geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Processor-icoon.jpg
"Apple in 2020 over naar zelf gemaakt processors voor Macs"
Dat Apple al een hele tijd macOS op eigen chips heeft draaien is een ding wat als een paal boven water staat, ze houden tenslotte altijd alle opties open in Cupertino en willen uit de beste kunnen kiezen. Daarbij worden de eigen A-processors die op dit moment in iDevices gebruikt worden steeds sneller.

Daardoor worden de geruchten over een overstap van Intel-processors naar zelf gefabriceerde ook steeds sterker. Daar doet Bloomberg nu een stevige schep bovenop. Eigenlijk is het enige nieuwe dat Bloomberg nieuw te melden heeft de codenaam voor dit programma (Kalamata) en een moment waarop overgestapt zou worden (2020).Er zijn trouwens al langer bekend dat Apple het mogelijk wil gaan maken dat apps zo gemaakt worden dat één app zowel op macOS als iOS kan draaien. Het is de bedoeling dat dit gaat werken in macOS 10.14 en iOS 12, de codenaam van dat project zou "Marzipan" zijn.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom Apple over zou willen stappen, waarbij de frustratie met Intel waarschijnlijk bovenaan de lijst staat. Want in de afgelopen jaren is het vaker voorgekomen dat Intel niet dat leverde wat Apple nodig had, of het laat leverde, waardoor er door Apple duidelijk niet alles verwezenlijk kon worden wat ze graag hadden gezien.

Windows en Thunderbolt

De twee open vragen die meteen opdoemen zijn wat er gebeurt met Windows en Thunderbolt, hoewel beide waarschijnlijk geen onoverkomelijke problemen zullen geven. Voor Windows bestaat inmiddels de mogelijkheid om dat op ARM-pocessors te draaien, het lijkt dus voor de hand te liggen dat Apple hier geen al te grote obstakels tegen zal komen.

Wat betreft Thunderbolt: dat is een initiatief van Intel en Apple samen, en Intel liet in mei vorig jaar in dit persbericht al weten dat de protocollen voor Thunderbolt aan de hele bedrijfstak vrijgegeven zou worden, dus het is sowieso de bedoeling dat het meer een open standaard gaat worden.

Ontwikkelingen to nu toe

Geruchten dat Apple hiermee bezig is doen al een decennium de ronde, het was in 2008 dat Apple chip designer PA Semi overnam, de eerste stap voor Cupertino in het maken van eigen processors. In 2010 begon Apple serieus te rekruteren voor een eigen CPU-design groep binnen het bedrijf. Daarbij werden veel mensen van Texas Instruments aangenomen, en onder andere Passif overgenomen, een bedrijf met als specialisatie het maken van processors die erg weinig stroom verbruiken.

Daarna werd een fabriek van Maxim overgenomen, werd er meer geïnvesteerd in SoC-research, vooral in Israël, en het lijkt er nu op dat al deze initiatieven samen gaan leiden tot een eigen initiatief op dit gebied. Als dit nieuws klopt dan is het geen goed nieuws voor Intel, Apple is goed voor ongeveer vijf procent van hun omzet. Het aandeel van Intel op de beurs daalde dan ook meteen nadat dit nieuws naar buiten kwam.

Eigen processors in Macs

Sinds vorig jaar heeft Apple trouwens al eigen processors in Macs: de T1 in de MacBook Pro modellen met Touch Bar en de T2 in de iMac Pro. Die functioneren allebei naast Intel processors, beslist niet hetzelfde als het draaien van het hele besturingssysteem daarop, maar ondertussen is Apple dus al bezig om ervaring op te doen met de eigen processors in Macs.


met dank aan forumlid 'cyrano', die dit nieuws als eerste meldde op ons forum #Mac
Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: MacFrankie
Dan moet Apple de Thunderbolt interface binnen 2 jaar op ARM hebben draaien, het is nu een Intel feestje...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Flix
Citaat van: cyrano
Wat ik al een paar jaar loop te orakelen komt er aan in 2020.

Je moet dan ook subiet je forumnaam veranderen in Nostradamus:sigh:
geplaatst door: MacMiep
Nee joh, "Jomanda" en dan tegen betaling vanaf afstand Mac's instralen!


