geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes
Een week na het uitbrengen van iOS en iPadOS 14.5, macOS 11.3 en watchOS 7.4 is er voor al deze besturingssystemen een update uit die een beveiligingsprobleem in WebKit dicht. Omdat WebKit onder andere de ‘motor’ van Safari is, kan je deze update maar beter meteen installeren.

Want deze bug werkte via het internet en werd inmiddels al in ‘in het wild’ misbruikt, je kon er dus al slachtoffer van worden. Daarbij brengt de update voor iOS en iPadOS 14.5 ook meteen een oplossing, want bij sommige gebruikers werkt App Tracking Transparantie niet goed, de optie daarvoor bleef grijs en deze was in die gevallen dus niet te activeren, of te deactiveren. Ook dat zou door deze iOS en iPadOS 14.5.1 update opgelost moeten worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS14.5.1-watchOS7.4.1ReleaseNotes.jpg
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSBigSur11.3.1ReleaseNotes.jpg
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes


De pagina waar in al deze release notes naar verwezen wordt is support.apple.com/en-us/HT201222, daar vind je altijd alle informatie over de veiligheidsaspecten van elke update van Apple.

Installatie van een iOS update

Een update van iOS installeren gaat natuurlijk het best als je goed voorbereid bent, hoe je dat doet vind je op deze pagina. Het installeren zelf van deze update gaat hetzelfde als altijd in iOS: je gaat naar Instellingen → Algemeen → Software-update. Let op, we raden altijd aan om systeemupdates alleen maar te installeren als je een goede backup hebt. Voor een iDevice kan je dat ook lokaal doen, door die te verbinden met je Mac, daar iTunes op te starten, waarna jouw iDevice linksboven als icoontje zou moeten verschijnen, zoals je hieronder kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-In-iTunes.png
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes


Heb je macOS 10.15 Catalina of later op je Mac staan, dan vind je jouw iDevice niet in iTunes (dat bestaat daarin helemaal niet meer) maar in de Finder in de Navigatiekolom die je aan de linkerkant van ieder Finder-venster vindt. Het proces is verder exact hetzelfde.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneFinderCatalina.jpg
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes


Daarna kan je een lokale backup maken door te kiezen voor "Deze computer". Eventueel kan je daar ook kiezen om de kopie van je iDevice te versleutelen (Apple noemt dit coderen). Het voordeel van de keuze voor een versleutelde kopie is dat bij die optie echt alles wordt meegenomen, dus ook bewaarde wachtwoorden voor accounts en dergelijke. Let bij het kiezen voor die laatste optie wel op dat je het wachtwoord wat je daarvoor gebruikt makkelijk kan onthouden, want je zal het waarschijnlijk niet erg vaak gebruiken.

Meer informatie over het maken van backups van iDevices, zowel in iCloud als via de Finder, is hier te vinden. Daar vind je ook links naar artikelen over hoe je een reservekopie kan terugzetten, het vinden van hulp bij iCloud-reservekopieën of reservekopieën via de Finder, en het beheren van die reservekopieën.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneFinderCatalinaMetRodePijltjes.jpg
iOS en iPadOS 14.5.1, macOS 11.3.1 en watchOS 7.4.1: belangrijke fixes


Voordat je een update van macOS installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versies van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met  Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.

macOS installeren op een apart volume

Het is natuurlijk ook mogelijk om Catalina te installeren op een andere schijf, zodat je ermee kan werken zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schrijf speciaal hiervoor aan te maken.

Installatie van watchOS

Updates voor de Apple Watch installeer je door binnen de Watch-app op de verbonden iPhone linksonder te klikken op Mijn Watch. Deze update vind je dan in Algemeen → Software-update en die zal worden geïnstalleerd zodra je je akkoord bent gegaan met de voorwaarden en op ‘Installeer’ hebt gedrukt.

De eerste stappen kan je ook op je Apple Watch zelf doen, ga daarvoor naar Instellingen → Algemeen →  Software-update en daar ook op ‘Installeer’ te klikken. Maar om je akkoord te geven voor de voorwaarden heb je wel nog steeds je iPhone nodig, dat gaat (nog) niet op de Apple Watch.


Om de update uit te voeren moet je Apple Watch minimaal voor 50 procent opgeladen zijn, en met het lichtnet verbonden. Verder moet er op de verbonden iPhone een versie van iOS staan die deze update ondersteunt, dat is in dit geval iOS 14.4.

Heb je watchOS 7 al op je Apple Watch staan dan kan je een update ook op je Apple Watch zelf uitvoeren, dus zonder de hulp van je iPhone. Je Apple Watch moet dan verbonden zijn met Wi-Fi. Open dan de Instellingen-app op je Apple Watch en ga in Algemeen naar Software-update. Zodra de update gevonden is kies je dan voor Installeer.

Meer informatie over het updaten van je Apple Watch is te vinden op deze support-pagina


met dank aan forumlid ‘MackeyV40’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #iOS #macOS #watchOS #Update
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.