geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMacBondiBlue-icoon.png
20 jaar iMac: Recycle je iMac, doe een upgrade of ruil hem in
Deze week vieren we het 20 jarig bestaan van de iMac. Eind jaren 90 toonde Steve Jobs zijn nieuwste telg aan het publiek. Het was baanbrekend en veranderde de manier waarop mensen de computer zagen.

Met haar ronde vormen en felle kleuren mocht de iMac gezien worden. De iconische muis, CD drive, USB poorten en voor het eerst geen floppy disk: Apple liep voor op haar concurrenten. Langzaam maar zeker evolueerde het ronde bolletje tot echt werkpaard. In 2017 onthulde Apple de iMac Pro voor de professionele en veeleisende iMac gebruiker.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/05/iMac-20-jaar.png
20 jaar iMac: Recycle je iMac, doe een upgrade of ruil hem in

Heb je (n)ooit een iMac gehad, ben je op zoek naar een nieuwe of is jouw huidige iMac wat vervuild en trager geworden? De iMac is waardevast, gaat lang mee en is heel stabiel. Zonde om je oude Mac bij het vuilnis te zetten dus. Er zijn mogelijkheden genoeg! Recycle je Mac, doe een upgrade of ruil hem in. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/05/imac-kleurtjes.jpg
20 jaar iMac: Recycle je iMac, doe een upgrade of ruil hem in


Waarom een iMac?

De iMac is nog steeds een van de meeste verkochte Mac producten. Het mooie, heldere scherm, het all-in-one principe en de combinatie van hard- en software maakt het een ideale machine voor zowel thuis als op kantoor. Alles zit er op en eraan, je kunt meteen aan de slag. Maar als je jarenlang Windows hebt gebruikt is het natuurlijk een flinke stap. De software is anders, de aansluitingen zijn anders en eindelijk is de hele manier van werken anders. Dat vergt even wat omdenken.

Gelukkig is één van de kerndoelen van Apple het maken van mooie en gebruikersvriendelijke hard- en software. Het is dus snel geleerd. Twijfel je nog? In mijn e-book leg ik precies uit waarom je voor een Mac zou moeten kiezen.


Geen budget voor een nieuwe? Kies voor een occasion.

Ik kan me voorstellen dat bij het aanschaffen van een Mac de prijs een drempel kan zijn. Het is inderdaad een hele investering. Zeker als het je eerste Mac is. Gelukkig zijn er ook andere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een occasion. iMacs gaan over het algemeen erg lang mee. De kans dat jij er dus nog een tijdje van kunt genieten is heel groot.

Afhankelijk van je gebruik is het wel verstandig om niet een té oud model te kiezen. Na een jaar of 8 worden ze wel echt trager en zijn soms niet meer compatible met de laatste nieuwe software. Let daar dus op als je gaat rondkijken. Kies bijvoorbeeld een iMac van 3 tot 5 jaar oud. Dan kun je er, afhankelijk van je gebruik, ongetwijfeld nog een tijdje meer vooruit.

Er zijn verschillende plekken waar je zo’n tweedehands Mac kunt kopen. Winkels als iUsed geven tegenwoordig zelfs een paar jaar garantie op de aanschaf van zo’n occasion. Ze verzorgen reparaties en hebben een webshop, makkelijker wordt het bijna niet. De prijzen zijn daardoor wel iets hoger dan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar dan weet je niet goed wat je koopt natuurlijk. Kom je er niet uit? Ik schreef eerder een blog over waar je op moet letten als je een tweedehands Mac koopt.

Upgrade je oude iMac of ruil hem in!

Is jouw Mac nog in prima staat, maar gewoon een stukje trager geworden en vervuild geraakt? Kies dan voor een Mac upgrade. Met bijvoorbeeld een snellere SSD schijf, extra werkgeheugen en een schone installatie kan je Mac weer een tijdje mee. De kosten hiervoor verschillen per model.

Je kunt je oude Mac vaak ook inruilen als je een nieuwe aanschaft. Zowel Apple zelf als verschillende Resellers doen dit. Ook bij ons kun je vaak nog een bedrag terugkrijgen voor je oude Mac als je een nieuwe aanschaft. Stuur ons een mailtje als je hier interesse in hebt.

Welke Mac is voor mij het meest geschikt?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe Mac, dan zul je merken dat er behoorlijk wat keuze is. De belangrijkste vraag is of je moet gaan voor een MacBook of iMac. Kun je niet kiezen? Ik help je graag op weg met dit artikel. Als je überhaupt twijfelt of het tijd is voor een nieuwe Mac geef ik je 5 redenen om nu een nieuwe Mac aan te schaffen.

Sta je op het punt een nieuwe Mac aan te schaffen? Wacht dan nog even de WWDC van Apple af. In juni zal dit jaarlijkse event weer plaatsvinden en er is een kans dat er nieuwe modellen zullen worden gepresenteerd. Daarna helpen we je uiteraard graag met het vinden van jouw Mac match! Voor meer informatie over de timing van aanschaf raadpleeg je de Buyer’s Guide van MacRumors.

Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met advies en ondersteuning op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)[/b
geplaatst door: Sypie
Citaat
In mijn e-book leg ik precies uit waarom je voor een Mac zou moeten kiezen.

Mooi dat er inhoud geschreven wordt door derden en niet alleen door Robert. Wat dan wel jammer is dat er gegevens achter gelaten moeten worden om de e-book te kunnen downloaden. Daarbij komt nog dat niemand voor een Mac MOET kiezen...

Wat goede tips kunnen zijn is het benoemen van welke (i)Macs je juist niet moet hebben vanwege bekende problemen. Zo weet ik dat je de hele oude 2006 modellen niet moet hebben omdat er een ontwerpfout in het display zit. Dit begint met een enkele streep en eindigt met het hele beeld gestreept. De dikke 27" iMac, geleverd tussen 2009 en 2011 krijgen veelvuldig te maken met een videokaart die niet meer lekker is. Dit is tijdelijk op te lossen maar je weet dat het daarna ook voorbij is met je iMac.

Zo zijn er ook MacBooks waar je liever niet mee geconfronteerd wordt. De oude witte modellen brokkelen af, dus  die wil je niet meer voor serieus werk (ze zijn in ieder geval ook gedateerd). De 2012 MacBook Pro kan te maken krijgen met een defecte SATA kabel (zelf op te lossen voor €25-€35), de MacBook Pro 2011 kan te maken krijgen met een defect onder de videochip wat er over zorgt dat je beeld niet goed wordt weergegeven. Dan is er nog de 2014 MacBook Pro die te maken heeft met de StainGate, het verdwijnen van de coating van het beeldscherm. Hier was een reparatieprogramma voor maar deze lijkt afgelopen te zijn.

Zo zijn er vast nog wat recente modellen die je gewoon niet moet willen. Dat zou pas handig zijn om te weten voor mensen die een occasion willen kopen en er nog jaren plezier van willen hebben.
geplaatst door: Mac OS X
 :worship:
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB iOS 14.7.1  2016
old Apple computers never dies
geplaatst door: GeorgeM
@ Sypie: geen slecht punt, maar volgens mij voor het overgrote deel al in het artikel zelf opgevangen:

Afhankelijk van je gebruik is het wel verstandig om niet een té oud model te kiezen. Na een jaar of 8 worden ze wel echt trager en zijn soms niet meer compatible met de laatste nieuwe software. Let daar dus op als je gaat rondkijken. Kies bijvoorbeeld een iMac van 3 tot 5 jaar oud. Dan kun je er, afhankelijk van je gebruik, ongetwijfeld nog een tijdje meer vooruit.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Dan is er nog de 2014 MacBook Pro die te maken heeft met de StainGate, het verdwijnen van de coating van het beeldscherm. Hier was een reparatieprogramma voor maar deze lijkt afgelopen te zijn.

2 weken terug nog zo'n 2014 MBP met dat probleem bij de Apple Store in Amsterdam gebracht. Na drie (werk)dagen met een nieuw scherm retour gekregen, dus ik denk dat dit programma nog loopt.

Overigens is dit model toch af te raden omdat de onderkant vast zit met 10 van die vermaledijde pentalobe schroefjes waardoor het lastig wordt zelf b.v. de batterij te vervangen en met een SSD (max. 256 GB) die niet te vervangen is door een grotere.
geplaatst door: Sypie
Reparatie staat niet op de website van Apple, dus dat ze die MBP2014 nog voorzien van een nieuw scherm is mooi. Dat laat zien dat ze wel degelijk inzien dat het scherm niet een deugdelijk product is.

@GeorgeM: Ook met modellen van 3-5 jaar oud kun je gevallen tegenkomen die bekende problemen hebben. Kijk maar naar de MBP2014 modellen die ik eerder aanhaalde. Met de 2016-2018 modellen zit je met de nieuwe toetsenborden die haperen omdat er een minuscuul stukje brood tussen komt... Bummer van Apple.
geplaatst door: pjottervmr
Kennis gebruikt nog elke dag zijn eerste iMac's in zijn winkel als kassa. Doen nu dus 20 jaar dienst zonder problemen.
geplaatst door: HEXDIY
(Knip)
Overigens is dit model toch af te raden omdat de onderkant vast zit met 10 van die vermaledijde pentalobe schroefjes waardoor het lastig wordt zelf b.v. de batterij te vervangen en met een SSD (max. 256 GB) die niet te vervangen is door een grotere.

Die Pentalobe P5 schroevendraaier is overigens te verkrijgen in je betere gereedschapszaak, of via webshops, bv:

https://eustore.ifixit.com/en/Tools/Drivers-Wrenches/Pentalobe-P5-Screwdriver.html

Is trouwens voorlopig het enige item op mijn gereedschapsverlanglijstje.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.