geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Mojave-icoon.jpg
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark Mode
Met de komst van macOS Mojave werd Dark Mode geïntroduceerd. Omdat in deze modus een groot gedeelte van het scherm, waaronder de werkbalken, donker worden, wordt je minder snel afgeleid en is het prettiger voor je ogen, vooral als je wat vroeger of later op de dag nog aan het werk bent.

Uiteraard heeft Apple ervoor gezorgd dat veel applicaties zoals Mail, Agenda, Safari en Pages deze Dark Mode optimaal benutten. Daarnaast heeft Apple het voor ontwikkelaars mogelijk gemaakt om Dark Mode in hun software te verwerken. Aangezien de nieuwe modus door veel Mac gebruikers erg wordt gewaardeerd komen er steeds meer updates uit waarbij er een Dark Mode beschikbaar is. Deze week bespreek ik 4 handige applicaties die inmiddels gebruik maken van Dark Mode op de Mac.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Dark-Mode.png
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark Mode


De nieuwe Dark Mode is in- of uit te schakelen via Systeemvoorkeuren > Algemeen > Weergave en alleen beschikbaar voor Macs met minimaal macOS Mojave.

Beheer je wachtwoorden met 1Password

Door ons dagelijks gebruikt en een echte aanrader voor iedereen die niet alleen Apple devices heeft: 1Password. Met deze applicatie genereer, bewaar en beheer je onder andere wachtwoorden, paspoort gegevens en licenties. Ze worden veilig opgeslagen in een versleutelde kluis waar alleen jij, met het hoofdwachtwoord, Touch ID of Face ID bij kunt. Er is ook een app voor de iPhone en iPad waardoor je overal beschikking hebt tot je wachtwoorden. De integratie met Safari maakt 1Password dé wachtwoordmanager voor elke Apple gebruiker. Een licentie van 1Password kost €32 excl. btw per jaar.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-23-om-15.45.40-1024x755.png
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark Mode


Tip: Meld je aan via de Europese website om gebruik te maken van de 1Password servers in Europa in plaats van Amerika.

Dark Mode in 1Password begint al in het vergrendelde scherm wat je ziet zodra je de applicatie opstart. Je hoeft verder niks in te stellen, 1Password schakelt automatisch mee als je Dark Mode op de Mac aan of uit zet.

Heb je alleen devices van Apple in gebruik dan kan je de kosten van 1Password besparen door gebruik te maken van Sleutelhangertoegang in iCloud. Dat kan je aan zetten in Systeemvoorkeuren > iCloud.

Afbeeldingen bewerken met Pixelmator Pro

Als je vaak foto’s maakt en bewerkt is een goed foto-bewerkingsprogramma onmisbaar. Je kunt natuurlijk gaan voor het gratis meegeleverde “Foto’s”, maar dit pakket is niet gemaakt voor de veeleisende fotograaf en heeft zijn beperkingen. Adobe Photoshop en Lightroom zijn daarentegen weer erg uitgebreid en kostbaar. Mooi ertussenin zit het populaire Pixelmator Pro.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/blog-pixelmator-pro-1.2@2x-1024x576.jpg
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark Mode


In oktober 2018 werd versie 1.2.1 Quicksilver uitgebracht. Deze versie is volledig geoptimaliseerd voor macOS Mojave en bevat dus ook een Dark Mode. Alle werkbalken worden donkergrijs waardoor de afbeelding er echt uitspringt en de kleuren meer gaan leven. Je kunt ervoor kiezen om specifiek het lichte of donkere thema te activeren, of de app automatisch laten overschakelen met de instellingen in de macOS Systeemvoorkeuren.

Verstuur en beheer emails met Spark

Ben je niet erg gehecht aan het Apple mail-programma en ben je opzoek naar meer functionaliteit zoals uitgesteld versturen? Dan is Spark een mooi alternatief. Door hier je e-mail in te stellen krijg je een enorm scala aan handige e-mail functies. De zogenoemde Smart Inbox onderscheidt persoonlijke mails van nieuwsbrieven en creëert zo meer overzicht. Daarnaast kun je mails inplannen om later te verzenden en follow up reminders ontvangen zodat je nooit meer een mail vergeet op te volgen. Je kunt de app gratis uitproberen en betaalt voor extra functionaliteiten $6.39 per maand, per gebruiker.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/spark-dark-screen-fixed-1024x753.jpg
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark Mode


Overschakelen naar Dark Mode gaat via de instellingen binnen Spark: Voorkeuren > General. Ook hier kun je kiezen tussen de lichte modus, donkere modus of het automatisch laten overschakelen met de instellingen in de macOS Systeemvoorkeuren.

Bereik je doelen met Things

Er zijn veel verschillende applicaties waarmee je taken en to do’s kunt bijhouden en ordenen. Apps zoals Wunderlist en Trello worden veel gebruikt. Een app die ook zeker in de top thuishoort is Things. Door de eenvoudige opzet is de app heel overzichtelijk en clean. Je kunt verschillende lijsten aanmaken en deze sorteren op prioriteit. Checklisten en een integratie met je agenda maken deze handige applicatie voor Mac, iPhone en iPad compleet. Things kost €54,99 en is te downloaden uit de App Store.

Als je Mojave al geïnstalleerd hebt zal Things 3.7 automatisch overschakelen naar Dark Mode, als dit aanstaat in de macOS Systeemvoorkeuren. Je kunt ook aangeven dat de applicatie altijd in Dark Mode verschijnt door te kiezen voor View > Appearance > Always Dark.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Things-1024x767.png
4 handige applicaties die gebruik maken van Mojave's Dark ModeClaire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Claire Passion Support
Ik hoop dat Microsoft voor Word, Excel en Powerpoint ook nog met een dark mode gaan komen (ijdele hoop denk ik).

In Word 2019 zit in ieder geval een Focus Mode waarbij er een soort Dark Modus wordt geactiveerd. Het "papier" is nog steeds wit, maar alle werkbalken zijn dan wel donker. Valt mee dus!
geplaatst door: iRenaissance

geblokkeerd

Jammer dat je bij de meeste applicaties die dark mode ondersteunen niet kunt kiezen in welke modus je ze wilt gebruiken.
Dus onafhankelijk van de donkere of lichte modus die je in systeemvoorkeuren systeembreed kiest.
Menig programma, denk alleen al aan Apple's eigen Photos.app, ziet er in donkere modus aanzienlijker beter uit (en werkt dan vaak ook prettiger).
geplaatst door: Claire Passion Support
Jammer dat je bij de meeste applicaties die dark mode ondersteunen niet kunt kiezen in welke modus je ze wilt gebruiken.

In principe kun je bij alle genoemde apps in dit artikel, met uitzondering van 1Password, zelf kiezen welke modus je wilt gebruiken. :smile:
geplaatst door: Robert
Menig programma, denk alleen al aan Apple's eigen Photos.app, ziet er in donkere modus aanzienlijker beter uit (en werkt dan vaak ook prettiger).

Evan als fotograaf reageren op dat "prettiger werken" in een donkere modus.

Als de omgeving donkerder is dan zal je ook zich daarop aanpassen, waardoor je hoogstwaarschijnlijk jouw foto's minder licht zal maken dan je zou hebben gedaan als de omgeving neutraal grijs zou zijn (= je oog zo min mogelijk beïnvloed).

Voor het corrigeren van foto's zou een neutraal grijze omgeving dus ideaal zijn, maar de kans dat Apple die gaat aanbieden is volgens mij niet erg groot...  ;)
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.