geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMessages-icoon.jpg
Apple’s ondersteuning voor RCS komt waarschijnlijk door China
Tijdens het Vox Media’s Code 2022 event kreeg Apple’s CEO Tim Cook de vraag van Vox Media’s LiQuan Hunt waarom zijn moeder de door hem gestuurde video’s niet kon zien. Cook kreeg de lachers op zijn hand met zijn antwoord dat hij maar een iPhone voor zijn moeder moest kopen.

Het resultaat waren parodieën zoals hieronder, maar een paar maanden geleden kwam de verrassende aankondiging dat Apple RSC toch ging ondersteunen.


Voor de volledigheid, RCS staat voor Rich Communication Services, een communicatieprotocol dat al in 2007 door een groep bedrijven is afgesproken. Het doel was om sms te vervangen door een rijker protocol, waardoor het versturen van onder andere foto’s en video’s ook daarmee mogelijk wordt. End-to-end-encryptie is geen functie van RCS, maar Google heeft bijvoorbeeld wel ondersteuning toegevoegd voor end-to-end encryptie voor alle chats die gebruik maken van RCS in hun eigen app, Google Messages, het is dus wel mogelijk.

De algemene aanname leek dat het ondersteunen van RCS door Apple ingegeven was door eisen van de EU, maar dat was een vreemde vooronderstelling. Want afgelopen september werd al duidelijk dat iMessage waarschijnlijk geen gatekeepers-status zou krijgen, iets wat recent definitief werd.

Het iMessage-platform

De vraag waarom Apple het iMessage-platform zou willen aanpassen, een platform dat onder andere uniek is omdat het als enige het mogelijk maakt om het zonder telefoonnummer te gebruiken. RCS is net als SMS in die zin dat je een telefoon moet hebben, een actieve SIM-kaart bij een mobiele provider moet hebben en alleen die telefoon kunt gebruiken om RCS te gebruiken.

Dat je SMS-berichten in de Berichten-app op je iPad en Mac kan versturen en ontvangen komt door de slimme aanpak van Apple, daarvoor wordt je iPhone gebruikt. Berichten zorgt er voor dat ‘het gewoon werkt’ tussen verschillende, apparaten zodat het lijkt alsof andere apparaten kunnen fungeren als echte SMS-clients. Als je iPhone niet aan staat dan kan het ook niet werken. SMS is een protocol van een telefoonmaatschappij. RCS is in dat opzicht precies hetzelfde. Je hebt een telefoon nodig om RCS te gebruiken. Je hebt geen telefoon nodig om iMessage te gebruiken.

Waarom de grote draai?

Maar als het iMessage-platform zo mooi in elkaar steekt en zo goed werkt (bij gebruik van Apple’s devices onderling), waarom gaat Apple dan toch RCS ondersteunen?

Chinese telecom-providers zijn al jaren voorstander van RCS en vorig jaar begon de Chinese overheid met het proces om in de wet vast te leggen dat nieuwe 5G-apparaten RCS moeten ondersteunen om gecertificeerd te worden. Dat de Chinese overheid geen zorgen heeft over het ontbreken van versleuteling zal natuurlijk niemand verbazen.

Bronnen binnen Apple lijken inmiddels te bevestigen dat dit inderdaad het scenario is, Apple kan zich gewoon niet veroorloven om een standaard die in China wordt omarmt links te laten liggen.#Berichten
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: doctor_apple
Allereerst: RCS is een onderdeel van de recentere "GSM/UMTS/LTE/5G" specificatie ... En in dat opzicht inderdaad de opvolger van SMS, en in dat opzicht staat platform-agnostisch boven "sh*tload" aan functionaliteiten.

Ten tweede: RCS kan wel degelijk versleutelde verbindingen ondersteunen, maar RCS bestaat uit verschillende subprotocols en toepassingsgebieden. Een hiervan is  de mogelijkheid tot het bieden van Apps, maar ook uitwisselen van (binaire) gegevens, en zo ook versleutelde berichten. Alleen, moet er wel een versleutelingsprotocol zijn dat afgesproken is tussen de clients en ... clients die data ondersteunen.

