Apple maakt nu zijn eigen SSD controllers
20 april 2015 - 12:52   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SSD.jpg
Apple maakt nu zijn eigen SSD controllers
De afgelopen jaren is Apple duidelijk bezig om zichzelf steeds meer onafhankelijk te maken, waarbij het meteen ervoor zorgt dat het steeds verder op de concurrentie komt voor te liggen. Dat doet het door fabrikanten over te nemen zoals vier jaar geleden het Israëlische bedrijf Anobit.

De specialisatie van Anobit was het maken van controllers van SSD, en iFixit en Chipworks hebben samen ontdekt dat de nieuwe 12 inch MacBook naast alle inmiddels bekende vernieuwingen ook een eigen SSD controller aan boord heeft.

Het design van deze controller is nu door Apple zelf gedaan, het zou TSMC zijn die voor de fabricage zorgt.

De specialisatie van Anobit was ervoor te zorgen dat SSD zo snel mogelijk kan presteren door optimalisatie, het zou mooi zijn als dit betekent dat Apple's computers voortaan dan ook een heel erg snelle SSD hebben. Dat was tot nu toe niet altijd zo, en er zat vaak veel variatie in en je wist nooit van te voren of jij nu net een erg snelle of wat langzamer SSD in jouw Mac zou hebben.

Deze nieuwe controller heeft er in ieder geval al voor gezorgd dat Apple nu al de overstap heeft gemaakt van het oude AHCI protocol naar het nieuwe NVMExpress. De ondersteuning daarvoor zit al in OS X 10.10.3/Yosemite, meer daarover kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Slecht nieuws voor Toshiba, SK Hynix, SanDisk en Samsung, die tot nu toe de leveranciers waren van SSD controllers die Apple gebruikt. Bij Apple vinden ze dat waarschijnlijk helemaal niet erg, het ligt voor de hand dat ze het in Cupertino helemaal niet erg vinden als ze wat minder bij Samsung hoeven af te nemen.

Naast de A-serie processors voor de iPhone, iPod touch en iPad zijn SSD's de nummer twee van de componenten die Apple bij anderen afneemt. Als ze dit meer in eigen hand kunnen krijgen dan zou dat dus een grote stap zijn.

Hoe belangrijk Apple is voor Samsung is bijvoorbeeld te zien in het feit dat het Koreaanse bedrijf alleen al 200 mensen heeft gereserveerd om ervoor te zorgen dat zij schermen voor Apple kunnen blijven maken. Hoeveel mensen er voor processors en SSD's voor Apple in dienst zijn is niet bekend.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.