Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 15:37    reactie #25
geplaatst door: GeorgeM
Ze komen almet een update m.b.t. de communicatie over de overname (voor wat het waard is):
Denk dat je de eerdere bijdrage van iSan gemist hebt.  ;)

Ik zal ongetwijfeld een paar mooie features hebben gemist maar missen doe ik ze niet.
Geniale zin!   :happy:
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 15:44    reactie #26
geplaatst door: nnsa
Denk dat je de eerdere bijdrage van iSan gemist hebt…
Inderdaad, rond dezelfde tijd als het bericht van iSan (13:26), kreeg ik een email van Affinity/Serif, maar omdat ik ‘uit huizig’ was zonder de mogelijkheid om de email op MacFreak te zetten, deed ik dat zonder de voorgaande berichten te lezen. Inhoudelijk is het hetzelfde.
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 16:15    reactie #27
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Ondertussen is er een update uit. 2.4.1
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 16:27    reactie #28
geplaatst door: Macteach
Mooi zo, toen ik het voor het laatst zag was dat niet zo. Dat schreef ik erbij. Maar hoe de vlag er nu bij staat, weet ik dus niet. Vertel, wat is er bij Quark tegenwoordig beter wat er mist bij de andere 2?


Fotobewerking, directe webapp export (geen Ajar In5 nodig zoals bij InDesign), open een PDF als bewerkbaar document (werkt heel goed) om zo uit het hoofd maar wat te noemen…
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 19:25    reactie #29
geplaatst door: iSan
Maar...? Dat kan met Affinity ook. Met InDesign nog steeds niet?? Hah!  :happy:

Behalve webapp icm zgn. "Ajar In5", dat heb ik even gemist, wa's da? #leercurve
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 19:32    reactie #30
geplaatst door: nnsa
Maar...? Dat kan met Affinity ook. Met InDesign nog steeds…
Daar gebruik je Adobe Illustrator voor…
Affinity is door Canva overgenomen
27 maart 2024 - 20:01    reactie #31
geplaatst door: iSan
En laat ik dàt net de kracht vinden van Affinity Suite. Het maakt daar zelfs niet uit waar je PDF in opent en aanpast. Maar goed, bij Adobe zijn er àndere dingen wel weer beter en vooruitlopend, zoals dat hele Ai gebeuren en 'afbeelding omzetten in vectoren' kan daar al heel lang.
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
Affinity is door Canva overgenomen
2 april 2024 - 12:18    reactie #32
geplaatst door: nnsa
Hier nog wat extra informatie:

https://tidbits.com/2024/04/01/canva-acquires-the-affinity-suite-of-professional-design-apps/

Citaat
Canva neemt de Affinity Suite van professionele ontwerp-apps over

Vorige week kondigden Canva, gespecialiseerd in online ontwerpen voor de massa, en Serif, makers van de Affinity-suite van professionele ontwerpapps, aan dat Canva Serif heeft overgenomen voor ongeveer 380 miljoen dollar. We hebben Canva pas één keer eerder genoemd, maar het is een Australisch bedrijf in privébezit met 3500 werknemers en een omzet van $2 miljard. In 2019 nam Canva ook stockfotografiesites Pixabay en Pexels over. Canva had in december 2022 ongeveer 100 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, terwijl Serif zegt dat meer dan 3 miljoen ontwerpers zijn tools gebruiken.

De overeenkomst is goed. De Affinity-suite biedt aanzienlijk meer lay-outkracht dan de browsergebaseerde tools van Canva, maar Canva biedt cloud- en samenwerkingsmogelijkheden die ontbreken in de Affinity-apps. Ik heb lang volgehouden dat samenwerkingstools het zullen winnen van andere functies op de massamarkt omdat bij de meeste moderne projecten meerdere mensen betrokken zijn. Daarom schrijf ik al mijn werk in Google Docs in plaats van in het krachtigere Nisus Writer Pro of BBEdit.