NB: toen Apple de overstap naar Intel maakte draaide Mac OS X al sinds het begin op Intel... iets zegt mijn water dat ze er stiekem allang mee bezig zijn.... vraag me wel af hoe het met patenten zit enzo?
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
geplaatst door: MacFrankie
Sinds het begin draait iOS op ARM, het zou me niet verbazen als ze macOS ook al op ARM hebben draaien. Het zou me eerder verbazen als ze dat nog niet hebben!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Spooter
Citaat van: cyrano
Wat ik al een paar jaar loop te orakelen komt er aan in 2020, volgens Bloomberg Tech:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-02/apple-is-said-to-plan-move-from-intel-to-own-mac-chips-from-2020

Dat zou een zware klap zijn voor Intel. Niet alleen doordat Apple één van de grotere afnemers van Intel CPU's, maar omdat ze mogelijk nog een belangrijkere marketing partner zijn. Zonder Apple was Thunderbolt helemaal niet van grond gekomen.

Loopt Thunderbolt dan ook echt??? Misschien iets beter dan Firewire maar echt goed??!!!
geplaatst door: Spooter
Als Apple overgaat (wat best eens zou kunnen) gok ik dat ze met de Mac Mini gaan starten, het makkelijkst om daarmee een behoorlijke performance te halen, iets wat nu nog niet zal lukken voor een (i)Mac Pro...
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Bij het lezen van dit nieuws slaat de angst om mijn hart.

Dit zou dan de derde grote processorwissel worden in de geschiedenis van de Mac. Wanneer dat net zo gaat als de vorige keren zullen we weer een chaotische periode krijgen waarin we een boel problemen moeten oplossen.

Hard- en software die je zult moeten vervangen. Enkele jaren gebruik maken van de emulatiemode welke eigenlijk nooit echt lekker werkt en die plots als obsolete wordt aangemerkt. Ondertussen telkens checken of die leverancier zijn software heeft aangepast. Weer een paar stappen achteruit met je Apple software waarvan uiteindelijk verschillende programma's verdwijnen of sterk worden verkleuterd.
Om nog maar niet te spreken over de pakweg 2 jaar dat Apple ons eerst nog even als testpiloot gebruikt.

Nee, voor mij hoeft het niet. Ik zit er niet op te wachten of het zou deze keer heel anders moeten gaan.
geplaatst door: Bryan
@peerzwart
De overgang van PowerPc naar Intel is toch niet zo chaotisch verlopen? Zover ik mij kan herinneren werden de apps vrij lang in universal geschreven (PowerPc en Intel) en Rosetta presteerde altijd wel, oke iets trager dan wanneer een app volledig op Intel draaide. De verandering kwam pas bij de overstap op 64-bit, hoewel ik daar altijd vraagtekens bij heb gehad, want volgens mij werd de G5 als 64-bit processor geïntroduceerd.

Aangezien we straks gaan overstappen naar een processor die ook al 64-bit architectuur heeft, zal deze overgang minder dramatisch zijn.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Zouden er niet eerst auto's komen voor die datum?


Ik bedoel alle merkdealers op het industrieterrein bij mij achter hebben bordjes op de deur hangen dat je enkel auto's kunt kopen tot eind 2019 want Apple komt eraan.
geplaatst door: MacFrankie
Dit hele redactionele artikel is van Robert, maar hij is niet de TS.

In de reacties staat geregeld cyrano. Dat komt omdat hij de originele topic starter is.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Robert
@ MacFrankie: is dat een bezwaar? Ik kan het natuurlijk verder aanpassen, maar dan wordt het bijna censuur (en daar houd ik niet van).

Reacties hierover graag in een apart draadje of per PB, want anders gaat dit draadje helemaal off-topic.

Edit: ik kreeg een PB dat ik (per ongeluk natuurlijk) vergeten was 'cyrano' credit te geven onderaan het nieuwsbericht. Dat is bij deze meteen gecorrigeerd.
Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: cyrano
B: toen Apple de overstap naar Intel maakte draaide Mac OS X al sinds het begin op Intel... iets zegt mijn water dat ze er stiekem allang mee bezig zijn.... vraag me wel af hoe het met patenten zit enzo?

OSX draait al op ARM, natuurlijk alleen in 't lab, bij Apple.

Windows draait op zowat alle processoren. Alleen is dat een instinker. Het is niet wat iedereen verwacht van Windows. Zo draait op de Raspberry Pi de "Internet of things" editie van Windows. Zelfde naam, heel ander ding. De Windows versie die op een ARM tablet draaide, was ook niet "binary compatible" met de gewone Windows. Met andere woorden: je kon er geen .exe programma's op installeren. En dat laatste is wat iedereen verwacht als ze "Windows" horen.

