geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Processor-icoon.jpg
‘Apple ontwikkelt AI-chips voor datacenters’ (Upd.)
Aaron Tilley en Yang Jie hebben een interessant artikel in The Wall Street Journal (betaallink) gepubliceerd waarin te lezen is dat Apple bezig zou zijn met het ontwikkelen van eigen AI-chips voor datacenters. De codenaam voor dit project zou Apple Chips in Data Center zijn, afgekort ACDC.

Die afkorting staat niet alleen voor wisselstroom/gelijkstroom, maar is natuurlijk ook een verwijzing naar de de Australische hardrockband AC/DC.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Datacenter.jpg
‘Apple ontwikkelt AI-chips voor datacenters’ (Upd.)


Hieronder het belangrijkste stuk uit dat artikel:

Citaat
Apple has been working on its own chip designed to run artificial-intelligence software in data-center servers, a move that has the potential to give the company an advantage in the AI arms race.

Over the past decade, Apple has emerged as a leading player designing chips for iPhones, iPads, Apple Watch and Mac computers. The server project, which is internally code-named Project ACDC — for Apple Chips in Data Center — will bring this talent to bear for the company’s servers, according to people familiar with the matter.

Project ACDC has been in the works for several years and it is uncertain when the new chip will be unveiled, if ever.
En de vertaling hiervan:

Citaat
Apple werkt aan een eigen chip die ontworpen is om kunstmatige intelligentiesoftware te draaien in datacenterservers, een zet die het bedrijf een voorsprong kan geven in de AI-wapenwedloop.

In de afgelopen tien jaar heeft Apple zich ontpopt als een toonaangevende speler die chips ontwerpt voor iPhones, iPads, Apple Watch en Mac-computers. Het serverproject, dat intern de codenaam Project ACDC draagt - voor Apple Chips in Data Center - zal dit talent inzetten voor de servers van het bedrijf, aldus mensen die hier meer van weten.

Aan Project ACDC wordt al enkele jaren gewerkt en het is onzeker wanneer de nieuwe chip wordt onthuld, als dat ooit gebeurt.
De volgende keer dat je iemand hoort zeggen dat Apple achterloopt op het gebied van AI, dan weet jij wel beter.


Update

Mark Gurman bericht voor Bloomberg dat om de aankomende AI-functies in iOS 18 aan te drijven de servers in de datacenters uitgerust zijn met M2 Ultra chips. Als dat klopt dan lijkt het dus niet te gaan over speciaal voor AI ontwikkelde chips, maar ‘gewoon’ erg krachtige chips van Apple zelf.#KunstmatigeIntelligentie #AppleSilicon
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: whaha
Nice!

This is a very cool move.

Mooi dat Apple dit ook doet.
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: doctor_apple
Supercool  :thumbs-up:; alleen niet beschikbaar voor het grote publiek noch business, noch particulier ... Dat zijn Chips voor "in-house" use.
geplaatst door: puk1980
https://tweakers.net/nieuws/222550/apple-wil-data-ai-tools-verwerken-in-zwarte-doos-in-datacenters.html

Citaat
'Apple wil data AI-tools verwerken in 'zwarte doos' in datacenters'

Apple zou de data voor AI-tools willen verwerken in een 'zwarte doos' in de cloud, waarbij ook medewerkers niet bij de data kunnen op verzoek van overheden. De AI-tools zouden draaien op Apples eigen socs met Secure Enclave.

Het project heet intern Apple Chips In Datacenters, afgekort ACDC, meldt The Information. Het project zou data van AI-tools versleuteld versturen naar de datacenters, waar fysiek van overige hardware afgesloten chips de benodigde berekeningen uitvoeren en terugsturen naar de telefoons. De stappen moeten de privacy van gebruikers en beveiliging van data waarborgen bij het gebruiken van AI-functies op telefoons.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."