geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
Je hebt het al vaak hier kunnen lezen, hoe groter Apple wordt en hoe meer eigen records het verbreekt, hoe moeilijker het natuurlijk wordt om dat nog een keer voor elkaar te krijgen. En toch lukt het Apple keer op keer weer, ook in het afgelopen kwartaal hebben ze het weer geflikt.

De omzet in het eerste kwartaal van 2020 van het gebroken boekjaar bedroeg 91,8 miljard dollar, dat is maar liefst 9 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Tim Cook en de zijnen hadden bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers gezegd tussen de 85,5 en 89,5 miljard dollar aan omzet te halen, het behaalde resultaat is dus beter dan de eigen verwachtingen. Dit is ook hoger dan de consensus op Wall Street, daar werd op ongeveer 88,4 miljard gerekend.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleFifthAvenueNewYork.jpg
Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd


Deze goede cijfers kwamen vooral door het succes van de iPhone 11 modellen, en een groter dan verwacht succes bij de Services and Wearables. De kans dat het succes van de AirPods en inmiddels de AirPods Pro hier stevig aan heeft bijgedragen lijkt groot. Tim Cook was hier natuurlijk erg blij mee:

Citaat
We are thrilled to report Apple’s highest quarterly revenue ever, fueled by strong demand for our iPhone 11 and iPhone 11 Pro models, and all-time records for Services and Wearables. During the holiday quarter our active installed base of devices grew in each of our geographic segments and has now reached over 1.5 billion. We see this as a powerful testament to the satisfaction, engagement and loyalty of our customers — and a great driver of our growth across the board

En ook Apple’s CFO Luca Maestri was hier natuurlijk erg over te spreken, waarbij hij ook nog wat financiële details geeft:

Citaat
Our very strong business performance drove an all-time net income record of $22.2 billion and generated operating cash flow of $30.5 billion. We also returned nearly $25 billion to shareholders during the quarter, including $20 billion in share repurchases and $3.5 billion in dividends and equivalents, as we maintain our target of reaching a net cash neutral position over time.

Hieronder een aantal belangrijke punten uit de conference call, die nog twee weken lang daar te beluisteren zal zijn:

 • Verkopen in China 400 miljoen dollar hoger, in de VS 4,5 miljard hoger, in Japan een daling van 600 miljoen.
 • Kosten voor Research & Development staan op hoogste niveau ooit
 • Services groeide 17 procent, in alle vijf geografische segmenten
 • Apple News heeft meer dan 100 miljoen maandelijks gebruikers
 • Apple Pay verdubbeld, nu 15 miljard transacties per jaar
 • Wearables nu de grootte van een Fortune 150 bedrijf
 • Nieuw omzet-record voor Apple Watch
 • Meer dan 75% kopers Apple Watch hadden er daarvoor nog niet een
 • Vraag Apple Watch Series 3 en AirPods Pro hele kwartaal groter dan productie
 • Pro Mac hardware: “strong response from the pro community”
 • Nieuwe records voor zowel Winkels als de online Stores
 • Ongeveer de helft van Mac en iPad kopers zijn ‘nieuwe gebruikers’
 • Alle gezondheidszorg-bedrijven in Fortune 500 gebruiken Apple-technologie #Kwartaalcijfers
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
1 februari 2020 - 18:58    reactie #1
geplaatst door: Ger Nijkamp
Kosten voor Research & Development staan op hoogste niveau ooit.

Opgevoerd als pluspunt, maar ik vind dit eigenlijk best zorgelijk...

🤔😐

[ Ger ]
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
2 februari 2020 - 08:14    reactie #2
geplaatst door: jaco123
Ger: Wat vind je daar zorgelijk aan? Ik vind het prima dat er geïnvesteerd wordt in R&D !
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
2 februari 2020 - 08:20    reactie #3
geplaatst door: Ger Nijkamp
Omdat Apple voorheen met (veel) minder geld veel grotere deuken in pakjes boter leek te slaan. Veel vernieuwingen doen er absoluut nog toe, maar ik zie wel dat Apple het steeds lastiger is gaan vinden veel basis aspecten uit het typische Apple gedachtengoed hoog te houden. Met name aan de software- en OS zijde. Simplicity, consistency, stability... dat soort zaken. Als je minder effect genereert (niet 'overall', want daarin scoort Apple nog onverminederd goed - maar dus specifiek op op 'development') met méér geld, is dat nooit goed.

[ Ger ]
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
2 februari 2020 - 08:30    reactie #4
geplaatst door: jaco123
Aha, zo bedoel je.