Ten derde: RCS is dus niet gebonden aan Regio, technisch gezien ook te beveiligen, al is het minder "fancy" dan bijvoorbeeld Signal, Telegram of iMessage ... Maar het biedt de mogelijkheid tot zeker een "rijkere" chat-beleving dan SMS (of MMS).

De link van RCS en China is (vind ik) nogal suggestief ... Namelijk het 5G protocol in zijn VOLLEDIGHEID schrijft RCS voor als communicatiemechanisme. Het niet ondersteunen van RCS is feitelijk het niet ten volle ondersteunen van het 5G protocol.

Zie hier een document:

https://www.gsma.com/futurenetworks/wp-content/uploads/2020/04/5G-Messaging-White-Paper-EN.pdf

Zoals je kunt zien komt dit van de GSM association (de hoeders van GSM en alle opvolgende standaarden) en reeds in 2020 werd gesproken over 5G messaging ... En RCS ...

Het is dus Apple die inzake het implementeren van standaarden, en zo ook dus het 5G messaging, deze dus niet ten einde heeft opgevolgd. Men heeft een hybride oplossing, alwaar 5G data en spraak wordt ondersteund, maar zonder 5G berichten. Namelijk SMS (2G) en MMS (3G) is weliswaar toegestaan, maar niet de voorkeur.

Als het zou gaan om een applicatief gebeuren, lees: WhatsApp / Telegram / Signal / Threema / what-ever ... Heb ik er geen moeite mee. Maar ... daar dit de absolute basis van telefooncommunicatie betreft (5G), vind ik het niet alleen kwalijk, maar moedwillig de markt benadelen ten faveure van het eigen (commerciele) gewin (en kortzichtigheid).

Hoe dan ook ... RCS versie 1.0 (een versie die inmiddels is opgevolgd door een uitgebreidere variant een flinke tijd terug) wordt binnenkort ondersteund. Met tegenzin, en onder druk van - ondermeer EU en - China ...

... Zegt wel heel veel over de grootheidswaanzin van ons geliefde fruitmerk en hoe het verworden is tot een arrogante kwal ... Niet anders dan waar het vroeger tegenaan schopte, te weten Mickeysoft, zelfs zo nu en dan Sun, IBM en vele andere dinosauriers uit die tijd.

Ach ja ... We gaan het meemaken.

Commercieel bezien slim natuurlijk, maar omgekeerd ... Als Microsoft zoiets doet, heeft men - terecht - kritiek ... En ze hebben veelvuldig dergelijke "onder de gordel" praktijken gehad in het verleden.

Welnu, hierin is Apple dus geen haar beter 🤪 ...

Was er niet een liedje vele jaren terug: "... Iedereen houdt van Doekoe ..."
geplaatst door: GeorgeM
Ten tweede: RCS kan wel degelijk versleutelde verbindingen ondersteunen, maar RCS bestaat uit verschillende subprotocols en toepassingsgebieden. Een hiervan is  de mogelijkheid tot het bieden van Apps, maar ook uitwisselen van (binaire) gegevens, en zo ook versleutelde berichten. Alleen, moet er wel een versleutelingsprotocol zijn dat afgesproken is tussen de clients en ... clients die data ondersteunen.
Het komt bij mij over alsof jij licht ziet tussen wat er in het artikel staat en wat jij schrijft, terwijl ik geen verschil zie. Standaard is versleuteling niet in RCS ingebakken, maar op app-niveau is het wel mogelijk.
geplaatst door: whaha
Het artikel suggereert alsof dat niet zo is. Het was mij niet duidelijk.

Ik ben blij met de toevoegingen van Dr. 🍎
Keuzes maken de Mens
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
geplaatst door: GeorgeM
Met andere woorden, RCS komt waarschijnlijk met iOS 18.
geplaatst door: whaha
Zouden ze het noemen bij een van de presentaties van de nieuwe OS’en?
Keuzes maken de Mens