Alle gegevens komen vanuit een beveiligde server in de tabellen en de automatische berekeningen geven grafisch weer wat de uitkeringen kunnen zijn. Toekomstmuziek ? Nee, Apollo maakt zich daar sterk voor.

Sterker nog, het is een oud liedje - het is de oude belofte van wat Java al 10 jaar probeert te bereiken, wat Java-applets sporadisch in web-pagina's doen en wat talloze mobieltjes wel zouden en moeten kunnen maar wat steeds stuit op teveel problemen. Apollo is niet zomaar ouwe Java-koffie in een nieuwe verpakking, maar moet de "Senseo" van het platform-onafhankelijk ontwikkelen worden !

Adobe mikt daarbij niet op het neerhalen van de Toren van Babel in het aloude programmeerwerk. Grote applicaties (zware 'tools' zoals Adobe's Creative Suite, Microsoft Office, de Apple iApps) zullen allicht platformafhankelijk geprogrammeerd blijven worden. Maar veel gebruikerstoepassingen (en ook kleine tools voor productie, business en consumenten) gaan baat hebben bij deze revival van cross-platform ontwikkelen. Dat denkt Kevin Lynch namens Adobe althans. Zou het Adobe lukken ?

Microsoft denkt er in ieder geval ook zo over, maar heeft concurrerende technieken in de steigers: "Windows Presentation Foundation" en dat moet dan ook cross-platform worden. Yeah sure, net zoals de Media Player en Explorer dat beloofden maar niet lang volhielden (alleen Office houdt stand op de Mac). Adobe heeft op dat terrein beslist meer ervaring en hecht werkelijk waarde aan cross-platform beschikbaarheid. Adobe en Microsoft beschouwen elkaar echter als partners èn concurrenten, ook in deze materie.

Dan nog wat technische wetenswaardigheden (met duidelijke indicaties voor de toekomst).

Flash is stilaan de Nummer 1 video-player geworden. Windows Media Player, QuickTime en Real hebben het nakijken. En om duidelijke redenen: terwijl de anderen met allerlei ingewikkelde settings en preferences de gebruikers horendol maken, zorgde Flash ervoor dat de extra 'verpakking' (van video in SWF/Flash) probleemloos deed wat de aanbieder en gebruiker voor ogen hadden: simpel en snel afspelen. En meer: de presentatie van de video is makkelijk uit te breiden met branding- en interface-elementen. Iets wat bij de andere toch lastig zo niet ondoenlijk is gebleken. Audio en video afspelen zijn zodoende (maar eigenlijk onverwacht) het domein van Flash geworden.

Maar hoe zit het met Apollo en DRM (beveiliging van digitale rechten op content) ? Daarover deed Lynch geen uitspraken, alleen dat Flash (nog) geen DRM ondersteunt. maar aangezien Adobe al een tijdje stoeit met hun LiveCycle-technieken voor Acrobat/PDF en Flex (database-voorzieningen voor Flash), vermoed ik dat het Adobe-DRM die kant op zal gaan.

Laatste opmerkelijke uitspraak: "There is more and more integration between the interfaces of Photoshop and DreamWeaver" en geen woord over GoLive of FireWorks...
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 01:06    reactie #1
geplaatst door: Daredevil
Klinkt intressant, gaan we eindelijk naar echt cross-platform? en dan ook ZONDER al te veel bugs, dus lekker strict? ben benieuwd..
 “To create a new standard, it takes something that’s not just a little bit different, it takes something that’s really new and really captures people’s imagination and the Macintosh, of all the machines I’ve ever seen, is the only one that meets that standard.” — Bill Gates
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 01:06    reactie #2
geplaatst door: fredmatrack
Ik hoop vooral dat ze snel uitkomen met een creative suite 3 die volledig universal binary is. Bovendien zou het best leuk zijn als die core image perfect zou ondersteunen. Dan zal het snelheidsverschil tussen Photoshop op Windows (zonder core image) en Mac OS X wel eens plots groot kunnen worden.

Verder ben ik benieuwd naar de gevolgen van de samenvoeging van de twee grote spelers op grafisch gebied. Hetgeen hij hier voorstelt ziet er best leuk uit. Weer een hele hoop applicaties die niet meer Windows-only zullen zijn. Daar kan ik enkel maar achter staan. Alleen vrees ik dat het weer een getouwtrek zal worden zoals met Java. Laat ons hopen van niet.
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 10:52    reactie #3
geplaatst door: denn88
Citaat

Daartoe heeft men zowel diverse core-technologieën zoals PDF, SWF, Flex en scripting in ver(der)gaande ontwikkeling, maar zoekt men ook aansluitingen bij open standaarden die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor 'Web 2.0', waaronder ECMA-Script (wat voorheen "JavaScript" of "ActionScript" heette).