Hoewel ik vol lof schreef over de Affinity-suite in "Overweeg een overstap van Creative Cloud naar Affinity V2" (5 december 2022), is bijna al mijn ontwerpwerk verhuisd naar Canva. Dat komt omdat het communicatieteam van de Finger Lakes Runner Club in 2023 is overgestapt op Canva vanwege de samenwerkingsmogelijkheden (het gratis abonnement voor non-profitorganisaties hielp ook). Tot dan toe had ik zelf flyers, kalenders en formulieren gemaakt, met commentaar van anderen, maar toen een groep deze taken overnam, werd samenwerking koning. Nu staat alles wat de club maakt in Canva, waar iedereen in het team ontwerpen kan bekijken, becommentariëren en bewerken. We hebben een werkstijl waarbij we anderen vertrouwen om zelf kleine wijzigingen aan te brengen, maar als iemand radicalere suggesties heeft, laten ze zien wat ze in gedachten hebben op een duplicaatpagina. We hebben zelfs af en toe de ingebouwde bestelopties van Canva gebruikt als dat makkelijker was dan lokaal afdrukken.

Ondanks de soepele samenwerking in Canva, moet ik toegeven dat ik me enigszins erger aan de ontwerptools. Het ondersteunt bijvoorbeeld geen tabbladleiders, die gelijkmatig verdeelde puntjes die je helpen om een rechts uitgelijnd paginanummer te verbinden met de links uitgelijnde inhoudsopgave of, in ons geval, een rechts uitgelijnde wedstrijddatum met een links uitgelijnde wedstrijdnaam in een kalenderlijst. Ik mis ook wanhopig pijlen zoals die in Voorvertoning, die je gemakkelijk kunt buigen door een regel in het midden te slepen.

Desalniettemin is Canva een veel geschikter hulpmiddel voor het ontwerpniveau dat de club nodig heeft en een betere match voor mijn ontwerpvaardigheden. Met een beetje geluk halen de ontwikkelaars van Canva een paar van de subtielere functies uit de Affinity-apps.

Aan de andere kant van de vergelijking kon de Affinity suite niet goed concurreren met Adobe's Creative Cloud op het gebied van online samenwerking. Met Canva's platform zijn samenwerkingsmogelijkheden veel waarschijnlijker. Serif schreef:

Velen van jullie zouden graag een manier zien om je Affinity-documenten en assets eenvoudig te synchroniseren naar al je apparaten, en ook om je Affinity-bestanden te kunnen delen en eraan samen te werken. Het was altijd een uitdaging voor ons om de infrastructuur te bouwen die hiervoor nodig is, maar het is nu zeker haalbaar via het platform van Canva.

Wat de Affinity-suite zo aantrekkelijk maakte voor sommige Creative Cloud-gebruikers was, naast de concurrerende functies, de prijs. Waar Adobe all-in ging op het maandelijkse abonnementsmodel - ik betaalde $54 per maand toen ik overstapte op Affinity - hield Serif vast aan traditionele licenties met verkoop en kortingen voor grote updates. Elk van de drie apps kost slechts € 69,99 en met een universele licentie krijg je alle drie de apps voor Mac, Windows en iPadOS voor slechts € 164,99. Affinity heeft momenteel een uitverkoop waarbij de prijzen per app zakken naar $48,99 en de Universal License naar $114,99.

De eerste aankondiging van de overname was niet glashelder over Canva's plannen met betrekking tot Serif's eeuwigdurende licentiemodel. Canva vertrouwt op een abonnementsmodel dat gebruikers probeert te verleiden om over te stappen van een royale gratis account en jaarlijks 120 dollar per gebruiker te betalen. Binnen een dag hebben Canva en Serif echter vier beloftes gedaan aan de Affinity-community die het volgende beloven:

Betaalbaar geprijsde eeuwigdurende licenties voor altijd aan te bieden
De Affinity-producten uitbreiden en verbeteren
Affinity gratis aanbieden aan scholen en non-profitorganisaties
Luisteren naar en geleid worden door de ontwerpgemeenschap
Canva en Serif zeggen met name dat een toekomstig abonnementsmodel naast de eeuwigdurende licentie zal worden aangeboden, misschien als een manier om de Affinity-apps te introduceren bij Canva-gebruikers of om voordeel te halen uit Canva als samenwerkingsplatform.

