geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Apple keert 500 miljoen dollar uit in rechtszaak over ‘throttling’
Twee jaar geleden lag Apple zwaar onder vuur omdat bleek dat iOS soms iPhones vertraagde als de batterij ouder aan het worden was. Complot-theorieën dat dit zou gebeuren om meer iPhones te verkopen volgden, terwijl dit juist bedoeld was om oudere iPhones zo lang mogelijk in bedrijf te houden.

Inmiddels liepen er in de VS meerdere zogenaamde class-action rechtszaken hierover, dat zijn zaken waar meerdere mensen zich kunnen aansluiten, in de praktijk kunnen dat er erg veel zijn. Bij Apple lijken ze deze zaak vooral graag achter zich te willen laten, er is daarom nu een schikkingsvoorstel gedaan. Daarbij zou er 25 dollar per iPhone uitbetaald worden, dat geldt voor de iPhone 6 tot en met de iPhone 7 Plus, inclusief de iPhone SE, waarop iOS 10.2.1 stond. Bij de iPhone 7 en 7 Plus geldt het ook als die voor 21 december 2017 op iOS 11.2 draaiden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z-iPhone7Plus-Lineup.jpg
Apple keert 500 miljoen dollar uit in rechtszaak over ‘throttling’


Op dit moment is dit een schikkingsvoorstel, de rechter in deze zaak zal zich er nog over moeten uitspreken. Als dat zo is dan komt deze schikking neer op ongeveer 500 miljoen dollar. Dat is natuurlijk erg veel geld, maar voor het perspectief is het misschien goed om je te realiseren hoeveel dit voor Apple is.

Eind 2017 werd berekend dat Apple’s omzet per minuut ruim 410.000 dollar is, een getal dat sindsdien alleen maar verder is opgelopen. Tenminste, als we de gedaalde omzet door het coronavirus niet meetellen, maar dat is waarschijnlijk alleen maar een tijdelijk effect.

Lesje geleerd

Apple heeft in de tussentijd trouwens zijn lesje wel geleerd. In iOS werd veel informatie over de staat van de oplaadbare batterij toegevoegd, en dat kreeg in Instellingen → Batterij niet voor niets zo’n prominente plaats. En op Apple’s support-pagina's is ook veel informatie te vinden over hoe iOS met de oplaadbare batterij omgaat, bijvoorbeeld op deze pagina.

Ondertussen leest deze verklaring van Apple uit die tijd als hopeloos naïef:

Citaat
Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.


met dank aan forumlid ‘VwVanFan’, die dit nieuws als eerste meldde #iPhone #Rechtszaak
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.