ECMA-Script is de basis versie van Javascript. Microsoft heeft Netscape's / Sun's Javascript reversed engineerd en deels aangepast wat nu JScript heet, dus Miscrosofts eigen variant van Javascript. Netscape hield tijdens de internet 'boom' Javascript voor zichzelf en als een gesloten scripting taal om zo soort van marktleider te blijven.

Daarom is (kan) het altijd zo'n 'ellende' opleveren tussen de browsers en platformen als er op een website gebruik wordt gemaakt van de algemene term 'Javascript'. Dan werken bijvoorbeeld sommige stukken van een website alleen in Windows Internet Explorer en hebben andere mensen/browsers/platformen gewoon weg 'pech'. ECMA-script werkt wel cross-platform.

Netscape is later ook z'n eigen weg gegaan met Javascript en heeft het later toch openbaar gemaakt voor zo ver ik weet. Maar de basis versie, die dus het meest compatible is tussen bijvoorbeels Safari, Firefox en Internet Explorer (Windows), is ECMA-Script.

Actionscript is weer afgeleidt van Javascript / ECMA-Script qua syntax. ECMA-Script is zeker niet nieuw en heette voorheen ook niet Actionscript wat juist alleen in Flash wordt gebruikt.
Atlantisdesign.nl - webDesign en de Mac. Bezig met webdesign / webdevelopment? Je eigen Mac als lokale webserver?
iPhone 4, 16 GB (black) | MacBook Pro 15", 2.44Ghz Intel Core 2 Duo,  4GB Ram | Airport Extreme | MacMini Intel Core 2 Duo, 4GB Ram | PowerMac G4 MMD Dual 1Ghz.
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 11:24    reactie #4
geplaatst door: Peter Villevoye
Je begrijpt dat zo'n verhaal voor de beknoptheid van het interview
best samengevat mag worden als "voorheen". Maar toch bedankt !

Sterker nog, laat ik het even aanvullen: "JavaScript" heeft qua taal
en syntax weinig te maken met "Java". Netscape noemde het eerst
"LiveScript", maar vanwege de gelijkenissen in principes (platform-
onafhankelijk ontwikkelen) haakte ze bij de Java-naam aan...
ECMA-Script is ook benoemd omdat JavaScript een handelsmerk is,
maar in feite is het vrijwel als 2 druppels water met JavaScript.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 12:07    reactie #5
geplaatst door: denn88
@Peter Villevoye
Het verhaal is inderdaad erg lang maar wel interessant. Dit was even een zij sprongentje omtrent Javascript.

... en weer on-topic
Grappig om te zien dat Adobe steeds groter wordt en zich wllicht ook gaat bemoeien met DRM (eek!!). Flash video is grappig maar ik hou het liever bij QuickTime (als dat aangeboden wordt op een website). Flash beschouw ik nog steeds als een animatie-plugin. Ik heb ook een hekel aan grote Flash-only websites tenzij het z'n doel(groep) goed bereikt » entertainment. Gebruik Flash niet voor informatieve websites.

En zie weer: Microsoft komt wéér!! met z'n eigen eigenwijze gedoe met een eigen presentatie 'laag' die hét moet gaan worden.

Apart gezien van Internet Explorer for Mac (die nu echt overleden is en eigenlijk om Apple desdijds 'op internet' te krijgen/houden), Windows Media Player (bagger vind ik, by the way) en de Office suit (waar ik wel tevreden over ben), doet Microsoft weinig aan cross-platform software / technologie. Zeker nu Mac OS X echt volwassen begint te worden en het bij Microsoft toch begint te jeuken.

Je zult zien, een derde (Adobe, haha of Google), bekijkt het van een afstandje en loopt met de beste techniek er mee weg. Gevolg: nieuwe standaarden, iedereen moet wéér omschakelen en zo gaat het cirkeltje weer rond.
Atlantisdesign.nl - webDesign en de Mac. Bezig met webdesign / webdevelopment? Je eigen Mac als lokale webserver?
iPhone 4, 16 GB (black) | MacBook Pro 15", 2.44Ghz Intel Core 2 Duo,  4GB Ram | Airport Extreme | MacMini Intel Core 2 Duo, 4GB Ram | PowerMac G4 MMD Dual 1Ghz.
Kevin Lynch praat over de Adobe-toekomst
27 juli 2006 - 14:44    reactie #6
geplaatst door: lector
DRM: het zal tijd worden, dat dat verboden wordt. Na Apple ook nog Adobe aan de DRM.
Wie volgt?   :barf: