geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMessages-icoon.jpg
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
Mocht je het nog niet kennen, Rich Communication Services (RCS) is een communicatieprotocol dat ontwikkeld werd door de GSM Association en inmiddels bij Android min of meer de standaard is. Hoofdspeler Google probeerde Apple ook mee te krijgen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Tot nu toe, want verrassend genoeg heeft Apple nu plotseling laten weten dat het over niet al te lange tijd tóch RCS gaat ondersteunen.


Wat de doorslag bij Apple heeft gegeven is niet bekend, hieronder wat Apple over het onderwerp heeft meegedeeld:

Citaat
Later volgend jaar zullen we ondersteuning toevoegen voor RCS Universal Profile, de standaard zoals die momenteel is gepubliceerd door de GSM Association. We geloven dat het RCS Universal Profile een betere interoperabiliteitservaring zal bieden in vergelijking met SMS of MMS. Dit zal werken naast iMessage, dat de beste en veiligste berichtenervaring blijft voor Apple gebruikers.

Het effect zal zijn dat gebruikers van een relatief recente versie van Android dan ook foto’s en video’s in hoge resolutie naar iPhones kunnen sturen zonder van apps als bijvoorbeeld WhatsApp gebruik te maken.

Wat betekent het voor ons

Voor iPhone-gebruikers veranderd er waarschijnlijk helemaal niets. Het lijkt er op dat berichten verstuurd via RCS dezelfde behandeling zullen krijgen in Apple’s eigen Berichten-app, die zullen dus groen zijn en niet versleuteld worden. Loopt het contact tussen twee iPhones en via het internet, dan zullen de tekstwolkjes nog steeds blauw kleuren, en netjes versleuteld verstuurd worden.

Ook Apple's eigen functies, zoals memoji, stickers en de mogelijkheid om berichten na versturen nog aan te passen of geheel in te trekken, blijven voorbehouden aan iMessage.

Apple laat wel weten dat het bij de GSM Association blijft aandringen om ook bij RCS de berichten versleuteld te versturen, hetgeen dus nu nog niet het geval is. Extensies om versleuteling toe te passen bovenop het RCS protocol zal Apple niet gaan ondersteunen.

In bijvoorbeeld de VS zal dit nieuws een stuk belangrijker zijn dan bij ons. Want daar is Berichten een erg veel gebruikte app, terwijl bij ons WhatsApp al een enorm gedeelte van het marktaandeel daarvan heeft afgesnoept. En voor gebruikers van WhatsApp maakt de beslissing om RCS aan Berichten toe te voegen eigenlijk niets uit, want daarin zal niets veranderen.
dank aan forumlid ‘Jurriaan’, die dit als eerste meldde op het forum #Berichten
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 09:50    reactie #1
geplaatst door: Jurriaan
Apple voelt van iets of iemand de hete adem in de nek want na jaren weigeren komt RSC, de opvolger van sms en mms, naar iOS, aldus Bloomberg.
Dit houdt in dat iMessage de 'overstap' kan maken naar Android. Of anders geschreven, via iMessage kun je een RSC bericht versturen naar Android (hebben Android telefoons dan nog een eigen berichten app?).

Wat de exacte reden is, waarschijnlijk komen we daar niet achter maar wellicht onder druk van de diverse toezichthouders?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 12:30    reactie #3
geplaatst door: doctor_apple
Heb er A4tjes vol over geschreven over RCS in het verleden ... Evenals Apple soms bij ontwikkeling van technologieen heeft geleid en deze uiteindelijk verworden zijn tot een standaard, zo is het ook (min of meer) met RCS. RCS is een onderdeel van een bredere "GSM standaard", en let wel - ondanks wat de naam doet vermoeden - het gaat hier natuurlijk over de courante communicatie standaarden, waaronder LTE, 5G en dus ook RCS.

Het is waar dat Google zich is gaan bemoeien met RCS, maar ook Apple heeft zich (kortstondig) mee bemoeid, maar zag meer heil in iMessage en diens gesloten ecosysteem.

Zoals vele keren geschreven, is noch Korea, noch de EU en zelfs de VS niet teneinde gecharmeert van deze gang van zaken. Daarnaast, wil Apple formeel kunnen volhouden dat zij aan de officiële 5G standaard voldoen, dan moeten diverse delen van de "suite" ondersteund worden, en RCS is daar ook onderdeel van.

Om RCS buiten de deur te houden is gewoon een (bedrijfs)politieke keuze geweest. Evenals USB-C (als aansluiting) en waar verschillende protocollen over kunnen gaan (bijvoorbeeld DisplayLink, USB 2.0, USB 4.0, Thunderbolt 3, Thunderbolt 4); kent Rich Communication Services/Suite een standaard set diensten, maar is er een mogelijkheid om naast berichten, foto's, video's en tekst, ook volledige (mini) toepassingen over te kunnen sturen, alsook biedt het een mogelijkheid om (modulair) toevoegingen te gebruiken, WAARONDER VERSLEUTELING!

En nu komt het volgende: omwille het commerciële voordeel van iMessage te behouden, heeft Apple dus formeel aangegeven geen versleuteling te gaan ondersteunen op RCS.

Is RCS daarmee nu opeens onveilig? Nee, natuurlijk niet. Evenmin als externe SSD schijf per definitie onveilig is. Standaard sla je bestanden onversleuteld op en is de schijf (voor)geformatteerd. Maar de SSD ondersteund (vanzelfsprekend) ook versleutelde bestandssystemen. Evenals USB dus meerdere protocollen kent, ondersteund RCS dus ook gewoon versleutelingen. Maar omwille de PORTABILITEIT (tussen systemen en verschillende types hardware (domme telefoons, specialistische modules, smart phones, etc)), is de STANDAARD communicatie niet voorzien van versleuteling. Maar het kan dus wel.

Maar goed, in ieder geval een (voorzichtig) begin van Apple om aan RCS - een standaard van het GSM consortium - te ondersteunen. Google was gewoon sneller met de implementatie. Apple was altijd terughoudend ivm iMessage.

Zoals gezegd, eindelijk een stap in de goede richting. En om de vraag te beantwoorden inzake RCS op Android. Al sinds enige jaren zit RCS gewoon in de SMS app van diverse telefoonaanbieders verwerkt. Op het moment dat je een bericht verstuurd, en je provider heeft RCS ingeschakeld, dan zal de telefoon automatisch een RCS bericht proberen te versturen. Waarbij er ook een zeker "fall back" mechanisme bestaat:

RCS -> indien dit niet lukt -> Terugkoppeling (in geval van lange berichten/grote omvang/video) OF Terugkoppeling en automatische conversie naar MMS -> als dit faalt, het een kort bericht betreft met gewoon tekst: -> conversie naar SMS ...

Oftewel: RCS -> MMS -> SMS.

SMS is in diverse landen waar ik verblijf voor het werk gewoon ingeburgerd, in bepaalde landen is het een non-discussie geweest en goed ondersteund. Werkt ook perfect. Foto's, Video's, Smiley's, eigenlijk alles wat met iMessage ook kan. En in andere landen is er nooit (goede of serieuze) ondersteuning gekomen.

Maar de grote drijfende kracht (lees: gewicht in de strijd om maar niet te investeren voor sommige providers) was absoluut het argument dat "Apple het niet ondersteunde" ... En binnen zekere gelederen in (onder andere de EU) begon dit te irriteren ... Immers, RCS is onderdeel van 5G. Daarnaast is RCS juist bedoeld om leverancier onafhankelijke communicatie te vergemogelijken.

Iets met "Green Bubble Trauma" ...

Als belegger ben ik weer wat rustiger, immers als Apple hierin voorziet, zal de EU waarschijnlijk wat coulanter naar Apple kijken komend jaar 😉.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 12:46    reactie #4
geplaatst door: puk1980
Voor iPhone-gebruikers verandert er waarschijnlijk helemaal niets.

... terwijl bij ons WhatsApp al een enorm gedeelte van het marktaandeel daarvan heeft afgesnoept.
Inderdaad. Voor het gros van de contacten gebruik ik WhatsApp. Voor een select gezelschap iPhone-bezitters (voornamelijk familie en goede vrienden) gebruik ik iMessage / Facetime.

Ik ga hier dus weinig/niks van merken.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 13:18    reactie #5
geplaatst door: SmurfGTL
Als ik door deze oplossing Whatsapp van mijn telefoon kan gooien zou dit fantastisch zijn. Ellendig ding die whatsapp, het op een computer doen werken is een heel geklooi, op een iPad nog erger.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 13:55    reactie #6
geplaatst door: orange
Heeft Nothing net een mooie app op de plank liggen om te lanceren, gooit Apple roet in het eten.

Of zou het een met het ander te maken hebben? ;)
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 14:35    reactie #7
geplaatst door: Night
Ik gebruik gewoon WhatsApp hoor. Kan je ook foto's en stickers versturen en de hele rambam. Ook berichten na plaatsing veranderen en verwijderen. Dus waarom weer overstappen? In Nederland heeft bijna iedereen (zeker mijn zakelijke relaties) WhatsApp. Ook op de Mac een fluitje van een cent. Installeren, QR code scannen en aan de slag.

Destijds was Telegram een optie om de privacy meer te waarborgen (Russisch, u-huh) maar ook dat is nooit van de grond gekomen.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 14:55    reactie #8
geplaatst door: Flix
…WhatsApp…Kan je ook foto's versturen…
Nuh…wel gestript van zo’n beetje alle data. Je kunt er prima ‘plaatjes’ mee versturen van een foto, kun je beter zeggen.
Voor sec een plaatje tonen is dat erg handig, want ‘light’, maar als je foto’s wilt delen is WA waardeloos.
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 23:04    reactie #9
geplaatst door: Jurriaan
Destijds was Telegram een optie om de privacy meer te waarborgen (Russisch, u-huh) maar ook dat is nooit van de grond gekomen.
Er was enige tijd momentum om over te stappen naar bijvoorbeeld Signal. Dat momentum is allang voorbij en iedereen is weer terug bij WA of er überhaupt nooit weg geweest.
Menig iOS gebruiker heeft iMessage helemaal niet aan staan dus dan is het ook niet te gebruiken.

Ik gebruik het met mijn kinderen en that’s it. Oja beveiligingscodes komen als sms binnen.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
17 november 2023 - 23:32    reactie #10
geplaatst door: Night
Ik meen dat het met de laatste update van WA ook mogelijk was om HR beelden door te sturen
Apple overstag: iMessage krijgt tóch RCS ondersteuning
19 november 2023 - 11:55    reactie #14
geplaatst door: RW076
Ik heb Whatsapp omdat het moet, als dit er voor kan zorgen dat ik whatsapp kan lozen ben ik blij.
Aan de andere kant, merk ik de laatste jaren dat steeds minder mensen mij via WhatsApp berichten sturen. (Ik heb een plaatje in WhatsApp dat ik liever via iMessage gecontacteerd wordt)

En aan de kleur van het berichtje te zien, zijn dat steeds meer mensen met een iPhone.

Dus of ik er nou echt zoveel van ga merken...

(Zakelijk gezien verdwijnt whatsapp ook steeds meer ten faveure van Teams btw)
Doe mij maar een iPhone Mini aub.