Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
geplaatst: 11 juni 2019 - 08:31
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePay-icoon.jpg
Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
Dat Apple Pay naar Nederland ging komen en dat de ING de eer heeft om de eerste bank te zijn om dat bij ons aan te bieden was al een tijdje bekend. Alleen het exacte moment van introductie was nog niet duidelijk, inmiddels is duidelijk dat dit vandaag is.

Voor deze introductie heeft ING natuurlijk een aparte pagina op het web staan, waar alle instructies te vinden zijn, die pagina is hier te vinden. Daar lees je onder andere dat je Apple Pay bij ING kan activeren door daarvoor te kiezen in Instellingen in het menu van de app. Maar als je de ING app op dit moment opstart dan hoef je dat niet eens te doen, want de vraag of je Apple Pay wilt activeren werd mij al meteen gesteld. Even op “Doe meteen” klikken en dan de stappen volgen was voor mij dan ook al voldoende.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePayING-EersteScherm.jpeg
Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland


Tenminste, om het activatie-proces op te starten, zoals je hierboven rechts kan zien was ik beslist niet de enige die dit meteen wilde activeren en zullen veel van ons voorlopig nog even geduld moeten hebben.

Bij het doorlopen van de activatie kwam ik trouwens wel meteen twee dingen tegen. Als je meerdere betaalrekeningen hebt dan zal je elke rekening apart moeten toevoegen. Heb je zowel ook een Apple Watch en wil je Apple Pay zowel daarop als op je iPhone, dan zal je voor iedere rekening dat proces ook twee keer moeten doorlopen.

Mocht ING na een tijdje de optie om meteen de activeren niet meer laten zien, hieronder de uitleg van ING zelf hoe je het kan activeren en daaronder hoe je daarna met je iPhone met Face ID en Touch ID kan betalen.
Dat Apple Pay nu officieel in Nederland beschikbaar is betekent natuurlijk ook dat op de site van Apple Nederland daar een pagina met uitleg over te vinden is. Die pagina is hier te vinden. Op die pagina is ook te vinden in welke apps en je nu al Apple Pay kunt gebruiken, dat zijn op dit moment de volgende:

 • Adidas
 • Aldi
 • Amac
 • Apple
 • Arket
 • BCC
 • BP
 • Burger King
 • Capi
 • CoolBlue
 • Cos
 • Decathlon
 • Douglas
 • H&M
 • Ici Paris XL
 • Jumbo
 • Lidl
 • MacDonalds
 • Pathé
 • Sanifair
 • Starbucks
 • T-Mobile
 • Weekday

Wat daarbij vooral opvalt is dat Aldi, Jumbo en Lidl wel in deze lijst staan, maar dat Albert Heijn ontbreekt. Verder kan je met Apple Pay betalen op alle plekken waar je één van de logo's hieronder tegenkomt (of beide natuurlijk). Daarbij heb je natuurlijk een Apple device nodig dat werkt met Apple Pay, welke dat zijn is te vinden op deze pagina.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePayEnContactloosBetalenLogos.png
Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forumMaandelijks trekt MacFreak meer dan 80.000 bezoekers, die hier gemiddeld bijna 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #1 geplaatst: 11 juni 2019 - 10:17
ING is dat niet de bank die...O wacht dat is een ander draadje.

Apple Pay werkt vanaf de iphone 6S/ SE, toch?
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #2 geplaatst: 11 juni 2019 - 11:32
vandaag mijn eerste broodje bij de bakker met mijn Apple watch betaald!!!!! #like
en .... ja ik bankier bij de ING.
geplaatst door: Ypehille
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #3 geplaatst: 11 juni 2019 - 12:15
Ik probeerde zojuist een Mercedes SL 500 te pinnen maar het lukte niet, iets met te weinig saldo of zoiets. Dacht dat het gratis geld was. Stomme dienst.

geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #4 geplaatst: 11 juni 2019 - 12:57
Citaat van: Robert
Die pagina is hier te vinden. Op die pagina is ook te vinden bij welke winkels en je nu al Apple Pay kunt gebruiken, dat zijn op dit moment de volgende:

