[img=right]http://www.euronet.nl/users/studea/macfreak/adobe.gif[/img][img=right]http://www.macfreak.nl/~redactie/kevinlynchphoto.jpg[/img]Onlangs publiceerde
Knowledge@Wharton (een kenniscentrum van de Universiteit in Pennsylvania) een
interview met Kevin Lynch (een van de Big Bosses van Adobe). Daarin lichtte hij veel technische zaken toe m.b.t. het samengaan van de twee grootheden Adobe en Macromedia en gaf hij duidelijk aan wat Adobe's koers voor de toekomst is.
Een diepgaand relaas, met hier en daar wat zeer concrete uitschieters over de al bekende software en ons dierbare Mac OS X. Hieronder wat belangrijke punten uit het interview.
(Lees eventueel ook onze eerdere NieuwsFlits over Knowledge@Whartons
interview met Bruce Chizen, CEO van Adobe.)
Het samengaan van Adobe en Macromedia bracht niet alleen mensen en zaken samen, maar ook verschillende
visies en motto's. Adobe was druk met
"Wat en hoe communiceert men?" en bij Macromedia luidde het credo
"Experience Matters". Alles mooi en wel, maar vanaf het samengaan is men meer de nadruk gaan leggen op
"Waarom willen en doen mensen dit allemaal?" (dat communiceren en aanverwante activiteiten). "
Engagement" is het toverwoord. Een moeilijk te vertalen term, helaas. Maar het draait om betrokkenheid, actieve deelname, doelmatigheid. En het wordt geen 'doosje' dat je kan kopen, maar het gaat meer om de samenhang van software (tools zoals programma's maar ook plug-ins, players, web-applicaties, run-times, etc.) en zelfs hardware (zoals laptops, desktops, netwerken, servers en mobiele apparatuur).
Daartoe heeft men zowel diverse core-technologieën zoals PDF, SWF, Flex en scripting in ver(der)gaande ontwikkeling, maar zoekt men ook aansluitingen bij open standaarden die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor 'Web 2.0', waaronder ECMA-Script (wat voorheen "JavaScript" of "ActionScript" heette).
Meest opmerkelijk is de techniek onder de werktitel "
Apollo": een platform-onafhankelijke ontwikkelomgeving die de twee werelden van PDF en Flash niet alleen gaat combineren maar ook aanvullen met een nieuw fenomeen: onafhankelijk werkende applicaties, onafhankelijk van het web en zelfs onafhankelijk van het operating system. Helemaal nieuw is dit natuurlijk niet. PDF's zijn al in beginsel off-line vanaf het bureaublad te openen, maar de essentie van PDF (een soort digitaal papier) leent zich minder voor volwaardige, los bedienbare applicaties. Flash kan ook wel 'los' afspelen, maar dat is nog steeds wat ongebruikelijk. Apollo moet dat allemaal normaal maken.
Allerlei toepassingen zullen via web of andere netwerken de gebruikers bereiken. Voorbeelden: vrolijk in te vullen en te valideren vliegtickets floepen op een mobieltje tevoorschijn, want men heeft een reis gewonnen bij een on-line spelletje ! Maar ook zwaar serieuze digitale dossiers van verzekeringsmaatschappijen rollen over laptop-schermen, met foto's en een video-venster, zodat de betrokken assuradeurs tot een oordeel over een claim kunnen komen. Alle gegevens komen vanuit een beveiligde server in de tabellen en de automatische berekeningen geven grafisch weer wat de uitkeringen kunnen zijn. Toekomstmuziek ? Nee, Apollo maakt zich daar sterk voor.
Sterker nog, het is een oud liedje - het is de oude belofte van wat Java al 10 jaar probeert te bereiken, wat Java-applets sporadisch in web-pagina's doen en wat talloze mobieltjes wel zouden en moeten kunnen maar wat steeds stuit op teveel problemen. Apollo is niet zomaar ouwe Java-koffie in een nieuwe verpakking, maar moet de "Senseo" van het platform-onafhankelijk ontwikkelen worden !
Adobe mikt daarbij niet op het neerhalen van de Toren van Babel in het aloude programmeerwerk. Grote applicaties (zware 'tools' zoals Adobe's Creative Suite, Microsoft Office, de Apple iApps) zullen allicht platformafhankelijk geprogrammeerd blijven worden. Maar veel gebruikerstoepassingen (en ook kleine tools voor productie, business en consumenten) gaan baat hebben bij deze revival van cross-platform ontwikkelen. Dat denkt Kevin Lynch namens Adobe althans. Zou het Adobe lukken ?
Microsoft denkt er in ieder geval ook zo over, maar heeft concurrerende technieken in de steigers: "
Windows Presentation Foundation" en dat moet dan ook cross-platform worden. Yeah sure, net zoals de Media Player en Explorer dat beloofden maar niet lang volhielden (alleen Office houdt stand op de Mac). Adobe heeft op dat terrein beslist meer ervaring en hecht werkelijk waarde aan cross-platform beschikbaarheid. Adobe en Microsoft beschouwen elkaar echter als partners èn concurrenten, ook in deze materie.
Dan nog wat technische wetenswaardigheden (met duidelijke indicaties voor de toekomst).
Flash is stilaan de Nummer 1 video-player geworden. Windows Media Player, QuickTime en Real hebben het nakijken. En om duidelijke redenen: terwijl de anderen met allerlei ingewikkelde settings en preferences de gebruikers horendol maken, zorgde Flash ervoor dat de extra 'verpakking' (van video in SWF/Flash) probleemloos deed wat de aanbieder en gebruiker voor ogen hadden: simpel en snel afspelen. En meer: de presentatie van de video is makkelijk uit te breiden met branding- en interface-elementen. Iets wat bij de andere toch lastig zo niet ondoenlijk is gebleken. Audio en video afspelen zijn zodoende (maar eigenlijk onverwacht) het domein van Flash geworden.
Maar hoe zit het met Apollo en DRM (beveiliging van digitale rechten op content) ? Daarover deed Lynch geen uitspraken, alleen dat Flash (nog) geen DRM ondersteunt. maar aangezien Adobe al een tijdje stoeit met hun LiveCycle-technieken voor Acrobat/PDF en Flex (database-voorzieningen voor Flash), vermoed ik dat het Adobe-DRM die kant op zal gaan.
Laatste opmerkelijke uitspraak: "There is more and more integration between the interfaces of Photoshop and DreamWeaver" en geen woord over GoLive of FireWorks...