
Alles wat je kan doen tegen een gestolen iPhone
Veel van ons zullen het wel eens tegen zijn gekomen, bij de aankoop van een tweedehands iPhone (of ander iDevice) wil je zeker zijn dat die niet gestolen is. Of iemand heeft een iPhone van jou gestolen, of van iemand die je kent.
Maar wat kan je doen om jezelf tegen dit soort ellende te wapenen en het liefst te voorkomen? Hieronder een aantal suggesties, de meesten zijn zowel bij aankoop als bij verlies van een iPhone te gebruiken.
Als eerste is het natuurlijk een goed idee om ervoor te zorgen dat je de serienummers van al jouw devices opslaat en veilig bewaart. Als je jouw Apple-devices hebt geregistreerd dan gebeurt dat vanzelf, en dat kan je zien door in te loggen op
de Apple ID pagina of
jouw eigen support pagina van Apple. Als je jouw devices niet registreert dan kan je natuurlijk ook zelf het serienummer achterhalen, hoe je dat moet doen bij iDevices vindt je op
deze support-pagina van Apple, en op
deze support-pagina vindt het voor alle devices, dus ook voor de Mac.
Wil je niet afhankelijk zijn van het internet, en heb je meerdere devices, dan zou je ook alle serienummers in bijvoorbeeld Notities op kunnen slaan. Als die via iCloud synchroniseren dan heb je ze op ieder device altijd bij de hand, ook als je ergens zit waar je bijvoorbeeld niet online kan.
Als er dan een device verdwenen is, dan kan je natuurlijk Apple's
Find my iPhone in iCloud gebruiken, maar er zijn nog meer opties. Zo kan je op verschillende pagina's kijken of een item gestolen is, of als het gestolen is daar het serienummer invoeren. Voorbeelden daarvan zijn
Gestolen hardware registratie van TweedehandsMac.nl en de
Stop Heling pagina van de politie.
Maar de allerbelangrijkste pagina bij aankoop van een tweedehands device is misschien wel de
Check Activation Lock Status-pagina van Apple zelf. Want daar kan je niet alleen zien of er geen haken en ogen aan de aankoop zitten, maar ook of de vorige gebruiker die in iCloud gedeactiveerd heeft. Want als dat niet gedaan is, dan bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om later het door jouw aangekochte device op afstand te vergrendelen.
Dat klinkt misschien absurd, maar er zijn al meerdere gevallen bekend waar dat toch echt gebeurd is.
De voorkeur heeft nog altijd om een device persoonlijk bij iemand op te halen, waarbij de verkoper kan laten zien dat het inderdaad gedeactiveerd is, en dieven houden sowieso zelden van persoonlijk contact. Maar als je toch op afstand wilt kopen, vraag dan altijd minstens om het serienummer, het liefst met het IMEI-nummer erbij, zodat je zelf kan zien dat het allemaal goed gaat.
met dank aan iedereen die bijdroeg aan dit draadje op ons forum, dat mede diende als inspiratie voor dit nieuwsbericht