geplaatst door: ▫︎ Robert ▫︎
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VPN-icoon.jpg
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
De meesten van ons weten inmiddels wel dat verbinden met met een openbaar Wi-Fi netwerk risico’s met zich meebrengt, je data kan mogelijk onderschept worden. Maar minder dan de helft houdt daar rekening mee, met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien.

Zo kan een een hacker bijvoorbeeld een onbeveiligd wifi-netwerk aanmaken met een naam als ‘Gratis Wifi netwerk MacDonalds’ of ‘Schiphol Airport gratis Wi-Fi’. Veel mensen zullen daar in trappen, terwijl dan alle niet-versleutelde communicatie (bijvoorbeeld e-mail) makkelijk door diezelfde hacker uitgelezen kan worden. Bankieren via zo’n netwerk is natuurlijk ook beslist geen goed idee.In dat soort situaties is een VPN-verbinding een uitkomst, zeker als je bundel voor 3G/4G/5G-internet al helemaal, of bijna, op is.

Met een VPN is je data dan alsnog versleuteld, waardoor zo’n hacker niets meer heeft aan eventueel onderschepte data. Bijkomend voordeel is dat ook andere partijen, zoals bijvoorbeeld overheid(sdiensten) en advertentiebedrijven, je minder goed kunnen volgen, en ook niet makkelijk meer mee kunnen gluren. Zo waarborg je dus ook jouw privacy beter.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VPN-2.png
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is


Regionale blokkades

Maar er is nog een reden waarom een VPN handig kan zijn: sommige diensten passen hun aanbod aan als jij je elders bevindt. Door via jouw VPN een server in Nederland of België te kiezen kan je bijvoorbeeld op vakantie toch dezelfde content zien en horen die je thuis gewend bent.

VPN met korting

Ben je op zoek naar een goede VPN met korting, daar kan je voor op deze pagina terecht.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VPN-3.png
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is


Onderzoek

Wil je meer over dit onderwerp lezen, dan is de studie Hoe veilig gedragen wij ons online (PDF, 1,9 MB) van het Centre of Expertise Cybersecurity, De Haagse Hogeschool en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) ook zeker de moeite waard. #VPN
Ook je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
23 oktober 2021 - 10:44    reactie #1
geplaatst door: nnsa
Interessant artikel en nog interessanter: de bijlage. Bedankt.  :thumbs-up:
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
23 oktober 2021 - 12:44    reactie #2
geplaatst door: Timotheus
Bijlage p. 113:

Citaat
respondenten geven middels zelfrapportage aan zich (zeer) veilig te gedragen (bijvoorbeeld niet downloaden uit illegale bron, geen gebruik maken van openbare wifi), terwijl uit de objectieve meting blijkt dat 40 procent van de respondenten onbekende software download als er een pop-up verschijnt tijdens een video die niet wil afspelen.

Nog steeds p. 113:

Citaat
Bij het delen van persoonlijke gegevens geven respondenten aan zich bewust te zijn van de gevaren van het delen van persoonlijke gegevens zoals een huisadres, e-mailadres of telefoonnummer en connectieverzoeken via sociale media. Tijdens de objectieve meting blijken respondenten echter vaak bereid tot het opgeven van (zeer) persoonlijke gegevens. Zo gaf een aanzienlijk deel zijn of haar geboortedatum (37,5%), volledig naam (31%), e-mailadres (28,1%), postcode (27,0%) en huisnummer (20,4%).

Op p. 114:

Citaat
De belangrijkste conclusie is dus dat Nederlanders zich online vaak niet veilig gedragen.

Dit is het type onderzoek waarbij je van te voren weet wat je gaat vinden. Type: "Hoe staat het met de longinhoud bij zware rokers?" Daar zal men tegenin brengen dat ook de juistheid van gerechtvaardigde vermoedens bewezen dient te worden. En dat klopt helemaal.