Dat heeft Apple goed begrepen, dus komt er een "compatibility layer', om te zorgen dat Intel code draait op ARM. Dat deden ze al eerder met Rosetta. En Rosetta was zo goed, onvoelbaar, dat de meesten het al vergeten zijn.
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
geplaatst door: cyrano
Als Apple overgaat (wat best eens zou kunnen) gok ik dat ze met de Mac Mini gaan starten, het makkelijkst om daarmee een behoorlijke performance te halen, iets wat nu nog niet zal lukken voor een (i)Mac Pro...

Dat is niet zo zeker.

Ik vermoed eerst een Mac Pro te zien. Momenteel wordt in de server wereld veel moeite gedaan om ARM gebaseerde machines te verkopen. Eén van de grote cloud aanbieders heeft er een paar honderd in test. Voor die markt zijn de prestaties niet zo belangrijk, maar 't stroomverbruik wel. Een ARM gebaseerde processor verbruikt ongeveer één vierde aan stroom tov een Intel. En dat is een zeer grote besparing in het data center.

Zo zou je kunnen dromen van een Mac Pro met een batterij. Niet alleen tegen stroomuitval, maar ook om de machine razendsnel op te starten. Vergeet niet dat de G5, bv. een 1 kW voeding had. Dat is erg veel voor een computer...

En voor laptops is lager stroomverbruik een nog dunnere, lichtere machine.

Gezien wat Apple doet met iOS, hebben ze hun zaakjes goed op orde wat stroombeheer aangaat.
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
geplaatst door: cyrano
Edit: ik kreeg een PB dat ik (per ongeluk natuurlijk) vergeten was 'cyrano' credit te geven onderaan het nieuwsbericht. Dat is bij deze meteen gecorrigeerd.

Geen zorg, Robert. Ik lig daar echt niet wakker van. 't is ook maar een linkje naar een mager artikel...
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
geplaatst door: cyrano
Loopt Thunderbolt dan ook echt??? Misschien iets beter dan Firewire maar echt goed??!!!

Thunderbolt loopt echt goed. Ten minste, als je Apple hardware gebruikt. Op PC is het een ramp.

Vergeet ook niet dat FW één soort verbinding is en dat TB allerlei normen omvat. Dan kan er wel eens wat meer misgaan. Die normen lopen van heel oud (iSCSI, bv.) tot het allernieuwste (DisplayPort, bv.).

Waar het jammer genoeg helemaal misloopt, is USB-C. Dat is een verschrikkelijk geklooi, omdat je aan de kabel niet meer kan zien wat die doet. Professionals in de AV sfeer beginnen nu al hun kabeltje te labelen en er pijltjes op te zetten...
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
geplaatst door: puk1980
Edit: ik kreeg een PB dat ik (per ongeluk natuurlijk) vergeten was 'cyrano' credit te geven onderaan het nieuwsbericht. Dat is bij deze meteen gecorrigeerd.
Huh? Ik zie "VwVanFan" onder het bericht staan.
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: puk1980
Intel zit ondertussen ook niet stil:

https://www.engadget.com/2018/04/03/intel-8th-gen-i9-laptops/

Citaat
Intel brings a six-core i9 CPU to laptops

With its latest batch of 8th-generation Core chips for laptops, Intel is focused on delivering even more desktop-like performance. Just take a look at its new six-core monster processor, the Core i9-8950HK. We were impressed that the company was able to bring quad-core chips to ultraportables with its first batch of 8th-gen CPUs, but the 8950HK lives up to the crazy specifications we'd expect from the i9 lineup (which includes Intel's insane 18-core desktop chip).
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: MacFrankie
@ MacFrankie: is dat een bezwaar? Ik kan het natuurlijk verder aanpassen, maar dan wordt het bijna censuur (en daar houd ik niet van).

Reacties hierover graag in een apart draadje of per PB, want anders gaat dit draadje helemaal off-topic.

Edit: ik kreeg een PB dat ik (per ongeluk natuurlijk) vergeten was 'cyrano' credit te geven onderaan het nieuwsbericht. Dat is bij deze meteen gecorrigeerd.

Nee hoor dat is helemaal geen probleem. Sterker nog, het aanpassen van een oneliner naar een artikel vind ik een sterk punt van dit forum.

Alleen staan er nu referenties naar een niet bestaand bericht, vandaar mijn melding in een post ipv een PB.

Tot slot denk ik dat de verkeerde persoon de credits heeft gekregen, het moet cyrano zijn...  :cool:
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: MacFrankie
Intel zit ondertussen ook niet stil:

https://www.engadget.com/2018/04/03/intel-8th-gen-i9-laptops/

Kijk maar eens naar het opgenomen vermogen en vergelijk dat met de A11...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!