Er staat niet dat je Apple Pay alleen bij dit lijstje kunt gebruiken, maar op deze locaties en op nog honderd­duizenden andere. Het werk namelijk op alle plaatsen waar je contactloos kunt betalen.
geplaatst door: Rutger
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017) | MacBook Pro (15-inch, 2016) | iPhone X |  iPad Air |  Apple TV (4th generation)
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #5 geplaatst: 11 juni 2019 - 13:14
@ Rutger: je hebt helemaal gelijk, het nieuwsbericht is aangepast.
geplaatst door: Robert
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #6 geplaatst: 11 juni 2019 - 13:28
Je kunt wel degelijk verschillende bankrekeningnummers toevoegen, ik heb dat gedaan en beide zitten nu in de Wallet.
geplaatst door: TruusD
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #7 geplaatst: 11 juni 2019 - 13:58
Het zou eigenlijk nog mogelijk moeten zijn om een Apple Pay -kaart, tijdelijk te delen met iemand anders.

Voorbeeld.
Zo nu en dan worden voor mij de grote boodschappen gedaan. Voorraadje aanleggen, wc-papier en al dat gedoe. Nu geef ik altijd mijn pinpas en pincode mee omdat dit gewoon het handigst is het een kwestie van vertrouwen is.

Beter zou zijn dat je bijv. zegt. Deel mijn kaart met Persoon X tussen 12:00 en 14:00 + er mag maximaal 500,- afgeschreven worden of twee transacties gedaan worden.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #8 geplaatst: 11 juni 2019 - 14:00
Je kunt wel degelijk verschillende bankrekeningnummers toevoegen, ik heb dat gedaan en beide zitten nu in de Wallet.

Bedankt voor de aanvulling. Ik kwam er zelf ook (eindelijk) doorheen, en heb inderdaad beide rekeningen kunnen activeren, en allebei ook op zowel m'n Apple Watch als m'n iPhone.

De tekst van het nieuwsbericht is meteen aangepast.

Apple Pay werkt vanaf de iphone 6S/ SE, toch?

Ook dit is aan het nieuwsbericht toegevoegd (link in de laatste zin).
geplaatst door: Robert
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #9 geplaatst: 11 juni 2019 - 14:57
Wat ik nog niet eb kunnen vinden is hoe een betaling met Apple Pay wordt beoordeeld. Is het een contactloze betaling of is het een PIN betaling? Want op contactloze betalingen zit toch een limiet van een paar tientjes? En als die limiet is bereikt, moet je alsnog je PIN-pas tevoorschijn trekken.... Hoop dus dat het als PIN-betaling wordt beoordeeld.
geplaatst door: Feek
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #10 geplaatst: 11 juni 2019 - 15:35
Net even bij het Kruidvat getest.... Met gezichtsherkenning gaat het wel heel erg snel !

Prima dienst alweer....


Psychomac
geplaatst door: PSYCHOMAC
iMac 2007 20", iMac 27", iMac 21", 10x iMac G3 , 2x iMac G4, 1x iMac G5 ,2xPM dual 1.8 en dual 2.0 G5; 2x MacPro ;15/17/23inch Display(alu en model ervoor), powerbook 12/15/27inch,  Apple TV, 2xApple Cube/17 "ADC Scherm, PM G4 QuickSilver, en verder nog veel te veel om op te noemen. Een verzamelaar dus!
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #11 geplaatst: 11 juni 2019 - 17:00
Staat inmiddels als eerste in de Dock op m'n Apple Watch. Eerste betaling al mee gedaan en werkt als een zonnetje!  :thumbs-up:
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #12 geplaatst: 11 juni 2019 - 17:01
Is het een contactloze betaling of is het een PIN betaling?

Geen van beiden als je naar de technische kant kijkt.

Al denk ik dank je bank het vooral in het begin zal gaan omschrijven als een pin-transactie omdat dit het beste bij de beleving past wat de consument doet. Als je nu bij de HEMA je hotdog met saus koopt en je pint dat bedrag met je betaalpas (contactloos) dan komt er ook gewoon te staan pin-transactie. Zelfs nog een oud icoontje want mijn kaart heeft de terminal niet eens geraakt. Foei, luie mensen op kantoor!
Er is verder geen verschil tussen een contactloze en pin-transactie waar het kaartje in de terminal gaat, das dezelfde transactie alleen de uitvoering + verificatie is mogelijk iets anders. Dat jij soms een pincode moet invoeren wanneer je bedrag hoger is dan X of Y is alleen een zekerheidje dat de bank er tussen stopt om fraude te voorkomen.

Contactloos betalen met je pinpas is nooit geboren uit innovatie of sexiness van banken omdat ze met de tijd mee wilde gaan. Het was de tweede grote stap om fraude te voorkomen. Na de magneetfraude (skimmen) van jaren geelden. Vele van ons kunnen dat nog wel herinneren dat vooral hele provincies met Roemenen en ander teringvolk uit het Oost-blok actief waren in Nederland om hier betaalautomaten te manipuleren. Ergens in 2010 of zo?

Nadat er zoveel fraude mee werd gepleegd kregen we allemaal zo'n aluminum (chipknip) module in onze pinpassen. Weg magneetstrip. Logisch gevolg maar niet op basis van innovatie en drang om alles te willen verbeteren. Fraude was de oorzaak + gevolg. Contactloos betalen was de volgende stap. Waarschijnlijk hetzelfde soort tuig is toen overgestapt op het afkijken van pincodes tijdens het afrekenen van onze boodschapjes. Daarna is het een kwestie van het pasje stelen via een babbeltruc en pinnen maar. Kijk vanavond eens Opspring Verzocht en je ziet altijd wel minsten twee van dat soort gevallen in de uitzending. Oooh wacht, misschien komt er vanavond wel helemaal geen Opsporing Verzocht op televisie omdat er meisjes moeten voetballen.

Goed, banken denken heel simpel op basis van risicomanagement. Als we er voor kunnen zorgen dat pincodes verdwijnen dan hebben criminelen niets aan onze pasjes. Pincodes helemaal laten verdwijnen is niet mogelijk want er moet iets van een verificatie + beveiliging zijn dus is het beste alternatief. Als we al onze dagelijkse boodschapjes gewoon zouden kunnen pinnen zonder het invoeren van een pincode dan is de kans op afkijken ook niet aanwezig en gaan criminelen hopelijk iets anders doen. Banken hebben ook analisten in dienst en waarschijnlijk ook een aantal autisten (type Rain Man) die precies kunnen uitwerken wat gemiddelde transacties zijn en hoeveel we er per dag uitvoeren -- dat plus een calculatie op basis van wat banken afschrijven aan fraude, jaarlijks === het bedrag dat je contactloos mag betalen zonder pincode.


Het is allemaal niet zo moeilijk als je er over nadenkt en dingen opzoekt. Probleem is alleen dat vele van jullie een baan hebben waar je de hele dag aanwezig moet zijn en doen alsof je nuttig bent. 😉
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #13 geplaatst: 11 juni 2019 - 17:05
Staat inmiddels als eerste in de Dock op m'n Apple Watch. Eerste betaling al mee gedaan en werkt als een zonnetje!  :thumbs-up:

Dat is zonde van de PRO positie op het Dock. Kun je beter bij Control Center de Wallet optie toevoegen.  Dan ben je er ook heel snel bij.

Rechtsonder.Maar komt je Wallet niet autistisch omhoog als je in de buurt van zo'n terminal komt? Volgens mij heb ik dat ergens gelezen. Dat werkt hetzelfde als je pielemuis bij leuke meisjes. 😁
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #14 geplaatst: 11 juni 2019 - 17:18
Net geprobeerd bij de Plus, en inderdaad kwam mijn kaart automatisch naar boven. Geen noodzaak dus eerst je wallet te openen.
Perfect systeem, blij dat we het eindelijk in Nederland kunnen gebruiken.  :thumbs-up:
geplaatst door: JPZ
300+ New Features! 50 or so might not be intended but they're still new!
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #15 geplaatst: 11 juni 2019 - 17:54
@shmoo er is wel degelijk een verschil tussen contactloos betalen en pin. En ja ik heb er ook naar gezocht.
Bv als ik meer dan €25 aan contactloos betalingen heb verrricht moet je alsnog je pin pas in de gleuf stoppen en je pincode intoetsen.
Mijn vraag is dus of je meer dan €25 aan Apple pay kunt betalen zonder dat alsnog om de pin en pas wordt gevraagd

Edit:
Als aanvulling, de reden dat de banken €25 aanhouden vioor contactloos betalen (met pasje) is dat er geen autorisatie bij dr bank plaatsvindt. Daarom is het zo snel. Dus inderdaad voor ff calculerende bank. Als je je pasje verliest kan er maximaal €25 van de rekening gehaald worden (die de moeten vergoeden bij tijdige melding).
geplaatst door: Feek
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #16 geplaatst: 11 juni 2019 - 18:26
Citaat
Mijn vraag is dus of je meer dan €25 aan Apple pay kunt betalen zonder dat alsnog om de pin en pas wordt gevraagd

JA.

Er is geen limiet omdat het verificatieproces standaard bij elke betaling plaatsvind + uniek is. Je kunt zo'n betaling veel meer vergelijken met iDEAL of een bankoverschrijving. Je voert dat ook een opdracht of aantal stappen uit om te bewijzen dat jij ook echt jij bent. Daar zit ook geen stap tussen in de trant van Oooo wacht, nu ga je 70,- betalen en moet je nog een extra keer bewijzen dat jij ook echt jij bent. De extra vraag voor een pasje of pincode komt alleen omdat je bij zo'n betaling helemaal gen bewijs levert dat jij ook echt jij bent. Je hebt namelijk alleen een pasje en dat pasje zegt niet zoveel, dat kan iedereen vasthouden.  Daarom een extra sta bij hogere bedragen.

Met Apple Pay voer jij altijd een verificatie uit via Touch ID / Face ID.

geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #17 geplaatst: 11 juni 2019 - 19:23
@ Shmoo: ik had over de Dock op m'n Apple Watch.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #18 geplaatst: 11 juni 2019 - 20:00
Shmoo, als je apple-pay vergelijkt met ideal, is dat letterlijk? ideal verifieert de betaling, maar is verder geen partij. Ze zal niet met mijn data aan de haal gaan o.i.d. Ze leveren een dienst aan de banken en dat is het dan. Geldt hetzelfde voor apple-pay?
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #19 geplaatst: 11 juni 2019 - 20:46
Net de iPhone geprobeerd, moeiteloos. Apple watch wilde even niet, volgende keer nog maar eens proberen.
geplaatst door: peterdh
Sathu Thai Massage, Groet, Peter
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #20 geplaatst: 12 juni 2019 - 07:54
Hoe werkt dat betalen? Moet je dan eerst de wallet openen? Of detecteert de iphone een betaalapparaat en opent deze hem vanzelf?
Ik wil niet onhandig overkomen in de jumbo vandaag . . . .
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #21 geplaatst: 12 juni 2019 - 08:57
@ Ziegler:
Net geprobeerd bij de Plus, en inderdaad kwam mijn kaart automatisch naar boven. Geen noodzaak dus eerst je wallet te openen.

Met Apple Pay voer jij altijd een verificatie uit via Touch ID / Face ID.

Let op, in Shmoo's wereld bestaat Apple Pay op de Apple Watch niet.
geplaatst door: anraadts
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #22 geplaatst: 12 juni 2019 - 09:30
en als je een X of Xs hebt bijvoorbeeld, druk je 2x op de zijknop, dan komt meteen je ING kaart naar voren.
je zou natuurlijk ook even de eigen ING fimpjes kunnen bekijken die Robert in het nieuwsbericht heeft gezet :)
geplaatst door: peterdh
Sathu Thai Massage, Groet, Peter
antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #23 geplaatst: 12 juni 2019 - 09:59
@ Shmoo: ik had over de Dock op m'n Apple Watch.

Klopt, mijn fout te snel overheen gelezen. 🙂
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay vanaf nu beschikbaar bij ING Nederland
reactie #24 geplaatst: 12 juni 2019 - 12:00
en als je een X of Xs hebt bijvoorbeeld, druk je 2x op de zijknop, dan komt meteen je ING kaart naar voren.
je zou natuurlijk ook even de eigen ING fimpjes kunnen bekijken die Robert in het nieuwsbericht heeft gezet :)

Nou nee, daar zie ik dat dus niet. Anders had ik het niet gevraagd, vanzelfsprekend.
geplaatst door: Ziegler