Ik ga proberen het rapport helemaal te lezen, maar ik zie nu al dat dat een hele kluif gaat worden. Ten eerste blijken de auteurs meesters in het open deuren intrappen. Op p. 62:

Citaat
Het principe van autoriteit is dat mensen zich graag laten overtuigen door experts (Cialdini, 2007). Mensen doen dan ook graag aankopen bij een partij die in hun ogen geloofwaardig is en kwaliteit levert, zoals bijvoorbeeld vastgesteld door keurmerken of onderzoeksresultaten. Een voorbeeld van een toepassing van het principe van autoriteit, is de expert in een witte jas die wordt getoond in een tvreclame en vertelt over een bepaald product. Ook gebruikmaking van de naam van bedrijven of instanties met een goede reputatie of gezag vallen onder dit principe.

En natuurlijk worden allerlei zaken die iedereen met een IQ boven de 80 kan bevroeden, niet alleen gepresenteerd alsof het opmerkelijke bevindingen betreft, maar ook overvloedig besprenkeld met bibliografische verwijzingen, om het geheel wetenschappelijk te doen ogen. De standaard-stijl van het rapport is ongeveer de volgende (pp. 50-51):

Citaat
Onderdeel van PMT zijn ook twee intra-persoonlijke factoren die samenhangen met cybergedrag, namelijk 1) persoonlijkheidskenmerken (zelfcontrole en persoonlijkheidsdimensies) en 2) eerdere ervaringen (Floyd et al., 2000). Dat zelfcontrole relevant is voor cybergedrag wordt buiten PMT ook in andere onderzoeksvelden beargumenteerd (Bossler & Holt, 2010; Ngo & Paternoster, 2011; Van de Weijer & Leukfeldt, 2017; Van Wilsem, 2013b). In de criminologie wordt in de zelfcontrole-theorie gesteld dat mensen met een lage zelfcontrole impulsief zijn, risico’s niet mijden en zich vooral richten op de korte termijn (Gottfredson & Hirschi, 1990). Dit zouden samen belangrijke voorspellers zijn voor onveilig cybergedrag en slachtofferschap. Eerdere studies wijzen er op dat personen met lage zelfcontrole mogelijk vaker slachtoffer worden van online criminaliteit (Ngo & Paternoster, 2011; Paulissen & Van Wilsem, 2015; Van Wilsem, 2013a). Impulsieve personen hebben bijvoorbeeld een hoger risico om slachtoffer te worden van online criminaliteit, mogelijk omdat zij vaker online actief zijn (Van Wilsem, 2013a). De samenhang tussen zelfcontrole en slachtofferschap hangt mogelijk ook af van het type online criminaliteit (Domenie et al., 2013; Paulissen & Van Wilsem, 2015). Domenie et al. (2013) vonden bijvoorbeeld dat geringe zelfcontrole alleen samenhing met verhoogde kans om gehackt te worden en niet met delicten zoals malware en identiteitsfraude. Bovendien wordt het verband tussen zelfcontrole en online slachtofferschap mogelijk verklaard door andere factoren, zoals delinquent gedrag en omgang met delinquenten (Bossler & Holt, 2010).

Dat binnen de sociale wetenschappen (waar ik dit stuk voor het gemak maar even onder schaar) velen niet kunnen schrijven, is algemeen bekend. Dat men daar gaarne vindt wat men wil vinden en/of wat algemeen bekend is, eveneens. Maar het blijft knap dat je zulk proza kunt produceren en toch jezelf serieus kunt blijven nemen.

Nee, ik ga het rapport toch maar niet lezen.

I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
23 oktober 2021 - 13:44    reactie #3
geplaatst door: Rene van den Abeelen
Begin dit jaar die VPN provider geprobeerd, maar, zoals zij zelf uiteindelijk toegaven: op een Mac bleef het problemen geven. Onophoudelijk werd de verbinding verbroken en ging-ie weer zoeken. Vervelend.
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
23 oktober 2021 - 18:33    reactie #4
geplaatst door: okkehel
De lange reactie van Thimoteus eindigt met een sneer naar de sociale wetenschappen en wetenschappers. De vier auteurs zijn inderdaad geen natuurwetenschappers, maar wel allemaal gepromoveerd. Dat verklaart o.a. de veelvuldige 'bibliografische verwijzingen'. Dat moet namelijk omdat je anders plagieert. Verder gaat het rapport over iets waar natuurwetenschappers weinig of geen kaas van gegeten hebben: het gedrag van mensen. De titel van het rapport: Hoe veilig gedragen wij ons online? Dus, Thimoteus mocht je tot het natuurwetenschappelijk deel der natie behoren: lees het rapport toch maar want juist het negeren van menselijke trekjes (door natuurwetenschappers) bij het ontwerpen van zg. veilige systemen en technieken heeft al voor veel ongelukken gezorgd.
Bewerkt: 23 oktober 2021 - 22:03 door okkehel
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
23 oktober 2021 - 22:35    reactie #5
geplaatst door: orange
VPN?