Natuurlijk zijn er geen garanties bij een overname, maar de FAQ bij de aankondiging van de overname liet de juiste geluiden horen - de bedrijven hebben dezelfde cultuur, er zullen geen ontslagen vallen, enzovoort. Met een beetje geluk maakt Canva al deze beloften waar en biedt het ontwerpers van alle niveaus een nog aantrekkelijker alternatief voor Adobe's Creative Cloud. Misschien zal dat op zijn beurt Adobe aansporen om innovatieve nieuwe functies te ontwikkelen en oplossingen te bieden voor diegenen voor wie Creative Cloud overkill is.

NL Vertaling: DeepL
©Tidbits
Bewerkt: 2 april 2024 - 12:42 door nnsa
Affinity is door Canva overgenomen
3 april 2024 - 09:59    reactie #33
geplaatst door: McHenri
Ik heb gepast voor versie V2.

Niet dat het niet professioneel genoeg was, maar vooral omdat Publisher niet bij machte is om een "indd" bestand te openen.

Om dat te doen ben je aangewezen on bijvoorbeeld IDMarkz. Die kunnen dan ook cashen.....
Ze maakten de fout om dat in hun software in te bouwen.....
Affinity is door Canva overgenomen
3 april 2024 - 11:19    reactie #34
geplaatst door: iSan
Ik heb gepast voor versie V2.

Niet dat het niet professioneel genoeg was, maar vooral omdat Publisher niet bij machte is om een "indd" bestand te openen.

Om dat te doen ben je aangewezen on bijvoorbeeld IDMarkz. Die kunnen dan ook cashen.....
Ze maakten de fout om dat in hun software in te bouwen.....
Prima, ieder zijn beslissing wat past bij diens situatie. Immers, ooit zijn we ook geswitcht vanuit Pagemaker / QuarkXPress / or whatever naar Indesign. Toen kon je dat ook niet openen, inderdaad niet zonder dure Markzware plugin (die heb ik ook nooit gekocht). Meestal heb ik geen oude bestanden meer nodig (maar bewaar ze wel tot ±8jr) en anders zijn high res PDF's ook bewerkbaar en opnieuw te opslaan als Publisher.

ps ik begrijp je laatste zin over fout niet helemaal, kun je dat opnieuw bewoorden? Op wie slaat 'ze'?
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
Affinity is door Canva overgenomen
3 april 2024 - 11:46    reactie #35
geplaatst door: McHenri
Prima, ieder zijn beslissing wat past bij diens situatie. Immers, ooit zijn we ook geswitcht vanuit Pagemaker / QuarkXPress / or whatever naar Indesign. Toen kon je dat ook niet openen, inderdaad niet zonder dure Markzware plugin (die heb ik ook nooit gekocht). Meestal heb ik geen oude bestanden meer nodig (maar bewaar ze wel tot ±8jr) en anders zijn high res PDF's ook bewerkbaar en opnieuw te opslaan als Publisher.

ps ik begrijp je laatste zin over fout niet helemaal, kun je dat opnieuw bewoorden? Op wie slaat 'ze'?

Sorry, mijn foutje.
Ze maakten de fout om dat NIET in hun software in te bouwen.....

Voor zover ik me herinner kon InDesign probleemloos Pagemaker en ook QuarkXPress bestanden openen.
Ik schakelde destijds over van Pagemaker naar InDesign (creative Suite).