https://www.macfreak.nl/modules/news/images/2020MacMini-M1-icoon.jpg
Apple: ondersteuning voor extra brede monitors in toekomstige update
De nieuwe M1 Macs overtuigen op veel fronten, en bleken verrassend genoeg ook heel erg veel schermen tegelijkertijd aan te kunnen sturen. De M1 Mac mini blijkt maar liefst zes schermen te kunnen aansturen, voor de M1 MacBook Air is dat maximum vijf.

Mooi, maar ondertussen bleek ook dat deze nieuwe M1 Macs niet de maximale resolutie van de zogenaamde ultrawide monitoren ‘begrijpen’ en dan ook niet aan kunnen sturen. Gelukkig hebben ze dit in Cupertino inmiddels ook door, en op een nieuw aangemaakte support-pagina laat Apple ons weten dat dit in een toekomstige update van macOS opgelost zal worden.Wanneer wordt daar niet bij verteld, we moeten het doen met “Apple is aware of this issue and resolution is planned for a future macOS update.” Als die update uitkomt dan is dat natuurlijk hier op MacFreak te lezen.

Wil je meer resoluties zien dan die standaard in Systeemvoorkeuren → Beeldschermen verschijnen klik dan op de “Geschaald”-knop terwijl je de Optie of Alt knop ingedrukt houdt. Dit is de toets met dit teken er op: ⌥ #AppleSilicon #MacMini #MacBookAir #MacBookPro
geplaatst door: Robert
Met mijn 4K scherm heb ik geen probleem. Ik liep wel tegen iets aan dat ook in het door jou gelinkte MacRumors forum artikel wordt genoemd:

Citaat
Weird. With my Philips 499P9, I only had 30 Hz at first and needed to change one USB setting from 3.0 to 2.0 to get it up to 60. Other than that, it worked just fine from the start without any visible or audible impact on the system.

Maar dat heeft niks met de M1 te maken. De reden daarvan wordt uitgelegd in de link in dit topic:
https://www.macfreak.nl/hardware-macintosh/4k-60hz-en-usb-c-hubs/
@puk1980: bedankt voor de aanvulling..!  :thumbs-up:
geplaatst door: Robert
Ik heb een prachtig scherm: een NEC EA271U. Deze beschikt over een USB-C aansluiting voor 4K op 60Hz.

Helaas werkt dat scherm niet zoals bedoeld. Zowel mijn vorige MacBook Pro, een 15" i7 uit 2017, als mijn huidige MacBook Pro, een gloednieuwe 13" M1 Apple Silicon, sturen dit scherm niet correct aan.

Ik krijg er met een HDMI 4K kabel (via een gloednieuwe USB-C naar HDMI dock) maximaal 4K op 30 Hz mee aangestuurd, de USB-C kabel geeft geen beeld.

Dit probleem is gemeld bij NEC, die zegt binnenkort een update voor de firmware uit te brengen, maar ook dat dit probleem wordt veroorzaakt door Apple, dat de aansturing van externe schermen niet goed geregeld heeft.

Bijzonder treurig van Apple, dat gebruikers volledig afhankelijk maakt van alleen USB-C poorten en daarmee veel problemen veroorzaakt met ethernet-aansluitingen, HDMI, etc., etc.
geplaatst door: paulhaasnoot
MacBook Pro 13" M1 2020, MacBook 2016, iPad Pro 11" 2020, iPhone 11 Pro Max 256 GB
@paulhaasnoot: Heb je USB2 ingesteld ipv USB3?

(User manual NEC MultiSync EA271U)

Ja. Heb ik gedaan.
geplaatst door: paulhaasnoot
MacBook Pro 13" M1 2020, MacBook 2016, iPad Pro 11" 2020, iPhone 11 Pro Max 256 GB