In absolute zin lijkt het me prima dat er goed geïnvesteerd wordt in R&D, maar je hebt gelijk: Het rendement lijkt wat te dalen en het altijd 100% perfect werkende Apple met ongekend oog voor details zoals we dat 10-20 jaar geleden nog kenden is een beetje in verval geraakt.
Als je het zo benaderd ben ik het wel met je eens dat het zorgwekkend is dat je met meer geld minder weet te bereiken.
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
2 februari 2020 - 12:50    reactie #5
geplaatst door: Ger Nijkamp
Als je het zo benaderd ben ik het wel met je eens dat het zorgwekkend is dat je met meer geld minder weet te bereiken.

Precies dat. Hoewel Apple natuurlijk elke ronde wéér méér winst, marktaandeel etc. etc. weet te genereren. Puur zakelijk gezien: helemaal top. Maar we weten allemaal dat als Apple op OS en software gebied meer op de rest van het speelveld gaat lijken (lees: minder onderscheidend op de eerder aangehaalde aspecten) het échte concurrentievoordeel van Apple verdampt. Dat wat de gemiddelde gebruiker niet ziet of weet, maar wél ervaart.

Ik noem dat toch wel 'De Steve Jobs Factor'. Omdat ik weet dat juist dát het onderscheidende vermogen van Apple oplevert - en ene mijnheer Jobs daarin volslagen autistisch de troepen manisch strak op aanstuurde. Begrepen of onbegrepen: dat interesseerde hem geen drol. Hij wist dat hij gelijk had, en de rest per definitie ongelijk. Het (zachte) bewijs dat dit element 'zijn' factor is: in de periodes dat hij afwezig was, werden precies die aspecten een zooitje. Niet omdat Apple dit nu ineens niet (meer) wil of onbelangrijk vind, maar je zo'n idioot als Jobs moet zijn om die doelen élke seconde van je leven bij álles na te willen streven. Zo'n mafkees moet je als bedrijf dan wel aan boord hebben. En da's lastig, want Jobs is niet voor niet legendarisch. Er zijn er geen twintig van...

Als dát specifieke voordeel er tussenuit glipt - Tja, daar maak ik mij dan wel zorgen over. Ik wil het niet zien, want ik houd van Apple. Maar ik zie en ervaar het wel. Dat stemt mij als mens droevig en maakt mij meer zakelijk en vanuit professioneel perspectief gezien ietwat angstig voor het fenomeen 'Apple'. Zware woorden, maar Apple - en met name het gedachtengoed van Apple - ligt mij dan ook zeer na aan het hart.

🙂

[ Ger ]
Bewerkt: 2 februari 2020 - 13:16 door Ger Nijkamp
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
2 februari 2020 - 17:39    reactie #6
geplaatst door: boiing
Ik noem dat toch wel 'De Steve Jobs Factor'. Omdat ik weet dat juist dát het onderscheidende vermogen van Apple oplevert - en ene mijnheer Jobs daarin volslagen autistisch de troepen manisch strak op aanstuurde. Begrepen of onbegrepen: dat interesseerde hem geen drol. Hij wist dat hij gelijk had, en de rest per definitie ongelijk.

Ger, dank voor het zo goed verwoorden van je recente gevoel over Apple. Ik zou het niet beter kunnen zeggen, helemaal met je eens. Ook in het Catalina draadje waarin je dit zegt:

Inconsequenties in de interface, volkomen onlogische stukken inrichting... Wat ooit een redelijk mooi en strak OS was, is verworden een volslagen rommeltje. Met het gedrocht Music als vervanger van iTunes als kers op deze verzuurde slagroomtaart.

..herken ik mijn eigen ervaringen van de laatste jaren. Echt zonde.. Een bedrijf zou niet afhankelijk van een persoon moeten zijn maar een bepaalde visie én vasthouden aan principes waren onder Jobs wel de ingrediënten die nu - bij gebrek daaraan - de oorzaak lijken van een bepaald 'verval'. Dat er qua hardware soms steken vallen is van alle tijden, en een innovatie van iPhone formaat kan niet elke vijf jaar voorbij komen (al wordt het weer eens tijd met zo'n R&D budget). Vooral de vallende steken op software gebied vind ik storend. Precies wat je zegt, de inconsequenties, de on-logica, de fouten. Simpelweg onacceptabel.

