geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Apple plaatst instructies om Big Sur op M1 Macs terug te plaatsen
De meeste M1 Macs worden uitgeleverd met versie 11.0.1 van Big Sur er op, en als je daarmee de interne SSD opslag wist, dan is er niets aan de hand. Maar mocht je dat doen met 11.0 er op, dan zie je waarschijnlijk alleen maar een foutmelding op het scherm en kan je niet verder.

Apple heeft inmiddels een support-pagina voor dit probleem op het web gezet met beide oplossingen waarvoor je kan kiezen. De eerste is het maken van een extern medium waarvan je kan opstarten en Big Sur weer kan installeren, bijvoorbeeld een USB-stick. Op de support-pagina van de link hiervoor wordt je voor de uitleg naar een Engelstalige pagina doorverwezen, de Nederlandstalige uitleg daarvan is op deze pagina te vinden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-BigSurM1MacsRestoreIssue.jpg
Apple plaatst instructies om Big Sur op M1 Macs terug te plaatsen


De andere optie is om Terminal in macOS Recovery te gebruiken, alle zeventien stappen die je dan moet doorlopen zijn de tweede oplossing die op diezelfde support-pagina te vinden is. Op het eerste gezicht klinkt zeventien wel als heel erg veel werk, maar echt ieder stapje wordt door Apple beschreven, ook het allerkleinste.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/en_US/macos/Big-Sur/macos-big-sur-recovery-utilities.jpg
Apple plaatst instructies om Big Sur op M1 Macs terug te plaatsen
 #BigSur #macOS
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: boiing
In aanvulling hierop, voor als er echt iets mis is gegaan met je M1 Mac:

https://support.apple.com/guide/apple-configurator-2/revive-or-restore-a-mac-with-apple-silicon-apdd5f3c75ad/mac

De DFU modus op de Mac! Waar kennen we die ook alweer van? Juist: iOS en iPadOS devices :wink:.

Citaat
What a revive does

In very rare circumstances, such as a power failure during a macOS upgrade, a Mac may become unresponsive and so the firmware must be revived. A revive updates the firmware and updates recoveryOS to the latest version. A revive is designed to not make any changes to the startup volume, the user’s data volume, or any other volumes.
geplaatst door: GeorgeM
https://support.apple.com/guide/apple-configurator-2/revive-or-restore-a-mac-with-apple-silicon-apdd5f3c75ad/mac
En diezelfde URL, maar dan de Nederlandstalige versie:

https://support.apple.com/nl-nl/guide/apple-configurator-2/apdd5f3c75ad/mac

@boiing: inderdaad grappig om DFU nu op de M1 Macs te zien verschijnen, hoewel ik ook mijn hart vasthoudt wat dat betekent voor de veiligheid (hoewel Intel-chips de afgelopen jaren ook genoeg gapende gaten bleken te vertonen).