
Hoe Dropbox de beveiliging van je Mac omzeilt
Dropbox is een programma dat vaak erg positieve reviews gekregen heeft, bij veel mensen standaard op hun Mac en iDevice staat en waarvan vaak gezegd is dat Apple dit bedrijf eigenlijk had moeten overnemen. Dat allemaal omdat het zo'n lekker makkelijk werkende oplossing is en daarom zo goed bij de aanpak van Apple past
Maar inmiddels blijkt dat Dropbox een aantal hacks gebruikt om zo makkelijk in het gebruik te zijn en zich daarmee ongevraagd privileges toekent. En dat gebeurt allemaal zonder dat wij, de gebruikers, daarvoor toestemming gegeven hebben, want die toestemming wordt door hacks omzeild.
Als je als je op jouw Mac een programma installeert dat diep in het systeem ingrijpt, dan zal dat programma je daar toestemming voor moeten vragen. Zo'n programma zal je vragen om Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Privacy te openen en daar door het plaatsen van een vinkje toestemming te geven voor dat programma om diep in je systeem in te grijpen.

Dat kan bij Apple vrij makkelijk, in het dialoogvenster waar om die toestemming gevraagd wordt krijg je meteen een knop voor je en als je daarop klikt zal Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Privacy openen. Het enige wat jij zelf dan nog hoeft te doen is dan daar dat vinkje bij dat programma even aanklikken.

Kennelijk hadden ze daar bij Dropbox geen zin in, het gemak van de gebruiker staat tenslotte voorop. Want Dropbox stelt deze vraag tijdens de installatie helemaal niet, maar dat vinkje in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Privacy verschijnt toch zodra je jouw beheerders-wachtwoord hebt ingevuld. Erger: als je dat vinkje weghaalt dan zal je de volgende keer dat je weer inlogt in jouw account zien dat het 'gewoon' weer aan staat. Ook een gevolg van de de hacks waarvoor Dropbox heeft gekozen om zich 'makkelijk' op jouw Mac te installeren.
Mogelijk heeft Dropbox geen kwade bedoelingen, maar als je uit principe tegen apps bent die zich tijdens de installatie rechten geven waar jij helemaal geen toestemming voor hebt gegeven, dan kan je Dropbox beter via de web-interface gebruiken.
Op het eigen forum van Dropbox heeft iemand van dat bedrijf
antwoord gegeven op de vraag van een gebruiker waarom dit soort praktijken gebruikt worden. Jammer genoeg is het antwoord nogal lang, draait het om de hete brij heen, gaat niet in op het probleem waar het hier om draait en staat er al helemaal geen oplossing hiervoor in.
Mocht je alleen Macs en iDevices hebben, dan is Dropbox helemaal verwijderen zeggen en voortaan kiezen voor iCloud Drive natuurlijk ook een optie, dan werk je ook niet mee aan een app die het kennelijk geen probleem vindt om dingen op je Mac uit te voeren zonder toestemming.
Meer informatie hierover is te lezen in
dit artikel, de technische details vind je in
dit vervolg.
met dank aan forumlid 'Pieterr' voor met melden van dit nieuws, en 'pjottervmr' voor de suggestie voor het gebruiken van de web-interface