Met dank aan de gratis GB's van Tunnelbear op de iPad elke week naar de Belgische uitzending van K2 zoekt K3 op TV kunnen kijken.

 :wink: :happy:
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 00:19    reactie #6
geplaatst door: okkehel
Orange: en toch: alles van de BBC (inclusief iPlayer downloads) en ITV kunnen zien is geen verslechtering van het tv aanbod.
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 07:23    reactie #7
geplaatst door: Ziegler
@Timotheus

Ik begrijp je probleem met dat onderzoek niet helemaal?

Los daarvan: ik gebruik eigenlijk nooit wifi van camping, horeca, of wat dan ook. Altijd 4G.
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 09:37    reactie #8
geplaatst door: Backspin
Hier een goede (en grappige) uitleg van wat een vpn wel en niet doet. En welke bescherming je op het 'moderne' internet (oa https) je ook al zonder vpn hebt. Samenvatting: het gebruik van een VPN is totaal onnodig, het beschermt je nergens extra tegen, en is vooral/alleen maar handig als je wilt doen alsof je in een ander land bent, om streamingservices te gebruiken die niet vanuit je eigen land toegankelijk zijn.apple certified system administrator - http://www.backspin.nl
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 10:00    reactie #9
geplaatst door: orange
Uiteraard is dit artikel reclame voor een VPN-service.
En dan krijg je precies dàt te horen wat in dit filmpje hierboven lekker wordt onderuit gehaald.

Orange: en toch: alles van de BBC (inclusief iPlayer downloads) en ITV kunnen zien is geen verslechtering van het tv aanbod.
Dat zeg ik. ;) Het klonk misschien als een sarcastische post, maar ik kijk daadwerkelijk met veel plezier naar K2 zoekt K3. En zonder VPN ben ik veroordeeld tot de vertraagd uitgezonden Nederlandse variant.

Dus ruwweg het hele VPN-reclame verhaal kan worden terug gebracht tot...
Citaat
Regionale blokkades
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 14:55    reactie #10
geplaatst door: Sypie
Op de laptop van mijn werkgever moet ik VPN inschakelen om vanuit huis óf van af de wifi op mijn werk te kunnen printen. Zonder VPN kan ik vanuit huis niks printen op mijn werk (best logisch...) En omdat de wifi op mijn werk in zeker zin gescheiden is van het bedrade netwerk moet ik ook daar VPN aan hebben staan om draadloos te kunnen printen. Dit komt omdat de wifi via EDUROAM wordt geleverd.

Verder gebruik ik geen VPN, mocht ik dat wel doen dan zou ik mijn eigen VPN opzetten via mijn NAS of Ubiquiti apparatuur zodat ik altijd via mijn thuisverbinding zit te internetten, daar zit ook een filtering op een X-aantal domeinen dus die worden dan ook meteen meegepakt.
Alle gevallen waarin een VPN de beste oplossing is
24 oktober 2021 - 16:44    reactie #11
geplaatst door: Cenobyte
Hier een goede (en grappige) uitleg van wat een vpn wel en niet doet. En welke bescherming je op het 'moderne' internet (oa https) je ook al zonder vpn hebt. Samenvatting: het gebruik van een VPN is totaal onnodig, het beschermt je nergens extra tegen, en is vooral/alleen maar handig als je wilt doen alsof je in een ander land bent, om streamingservices te gebruiken die niet vanuit je eigen land toegankelijk zijn
Goede video met goede uitleg. Voor mij komt eruit dat ik een goede keuze heb gemaakt om wel een VPN te nemen  :happy:

Een VPN is alleen wel traaaaag dus niet constant bruikbaar.
Groetjes,
Mario  -