geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Apple krijgt boete in Frankrijk voor vertragen iPhones
We weten het allemaal waarschijnlijk nog wel, de storm die ruim twee jaar gelden opstak toen duidelijk werd dat Apple iPhones vertraagde. Dat dit gebeurde omdat bereikbaarheid belangrijker is dan snelheid, en naderhand bleek dat Apple dit wel degelijk naar buiten had gebracht, leek niet veel uit te maken.

Dit muisje krijgt nu in Frankrijk een staartje, de DGCCRF heeft Apple een boete opgelegd van 25 miljoen euro. Daarbij moet er ook een persbericht hierover een maand lang op de site van Apple Frankrijk staan, op dit moment is dit daar nog niet zichtbaar. Apple heeft al toegezegd zowel het persbericht te plaatsen als de boete te betalen, in Cupertino willen ze natuurlijk ook graag een punt hierachter zetten. Dat geldt nu voor Frankrijk, er zijn nog veel andere plekken waar Apple zich ook hiervoor moet verantwoorden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Li-IonBatterij.jpg
Apple krijgt boete in Frankrijk voor vertragen iPhones


Het persbericht van de DGCCRF over deze zaak is hier te lezen (PDF, 401 KB). Hieronder de vrije (en ingekorte) vertaling daarvan:

Citaat
Na een onderzoek van de (DGCCRF) en het akkoord van de procureur, heeft Apple geaccepteerd om een boete van 25 M€ te betalen.


Nadat de zaak op 5 januari 2018  door het parket van Parijs in behandeling werd genomen is heeft het DGCCRF aangetoond dat gebruikers van een iPhone niet waren geïnformeerd dat de updates van iOS (10.2.1 en 11.2) hun apparaat konden vertragen. Des updates, verspreid in het jaar 2017, bevatten een dynamische manier voor de voeding waardoor, in sommige gevallen en onder sommige condities, vooral bij oudere batterijen, het functioneren van iPhone 6, SE en 7 konden vertragen. Omdat het niet mogelijk was om naar de voorgaande versie van het besturingsysteem terug te gaan waren behoorlijke aantallen gebruikers beperkt in hun mogelijkheden, of moesten zelfs een nieuwe telefoon kopen.

Apple heeft sindsdien de eigen informatie over de oplaadbare batterijen in iPhones enorm uitgebreid, met name het stuk over het voorkomen van onverwachte uitschakeling. Niet voor niets, dat was tenslotte de reden dat er indertijd in Cupertino gekozen werd om dit standaard te doen.

Citaat
Onverwachte uitschakeling voorkomen

Onverwachte uitschakeling doet zich vaker voor als de batterij weinig lading of een hoge chemische leeftijd heeft, of in het geval van lage temperaturen. In extreme gevallen kan het voorkomen dat het apparaat zo vaak wordt uitgeschakeld dat het onbetrouwbaar of onbruikbaar wordt. Voor iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus beheert iOS prestatiepieken dynamisch om te verhinderen dat het apparaat onverwacht afsluit zodat de iPhone nog steeds kan worden gebruikt. Deze energiebeheerfunctie is specifiek voor iPhone en is niet verwerkt in andere Apple producten. De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X bevatten deze functie vanaf iOS 12.1. De iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR bevatten deze functie vanaf iOS 13.1. Het effect van energiebeheer op deze nieuwere modellen kan minder merkbaar zijn dankzij het geavanceerde hardware- en softwareontwerp.

Dit energiebeheer is gebaseerd op een combinatie van de temperatuur van het apparaat, en de oplaadstatus en impedantie van de batterij. De maximale prestaties van bepaalde systeemonderdelen, zoals de CPU en GPU, zullen alleen dynamisch worden beheerd door iOS als dit is vereist voor de genoemde variabelen. Op die manier worden de taken van het apparaat automatisch gebalanceerd, zodat de systeemtaken soepeler worden verdeeld en snelle gelijktijdige prestatiepieken worden voorkomen. Soms merken gebruikers geen verschil in de dagelijkse prestaties van een apparaat. In hoeverre wijzigingen waarneembaar zijn, hangt af van de mate van energiebeheer die is vereist voor een bepaald apparaat.

Wanneer meer extreme vormen van dit energiebeheer vereist zijn, merkt de gebruiker mogelijk effecten zoals:

 • Langere wachttijd voordat apps worden gestart
 • Lagere beeldsnelheid tijdens het scrollen
 • Minder achtergrondverlichting (deze instelling kan worden overschreven in het bedieningspaneel)
 • Tot 3 dB minder luidsprekervolume
 • Geleidelijke afname van de beeldsnelheid in bepaalde apps
 • In extreme gevallen wordt de flitser uitgeschakeld (zoals aangegeven in de gebruikersinterface van de camera)
 • Apps die op de achtergrond worden ververst, moeten mogelijk opnieuw worden geladen wanneer ze worden gestart
 • Veel belangrijke onderdelen worden niet beïnvloed door deze energiebeheerfunctie. Bijvoorbeeld:
 • Kwaliteit van mobiele telefoongesprekken en doorvoerprestaties van netwerken
 • Kwaliteit van gemaakte foto's en video's
 • Gps-prestaties
 • Nauwkeurigheid van locatiebepaling
 • Sensoren zoals gyroscoop, versnellingsmeter, barometer
 • Apple Pay

Als de batterij weinig lading heeft en in het geval van lage temperaturen, zijn de wijzigingen van het energiebeheer slechts tijdelijk. Als de batterij van een apparaat chemisch is verouderd, kunnen de wijzigingen van het energiebeheer langduriger zijn. Dit komt omdat alle oplaadbare batterijen verbruikbare onderdelen zijn met een beperkte levensduur, die uiteindelijk moeten worden vervangen. Als u hier last van hebt en de apparaatprestaties wilt verbeteren, kunt u overwegen de batterij van uw apparaat te vervangen. #iOS #iPhone #Rechtszaak