Ik heb het genoegen gehad om een aantal jaren geleden met Bas Ording te spreken. Hij vertelde over z'n wekelijkse vergaderingen met Jobs en de discussies die ze hadden. Hij bemoeide zich tot het laatst tot bijna op pixel-niveau met de OS X interface en iedere verandering hoe klein ook moest hij eerst gezien hebben. Hij kon weken werk met één handgebaar naar de Trash verwijzen.. Soms moeilijk maar ook inspirerend zei hij. Leuk om dat destijds uit eerste hand te horen, maar het bevestigde alleen maar het beeld zoals dat al eerder uit boeken over hem naar voren kwam.

Anyway, hij is er al een tijd niet meer, maar ik hoop van harte dat er in Cupertino weer eens iemand met diezelfde blik naar deze software-rommel kijkt en zorgt dat het beter wordt. Want dat het beter kan weten we uit het verleden :cool:.
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
4 februari 2020 - 15:04    reactie #7
geplaatst door: GeorgeM
maar ik hoop van harte dat er in Cupertino weer eens iemand met diezelfde blik naar deze software-rommel kijkt en zorgt dat het beter wordt. Want dat het beter kan weten we uit het verleden :cool:.

Volgens mij hoeven we daarvoor we helemaal niet zo ver terug. macOS 10.14 Mojave bijvoorbeeld?
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
4 februari 2020 - 15:32    reactie #8
geplaatst door: boiing
Qua fouten en problemen is dat zeker waar GeorgeM, Catalina is Apple-onwaardig vergeleken met Mojave. Voor wat betreft 'consistency' en 'simplicity' speelt dit al langer. In dit artikel uit 2014 werd daar bijvoorbeeld al over geklaagd, dat was 3 jaar na het overlijden van Jobs.

Niet alle genoemde zaken zijn direct aan zijn heengaan te koppelen, er speelt ook mee de toegenomen complexiteit van het hele Apple eco-systeem door iOS en iCloud en veel nieuwe macOS features. Ik denk alleen dat die balans tussen nieuwe functionaliteit vs eenvoud/stabiliteit onder Jobs beter bewaakt zou zijn. Wie weet was er dan iets minder winst gemaakt en wie weet zit daar uiteindelijk de crux :wink:.
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
4 februari 2020 - 20:33    reactie #9
geplaatst door: Ger Nijkamp
Niet alle genoemde zaken zijn direct aan zijn heengaan te koppelen, er speelt ook mee de toegenomen complexiteit van het hele Apple eco-systeem door iOS en iCloud en veel nieuwe macOS features.

Ik denk de oorzaak te snappen en te (her)kennen. Ik vermoed dat er een veel fundamentelere reden is dat ze er in Cupertino bewust voor kiezen door deze zure appel heen te willen bijten. Móeten wellicht, zelfs. Ik hoop dat mijn vermoeden op termijn waar blijkt te zijn, want dat zou de ellende enigzins een 'nut' geven.

Mijn vermoeden is dat Apple niet uitsluitend iTunes aan het ontvlechten is, of iOS en Mac OS X synchroniseert, maar zichzelf langzaamaan voorbereid op een volledige cloud based toekomst. Met één basis OS waarop vanuit die cloud alle devices draaien (waarmee ik niet zeg dat deze geen lokale opslag meer zullen kennen). Aansluitend op https://www.icloud.com en https://beta.music.apple.com/ zeg maar. Een beetje de situatie zoals Apple ooit de stap van Mac OS 9 naar Mac OS X moest maken door met volle overtuiging helemaal overnieuw te beginnen. Iedereen die dat heeft meegemaakt, weet hoe verwarrend en lastig die switch toen was. En mijn vermoeden is dat we nu stiekem naar de switch van 'on premise' naar 'coud based' zitten te kijken.

Nou, ja: dat hóóp ik dan maar. Want alleen zoiets vooruitstrevends kan de ellende die ik ervaar nog enigzins rechtvaardigen...

🤣

[ Ger ]
antw: Afgelopen kwartaal heeft Apple weer een record gevestigd
5 februari 2020 - 08:50    reactie #10
geplaatst door: boiing
Mijn vermoeden is dat Apple niet uitsluitend iTunes aan het ontvlechten is, of iOS en Mac OS X synchroniseert, maar zichzelf langzaamaan voorbereid op een volledige cloud based toekomst.

Wat een eng toekomstbeeld Ger :shocked:.. De ultieme droom voor Apple. Volledige controle over de software en het systeem van de gebruiker, meer inkomsten vanwege een 'subscription based' model, de gebruiker volledig gegijzeld door het eco-systeem, immense AI en data-analyse mogelijkheden etcetera.

En dan kijken we in 2024 nog eens naar de 1984 commercial en zien dat Apple is verworden tot iets waar het toen nog tegen vocht.

:woot: