https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePay-icoon.jpg
Apple Pay komt eindelijk naar Nederland (Upd.)
Iedereen die graag Apple Pay in de Lage Landen wilde hebben als optie moest daar lang op wachten, maar in november van het afgelopen jaar was het dan eindelijk zover. Tenminste, in België, in Nederland moesten we het nog steeds doen met magere geruchten, of lanceringen in buurlanden.

Maar er zit eindelijk schot in, op de site van de ING bank is nu te zien dat daar binnenkort Apple Pay beschikbaar zal komen, daar staat alleen niet bij wanneer dat precies zal zijn. Maar als het zover is zal dat op diezelfde pagina te zien zijn, zal er ook een bericht in de Mobiel Bankieren App verschijnen en zullen we dat natuurlijk ook hier op MacFreak melden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePayINGnl-aankondiging.jpg
Apple Pay komt eindelijk naar Nederland (Upd.)


Mocht jij bij een andere bank zitten dan is er ook hoop, ABN AMRO meldt al dat het ook in gesprek is met Apple hierover, het zit er dik in dat er daarna nog meer banken zullen volgen.

Dat Apple zelf ook al bezig is met het voorbereiden van Apple Pay voor Nederland is te zien aan deze pagina van Apple Support. Met een keurige nl-nl URL zijn daar alle instructies hoe Apple Pay werkt te vinden. Dat kan in theorie in winkels, in apps, op het internet, met spaarkaarten of programma’s en in het openbaar vervoer. Maar voordat al die opties er zullen zijn zal het nog wel even duren, want dat betekent dat er ook veel bedrijven en instellingen mee zullen moeten werken.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/en_US/applepay/ios12-iphone-x-pay-with-apple-pay-reader-animation.gif
Apple Pay komt eindelijk naar Nederland (Upd.)

Ook lees je daar dat het enige wat je nodig hebt om met Apple Pay te betalen een iPhone is. Als je ook een Apple Watch hebt, dan kan je in veel gevallen zelfs je iPhone gewoon in je zak of tas laten zitten.


met dank aan forumlid 'neoman', die dit nieuws als eerste meldde op het forum


Update: Inmiddels is de iOS app van ING klaar voor Apple Pay en ontdekte Tweakers-gebruiker MelvinW dat ING's voorwaarden voor Apple Pay op 1 juni ingaan. Dus nog twee weken voordat het zover is?Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #1 geplaatst: 2 mei 2019 - 10:55
Leuke speeltjes allemaal, maar een groot nadeel van Apple Pay is dat de financiële afhandeling gedaan zal worden via Goldman Sachs, een maffia-achtige schurkenbank die medeverantwoordelijk was voor de financiële crisis van tien jaar geleden en nog altijd gewetenloos geld wegzuigt waar het maar kan. Voor mij een reden om daar niet mee in zee te gaan.
geplaatst door: MacWim
MacMini 6.1, i5, 8 GB | MBA 6.2 | iPhone SE | iPad 2017 cellular | iPod Touch 2009
Bouw websites en -shops, webteksten, beeldbewerking met Pixelmator Pro. https://www.interlijn.nl
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #2 geplaatst: 2 mei 2019 - 11:05
Volgens mij haal jij Apple Pay en Apple Card door elkaar.  :wink:
geplaatst door: neoman
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #3 geplaatst: 2 mei 2019 - 11:18
Het nieuws wordt steeds beter:

"ING laat desgevraagd weten dat het niet gaat om een creditcard en dat de betaalrekening van klanten met de reguliere Maestro-betaalpas, aan de betaalfunctie van Apple, de zogeheten Wallet, wordt gekoppeld."

Dit valt te lezen op de site van RTLZ.

Ik kan me nog een discussie herinneren van een forumlid hier die met grote stelligheid wist dat het 'onmogelijk' zou zijn om een Maestro-betaalpas aan Apple Pay te koppelen. Dat lijkt dus mee te vallen.
geplaatst door: neoman
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #4 geplaatst: 2 mei 2019 - 12:16
Dat was ik en jij haalt twee dingen door elkaar.

Wat ik zei was dat Apple Pay gekoppeld zit aan het betaalnetwerk van MasterCard en dat het ONMOGELIJK was om je IBAN-nummer te koppelen. Vele dachten en denken nog steeds dat het werkt op basis van je IBAN. Dat is niet zo.

Over het netwerk van MasterCard gaan voornamelijk creditcardbetaling heen, maar ook alle PayPal-betalingen en allerlei andere digitale (hipster) diensten die licenties hebben met MasterCard om daar betalingen op uit te voeren. Simpelweg omdat diensten niet hun eigen betaalnetwerk kunnen opzetten. Je kan alleen een betaaldienst opzetten maar je zal altijd een licentie moeten afsluiten om iemands betaalnetwerk te mogen gebruiken.

Het betaalnetwerk van MasterCard is te herkennen aan het rekeningnummer. Elk betaalnetwerk, heeft z'n eigen rekeningnummer-patroon. Bij ons in Nederland (Europa) is dat tegenwoordig IBAN blabla gedoe.
Dat van MasterCard heeft dit patroon: 4500 5347 0083 3813

Wij herkennen bovenstaand patroon vooral van creditcards maar het feit is dat als jij een IBAN rekening bij welke bank in Nederland hebt, dan heb jij ook zo'n variant van 4*4 cijfers aan dit account gekoppeld. De reden dat de bank dit nergens toont aan de consument is omdat jij er zelfstandig niets mee kunt doen. Kortom, jij hebt er als consument niets aan om dit nummer te weten, het is (tot op heden) enkel een poortje geweest om geld 'internationaal' mee over te maken. Het is zeg maar de sleutel tussen jouw IBAN <-- en het --> betaalnetwerk van MasterCard.

Zodra jij straks je ING pasje gaat scannen in de Wallet App dan zal de QR scanner jouw IBAN lezen en vanuit dat nummer het 4*4 cijferige MasterCard rekeningnummer koppelen dat bij jouw IBAN hoort. <-- dat 16 cijferige nummer wordt ingesteld als 'bankrekening' op dat moment, niet jouw IBAN.


In het begin, toen Apple Pay pas uitgerold werd, zagen wij vooral die 16 cijfers op de pasjes staan. Het patroon dat wij dus herkennen van creditcards. Dat wekte de verwarring dat er een creditcard nodig was maar dat is niet zo. De betalingen verlopen wel via hetzelfde netwerk waar ook alle creditcardbetalingen overheen gaan maar je hebt geen creditcard meer nodig nee.


geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #5 geplaatst: 2 mei 2019 - 12:37
Goed nieuws dit, blij dat ik ING (ondanks wat bedenkingen over de jaren) trouw ben gebleven.

@ MacWim: de meeste banken hebben weinig scrupules,ik neem aan dat jij bij Triodos of ASN zit?

@ Shmoo: interessante details, maar wat maakt dat voor ons (de eindgebruikers) uit?
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #6 geplaatst: 2 mei 2019 - 13:22
@GeorgeM: wat die scrupules betreft heb je gelijk vrees ik.
Dus constateren we dat en gaan over tot de orde van de dag?
Wat je opmerking aan Shmoo betreft zou ik willen dat je erbij zegt dat het jou niet interesseert en het niet formuleert op zo’n algemene wijze. Het lijkt nu of je namens de lezers spreekt. :shakehands:

Ik heb de Asn als huisbank ook alweer vele jaren na jaren bij ing gezeten te hebben, min of meer automatisch via voorheen “de Postbank”.
Ik ben heel blij dat ik bij die oplichters en witwassers weg ben, kan ik je melden.

@MacWim: je hebt helemaal gelijk.
Goldman sachs was ook de bank die de Griekse regering vertelde hoe ze de tekorten uit de boeken konden houden in aanloop naar hun lidmaatschap van de EU.
Daar hebben ze ook miljarden aan verdient.
Maar ja zaken zijn zaken zullen ze bij Apple denken en het is ook al weer zooooolang geleden allemaal.

Gelukkig is mijn geheugen nog in orde. :hypocrite:
geplaatst door: ouwemac
Swasdii Khrab Khun
สวัสคี ครับ คุณ
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #7 geplaatst: 2 mei 2019 - 13:30
Niets. Wij merken er helemaal niets van.

Al kost een betaling via het netwerk van MasterCard natuurlijk wel (iets) meer dan zo'n 'binnenlandse' betaling wanneer je geld overmaakt van je eigen IBAN naar de IBAN van iemand anders. Maar dat zijn marges waar je alleen verschillen in ziet wanneer je met mega volumes gaat werken.

Banken hebben licenties met allerlei netwerken. Hoe meer ze over zo'n netwerk doen, hoe goedkoper het wordt. Lijkt mij, daar zullen vast staffelkortingen of dat soort dingen op verwerkt zitten.

Ik denk ook niet dat banken in Nederland meteen 1-op-1 mensen die Apple Pay gebruiken de kosten zullen doorberekenen MAAR... na verloop van tijd, wanneer, stel 80% van alle klanten gaan 8/10 betaling via Apple Pay doen dan moeten zij dat natuurlijk ook gaan verhalen en dan worden de kosten van onze betaalpakketten iets duurder. Dat is verder ook heel normaal en logisch. Een bank maakt ook gewoon winst, je betaalrekening/pakket kost nu ook iets van 12,- per jaar of zoiets. Die kosten komen niet uit de lucht vallen. Daar zit een pasje in verwerkt, het internetbankieren + een x aantal transacties per maand.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #8 geplaatst: 2 mei 2019 - 13:54
Knip
Een bank maakt ook gewoon winst, je betaalrekening/pakket kost nu ook iets van 12,- per jaar of zoiets. Die kosten komen niet uit de lucht vallen. Daar zit een pasje in verwerkt, het internetbankieren + een x aantal transacties per maand.

En de rente die men krijgt van het geld wat er op staat op de gewone rekening. (minimaal) Maar over het geheel is dit ook wat we als consument betalen behalve de in rekening gebrachte kosten.
geplaatst door: pjottervmr
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #9 geplaatst: 2 mei 2019 - 14:15
je betaalrekening/pakket kost nu ook iets van 12,- per jaar of zoiets.

Maak daar bij ING maar even meer dan het dubbele van. Kosten van het basispakket zijn 6,45 per kwartaal.
geplaatst door: peerzwart
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #10 geplaatst: 2 mei 2019 - 14:26
@shmoo, tja je kan het leuk brengen maar om nog even letterlijk aan te halen wat je toen zo stellig beweerde:

"Je kunt wel roepen dat je straks gewoon je bankpasje aan Apple Pay kunt koppelen maar dan zal je toch echt een Visa of Mastercard verbinding moeten hebben met dat bankpasje zoals de ING Businesscard hierboven. Staat er op dit moment alleen het Maestro logo op je bankpasje dan zal je dat pasje NOOIT aan Apple Pay kunnen koppelen.
geplaatst door: neoman
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #11 geplaatst: 2 mei 2019 - 15:43
Wat ik me afvraag is welk voordeel ik van Apple-pay ga hebben? Ik kan contactloos betalen, pinnen in binnen- en buitenland, alles regelen via de app. Wat biedt Apple-pay extra?
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #12 geplaatst: 2 mei 2019 - 16:32
Volgens mij haal jij Apple Pay en Apple Card door elkaar.  :wink:

Zou kunnen. Maar zal dit, nu of later, niet één pot nat zijn?

En ja @GeorgeM, ik heb wel enige scrupules, het maakt mij wat uit wat er gebeurt met mijn spaarzame centjes. Hoe klein mijn invloed ook is.
Gemak is mooi, gemak dient de mens. Maar er zijn grenzen. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk om je ogen te sluiten voor – in noem maar eens wat – de vervuiling van zeeën en de lucht en de gestage verstoring van het klimaat. Als ik daar voor 0,0000heelweinig procent iets aan kan doen, dan is dat wat ik doe.

Maarre, wat die betalingen betreft: wat kan er nog makkelijker dan het huidige (al dan niet contactloze) PIN-systeem in Nederland? Think different: be real.
geplaatst door: MacWim
MacMini 6.1, i5, 8 GB | MBA 6.2 | iPhone SE | iPad 2017 cellular | iPod Touch 2009
Bouw websites en -shops, webteksten, beeldbewerking met Pixelmator Pro. https://www.interlijn.nl
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #13 geplaatst: 2 mei 2019 - 19:34
Wat ik me afvraag is welk voordeel ik van Apple-pay ga hebben? Ik kan contactloos betalen, pinnen in binnen- en buitenland, alles regelen via de app. Wat biedt Apple-pay extra?

Niets extra's het zal alleen iets anders zijn en sommige mensen zijn daar gevoelig voor, zeker als het om Apple gaat.

Ik zal het zeker installeren en eens proberen maar ik zie op dit moment ook niet echt hoe dit voor mij een voordeel gaat opleveren in gebruikersgemak. Sowieso, ik denk dat niemand Apple Pay installeert en dan meteen zijn/haar bankpasje thuis laat liggen. Je wilt natuurlijk niet in de rij staan en dan geen geld hebben omdat software-software niet functioneert. Daar gaat denk ik wel een hele periode van vertrouwen overheen, voordat je echt bankpasloos door het leven gaat.

Ik denk dat contactloos betalen via het bankpasje gewoon nog het beste werkt. Dat ben je nu gewend - zit sowieso heel dicht bij de manier waarop wij al jaren pinnen. Plus bankpasjes kun je heel snel tussen mond en lippen doen als je een beide handen nodig hebt om iets in te laden.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #14 geplaatst: 2 mei 2019 - 20:10
@neoman

Vooral ook niet de afbeeldingen mee quoten.

Dit is waar het over ging.


De twee verschillende passen van ING - zie je de verschillen qua rekeningnummers + logo's die op de kaartjes staan?
1) Bank/betaalpas
2) Business /Creditcard

En in de begintijd van Apple Pay was het inderdaad alleen maar creditcards koppelen. Dat maakte ook niet uit want Apple had die creditcards al gekoppeld aan hun Apple ID's zitten dus dan was voor veel mensen (USA) slechts een druk op de knop. Daarna kwam die periode dat het langzaam naar Australia? en Zwitserland? kwam, lees Zwitserland is niet Europa. Geen enkel voorbeeld uit die tijd toont dat die mensen normale bakpasjes koppelde zolang nummertje 1 hierboven. Het waren allemaal stuk voor stuk kaartjes die leken op nummer 2 hierboven. Of dat nu een creditcard was of dat de bank dit Mickey Mouse World Card noemde en er een of andere rare naam aan gaf. De kaart was van MasterCard dus daar ga je weer dat betaalnetwerk.

Later zijn begonnen in fases in Europa met het uitrollen van ons huidig betaalsysteem. Dat heeft een naam maar ik weet niet zo goed hoe dat heet. Sindsdien krijgen wij ook allemaal ons eigen 'Mastercard' bankrekening aan onze IBAN gekoppeld. Vroeger werd dat allen gedaan wanneer je een creditcard op je naam nam, zo niet en je wilde geld overmaken naar Amerika of waar dan ook, dan moest dat geld altijd handmatig door de bank op een tussenlassen geplaatst worden. Vandaar de vertragingen + hoge kosten bij betalingen naar het buitenland.

Goed, wat je in die tussenperiode zag geburen was dit.


Het leek (voor een leek) alsof mensen gewoon hun standaard bankpas koppelden aan Apple Pay (in het begin - buiten Europa) maar dat was niet zo, ze hadden niet in de gaten dat dit geen gewone bankpas (1) was maar een V-Pay of ander aftreksel was (2). Kijk bij optie 2 eens naar de afbeelding, het is misschien geen creditcard en het pasje lijkt heel veel op een reguliere betaalpas maar optie 2 wordt uitgegeven via VISA ===> das gelijk aan een creditcard, qua betaalnetwerk het heeft misschien niet dezelfde eisen en functies als een creditcard maar het is wel van VISA en maakt dus ook gewoon gebruik van MasterCard.


geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #15 geplaatst: 2 mei 2019 - 20:29
@shmoo,

ING geeft aan dat de reguliere pinpas gebruikt kan worden. Jij gaf aan dat dit NOOIT zou kunnen. De rest van je betoog is ruis.

Laten we deze off topic discussie stoppen en afwachten of ING zijn belofte nakomt. Dat lijkt me veel interessanter.
geplaatst door: neoman
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #16 geplaatst: 3 mei 2019 - 00:10
Bovendien vraag ik me sterk af wat er klopt van die ruis.
Zoals: "Sindsdien krijgen wij ook allemaal ons eigen 'Mastercard' bankrekening aan onze IBAN gekoppeld". Oh ja?
Of: "...het is wel van VISA en maakt dus ook gewoon gebruik van MasterCard". VISA heeft niks met MC te maken; het zijn concurrenten.
geplaatst door: Flix
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #17 geplaatst: 3 mei 2019 - 02:37
Soms heb ik het idee dat MacFreak een soort klokhuis voor gehandicapten is. 🙂

BETAALNETWERK

Dat jullie Mastercard alleen zien als een creditcardmaatschappij en VISA, American Express en de rest van de kermis als hun concurrentie, daar kan ik niets aan doen.

Mastercard (het moederbedrijf) is van nature ook de eigenaar van een internationaal betaalnetwerk. <-- daar hebben we 'm weer, voor de zoveelste keer. Geld international overmaken vanuit Nederland naar Amerika verloopt waarschijnlijk al zolang jullie bankrekeningen hebben via deze verbinding. Wat Mastercard het meest doet is hun betaalnetwerk onderhouden en licenties uitgeven aan banken en financiële-instellingen/dienstverleners die OVER DIT NETWERK betalingen mogen uitvoeren. Hun positie hierin is zo goed omdat hun netwerk als een van de enige international opereert en extreem snel is. Het is HUN betaalnetwerk. Dus als VISA ( JA, dat is een apart bedrijf ) een transactie voor één van hun klanten uitvoert dan moet die betaling ALTIJD via Mastercard (nee, niet via een creditcard van Mastercard ) verlopen maar via het betaalnetwerk van Mastercard.

In de hele wereld zijn maar een handjevol betaalnetwerken waar geld overheen gaat, dat komt omdat zo'n netwerk opzetten + onderhouden extreem prijzig en fraudegevoelig is. Daarom heeft niet iedereen hun eigen betaalnetwerk. D.m.v licenties kan je toegang krijgen tot + geld overmaken op bepaalde netwerken. PayPal heeft zo'n licentie, Apple heeft zo'n licentie, ING heeft zo'n licentie, Bunq heeft zo'n licentie, bijna iedereen die serieus in geld verwerken als dienstverlener zit heeft wel zo'n licentie op het netwerk van Mastercard, das geen hogere wiskunde of iets speciaals meer.


Ik heb in een een plaatje proberen uit te tekenen hoe het werkt, omdat ik het vermoeden heb dat mensen hier alleen maar de prachtig ontworpen documentaties zitten te lezen, die bij hun Apple-producten in de doos geleverd worden.En ik hoop dat ik niet extra hoef uit te leggen dat een aantal items variabel zijn. Dat een Apple Watch ook een iPhone of browser kan zijn. Of ING ook Rabobank en Apple Pay net zo good ook VISA of een andere instelling.

---

Citaat
What's Mastercard’s role?
Mastercard is neither an issuer nor an acquirer. Our role is to provide the technology and the network that power transactions.

Kortom een BETAALNETWERK. En ja ze geven ook nog steeds zelf creditcards uit. Apple maakt ook nog steeds iPods en Macs.


Dit is meteen het laatste dat ik hier over zeg want dit soort dingen zijn extreem zonde van mijn tijd.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #18 geplaatst: 3 mei 2019 - 08:06
Ruis, ruis, ruis.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #19 geplaatst: 3 mei 2019 - 10:23
Soms heb ik het idee dat MacFreak een soort klokhuis voor gehandicapten is. 🙂
Dit is meteen het laatste dat ik hier over zeg want dit soort dingen zijn extreem zonde van mijn tijd.

Tuut, tuut, tuut, Shmootje, een beetje rustig aan hè jongen.
En voor het "extreme zonde" maak je er toch wel veel werk van.

Maar ik begrijp je nu wat beter; je hebt het over Cirrus (en Maestro), die inderdaad van Mastercard zijn. Vervolgens hang je aan dit feit allerlei gedachtes en fantasieën, waarbij je uiteindelijk uitspraken doet over Apple Pay die kant noch wal raken. Dus idd goed dat je er even mee stopt.
geplaatst door: Flix
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #20 geplaatst: 3 mei 2019 - 17:21
Zal je een iPhone 5s hebben🙃
Nou Apple, overtuig mij maar dat die 5s te oud is om nog mee naar de winkel te gaan😉

Tot de tijd ga ik er van uit dat mijn geweten voldoende gesust wordt middels mijn Triodos bankpas😎
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #21 geplaatst: 4 mei 2019 - 21:33
Wat een toestanden allemaal. Helaas heb ik mijn sluimerende ING bankrekening na jaren vaarwel gezegd wegens hun financiele wangedrag de afgelopen jaren. Dus Apple Pay of niet, ik wacht rustig af tot de Triodos of de ASN dit op gaan pikken (of niet).

[Vind het trouwens onbegrijpelijk dat niet half nederland deze grote banken al achter zich gelaten heeft]
geplaatst door: Viool
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #22 geplaatst: 4 mei 2019 - 22:15
[Vind het trouwens onbegrijpelijk dat niet half nederland deze grote banken al achter zich gelaten heeft]

Heb een spaarrekening bij ASN, maar de mogelijkheden van hun betaalrekening liggen zo ontzettend ver achter op de ING dat ik me daar voorlopig (jammer genoeg) nog niet zie vertrekken.

Waarschijnlijk wel als ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik (nog even geduld), dan is dat een stuk minder belangrijk.
geplaatst door: anraadts
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #23 geplaatst: 5 mei 2019 - 09:53
Over je pensioen:
Dan ben je weg bij ING en dan blijkt dat je pensioenfonds belegt in allerlei fondsen die minder fris zijn . . .
Het is allemaal toch vooral voor de bühne.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple Pay komt eindelijk naar Nederland
reactie #24 geplaatst: 5 mei 2019 - 09:56
idem, maar mijn betaalrekening heb ik al jaren bij de Triodos. Ik geef toe dat ING verder is met technische ontwikkelingen, maar ik heb nooit moeite gehad met dingen die niet konden bij de Triodos.

(en via allerlei constructies - lees pensioen en hypotheek - ben je toch al fout bezig helaas)
geplaatst door: Viool
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"