geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/2020MacBookAir-M1-icoon.jpg
22,5 procent meer laptops verkocht in 2020 (Upd.)
Dat de coronacrisis zorgt dat er meer laptops en tablets verkocht worden is al een tijd bekend, en ook al vaker hier op MacFreak gemeld. Maar hoe groot die groei was tot nu toe niet precies bekend. Daar komt nu verandering in, dankzij cijfers van onderzoekbureau TrendForce.

Uit dat onderzoek van TrendForce blijkt dat de groei bij de laptops in het afgelopen jaar maar liefst 22,5 procent was, waardoor het totaal van de wereldwijd verkochte laptops voor het eerst boven de 200 miljoen uitkwam. Die enorme vraag is te merken in de levertijden, die sowieso al onder druk stonden doordat de productiebedrijven natuurlijk ook last hebben of hebben gehad van de coronacrisis. Wil je een nieuwe laptop bestel die dan ruim van te voren, zodat je geen last hebt van de - op dit moment - onvermijdelijke wachttijd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.2020MacBookAirM1iMovie.jpg
22,5 procent meer laptops verkocht in 2020 (Upd.)


In het rapport van TrendForce is ook een alinea gewijd aan Apple, waarbij ook Intel een belangrijke waarschuwing krijgt:

Citaat
The Apple Silicon M1 processors, based on the ARM architecture and officially released in November 2020, reached a mere 0.8% market share for the year. Apple adopted the ARM architecture primarily to optimize MacBook performances. Along with the release of Apple Silicon M1, Apple has also completed the integration between its hardware, software, and SaaS platforms. The company is expected to release 14-inch and 16-inch MacBook Pros, both of which will be equipped with Apple’s in-house CPUs, after 2Q21, raising Apple’s notebook market share to about 7%. The 7% and 20% market shares from Apple and AMD, respectively, mean that Intel will be faced with increasing competitive pressure in the market and need to deliver an appropriate product strategy in response.
Chromebooks

Wat verder opvalt in dit onderzoek is het groeiende aandeel van Chromebooks, die 18,5 procent van de verkopen van het afgelopen jaar uitmaakten. Daardoor daalde het marktaandeel van Windows, dat voor het eerst in heel erg lange tijd onder de 80 procent uit kwam.

Bij TrendForce is de verwachting dat Windows uiteindelijk tussen de 70 en 75 procent uit zal komen, dat dit voor ChromeOS tussen de 15 en 20 procent zal zijn, terwijl macOS volgens dit onderzoeksbureau iets onder de 10 procent zal blijven.


Update: inmiddels heeft Gartner ook de onderzoekscijfers over het vierde kwartaal van 2020 gepubliceerd. Daarin schat het dat de Mac-verkopen met maar liefst 31,3 procent toenamen, de hoogste van de industrie.

Volgens hetzelfde Gartner zou dat goed zijn voor een groei van het marktaandeel van Apple van 7,3 naar 8,7 procent. Tel daarbij de enorme stap die gezet is met de nieuwe Macs met Apple Silicon bij op, en de daardoor toegenomen vraag, en het lijkt niet onaannemelijk dat Apple's marktaandeel de komende tijd nog verder gaat groeien. #MacBookPro #MacBookAir
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
antw: 22,5 procent meer laptops verkocht in 2020 (Upd.)
12 januari 2021 - 08:05    reactie #1
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.