
Thuiswerken. Fijn? Of een aanslag op je lasten?
Nu zeker 40% van de Nederlanders geregeld thuiswerkt, is het goed om te kijken naar de gevolgen die dit op de lange termijn heeft voor je portemonnee. In energieverbruik bijvoorbeeld. Want af en toe een dagje thuiswerken maakt geen groot verschil op je eindafrekening.
Maar als je consequent twee dagen per week je thuiskantoor gebruikt, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal.

Thuiswerken. Fijn? Of een aanslag op je lasten?
Meer dan je denktHet is lastig om in te schatten hoeveel extra energie iemand gemiddeld verbruikt door thuis te werken. Het hangt helemaal af van het soort werk dat je doet en de hoeveelheid apparatuur dat je hierbij nodig hebt.
Toch, als je alles bij elkaar neemt kan het behoorlijk veel zijn. Je computers, extra monitors, draaiende printers en opladers voor alle mobiele apparaten vragen aardig wat elektriciteit gedurende de dag. Tel daar de verwarming of airconditioning en verlichting bij op, plus de koffie en thee die je zelf zet, dan gaat het wel tellen.
De cijfers: kosten en energieprijzenVolgens het NIBUD, die de
kosten van thuiswerken heeft laten doorberekenen, ben je per dag gemiddeld 2,3 kWh extra aan stroom kwijt. Met de huidige
energieprijzen komt dat neer op een euro per dag, bij een gemiddelde van twee thuiswerkdagen per week komt dat op €104,- per jaar.
Let wel: dit gaat om een thuiswerkdag van de gemiddelde thuiswerker. Meerdere computers, volop draaiende printers en dubbele schermen zijn niet in deze som meegenomen. Werk je bovengemiddeld vaak thuis of maak je gebruik van veel elektronische apparatuur, dan kan het lonen door
energieprijzen vergelijken je kosten nog beter in de gaten te houden.
Je Mac is een goede keusIn de afgelopen jaren heeft Apple een razendsnelle en extreem energiezuinige processor ontwikkeld, die je Mac standaard energiezuinig maakt. Hiermee heb je dus sowieso een goede keus gemaakt.
De sluimerstand op je Mac verbruikt weinig stroom, het aanzetten vanuit deze sluimerstand is ook stukken energiezuiniger dan helemaal opnieuw opstarten. Als je daarnaast de beschikbare energiebesparende modus gebruikt en ook app’s als App Nap op je computer installeert, kan je het energieverbruik van jouw Mac en hiermee jouw thuiswerkverbruik binnen de perken houden.
Mooie missie van AppleApple heeft energie besparen sowieso hoog in het vaandel. Ze hebben als missie om uiterlijk in 2030 enkel nog CO₂-neutrale producten te maken. In 2022 was al 20% van alle gebruikte materialen gerecycled of afkomstig van hernieuwbare bronnen, deze cijfers nemen per jaar enorm toe.
De volledig gerecyclede of hernieuwbare materialen dragen bij aan een circulaire economie, dit draagt Apple met trots uit en ook vragen ze dit van hun toeleveranciers. Hiernaast hanteert Apple een streng programma om de veiligheid van de gebruikte chemische stoffen in hun producten te garanderen.
Je thuiskantoorThuiswerken op je Mac is niet alleen van positieve invloed op je balans tussen werk en privé, ook is het ten opzichte van andere computers de slimme keus als het gaat om energieverbruik en hiermee je portemonnee. Als je dan ook de meest recente versie van de software gebruikt en alle slapende apps van je apparaten haalt, hou jij je energieverbruik binnen de perken.