
Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone
Deze week was in het
nieuws dat twee derde van een erg brede groep van de Nederlandse bevolking, van zestien tot vijfenzeventig jaar, bij het installeren of gebruiken van een app op de smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of weigert.
Nederlanders gaan dus behoorlijk bewust om met hun persoonlijke gegevens als het om de smartphone gaat. Althans dat zeggen ze. Ongemerkt zijn er toch behoorlijk wat apps die gebruik willen maken van bepaalde gegevens. Sommige applicaties werken zelfs niet of minder praktisch als je de toegang weigert. Deze week vertel ik je alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone.

Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone
Als Apple gebruiker zit je goedOm je privacy zo goed mogelijk te beschermen is het in eerste instantie al een voordeel dat je Apple gebruikt. iPhones en iPads hebben ten opzichte van hun collega’s in veel gevallen al een zeer privacyvriendelijk beleid. Op het moment dat je een app voor het eerst opent kun je zelf bepalen of je dit wilt toestaan, het wordt namelijk netjes aan je gevraagd. Ook Touch ID en Face ID zijn in veel opzichten
een stuk veiliger dan de equivalenten op andere smartphones.
Privacy-instellingen aanpassen per appAls de app eenmaal geïnstalleerd is en je wilt achteraf de privacy-instellingen aanpassen, dan kun je dit het beste doen via het instellingen menu bij ‘Privacy‘. Je krijgt nu een lijst met de verschillende categorieën te zien (zie afbeelding rechts). Elk onderdeel kun je aantikken, waarna je een overzicht te zien krijgt van de apps die daar wel of niet toestemming tot hebben. Vaak staat er duidelijk onder wat er precies bedoeld wordt.
‘Lezen en schrijven’ bij foto’s betekent dat deze app foto’s mag opslaan en ophalen uit je filmrol of iCloud-Fotobibliotheek. Dat is nodig als je bijvoorbeeld op Facebook een foto wilt posten die je net hebt gemaakt.
Het is ook mogelijk om per app alle instellingen aan te passen, waaronder ook de settings die te maken hebben met privacy. Dit doe je via het Instellingen menu. Scroll vervolgens naar beneden tot je de bewuste app tegenkomt.

Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone
Locatievoorzieningen aan of uit?De bovenste categorie is locatievoorzieningen. Deze kun je in zijn geheel aan of uit zetten voor alle apps. Als je de iPhone vooral gebruikt om mee te bellen en sms-en zou dit een prima optie kunnen zijn. De ervaring leert echter dat het vaak toch erg handig is als apps jouw locatie kunnen ophalen. De agenda die je vertelt wanneer je weg moet om op tijd te komen of een herinnering die je krijgt als je thuis aankomt bijvoorbeeld.
Uiteraard zijn er ook veel applicaties waarvoor het minder belangrijk is. Deze kun je in dit lijstje uitzetten. Soms kun je ervoor kiezen dat de app alleen je locatie mag ophalen als de app in gebruik is en dus niet constant in de achtergrond.

Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone
Ook de iPhone zelf, los van apps van derden, gebruikt af en toe je locatie. Bijvoorbeeld om te zorgen dat de juiste tijd in beeld staat of je
‘Zoek mijn iPhone‘ kunt gebruiken. Maar ook voor het aanbieden van locatiegebonden Apple Ads of analyse voor productverbetering. Deze locatievoorzieningen kun je in- en uitschakelen onder het kopje
Locatievoorzieningen > Systeem. Door het
Statusbalksymbool in te schakelen zie je het in beeld als je iPhone de locatie gebruikt.
Analyse en reclameOnderaan de lijst met privacy-instellingen vindt je een apart gedeelte met Analyse en Reclame. Met de Analysegegevens krijgt Apple inzicht in het gebruik van je iPhone of iPad en verbetert hiermee de producten. Dit kun je in het
Analyse menu uitzetten.
Bij de
Reclame-instellingen kun je reclametracking beperken zodat je niet wordt achtervolgd door je inmiddels al lang gekochte blauwe trui. Meer instellingen als het gaat om privacy tijdens het browsen kun je vinden bij
Instellingen > Safari. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van alle cookies of de toegang tot de camera en microfoon.
Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.