geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M4-chip-icoon.jpg
‘Apple wil alle Macs voorzien van AI-gerichte M4-chips’
In de afgelopen tijd zijn er erg duidelijke signalen vanuit Cupertino gekomen dat Apple AI nadrukkelijk centraal zet. En dat zou niet alleen op het gebied van software zijn, bij nieuwe chips zou de nadruk ook meer op de Neural Engine komen te liggen.

Dit wordt onder andere bericht door Bloomberg’s Mark Gurman, zoals je ook in de korte video hieronder kan zien.


Apple zou op het punt staan om de productie van de M4-chips op te starten, de verwachting is dat deze in ten minste drie hoofdvarianten zal worden geleverd. voor het lagere segment zou de  codenaam Donan gebruikt worden, Brava voor het middensegment en Hidra voor het hogere segment.

Donan, Brava en Hidra

De Donan-chip zal worden gebruikt in het instapmodel van de MacBook Pro, de MacBook Air en de Mac mini in het lagere segment, en de Brava-chips zullen worden gebruikt in het hogere segment van de MacBook Pro en de duurdere uitvoering van de Mac mini.

De Hidra-chip is ontworpen voor de Mac Pro, wat suggereert dat die het label ‘Ultra’ of ‘Extreme’ mee zal krijgen. Voor de Mac Studio test Apple versies met een chip uit het M3-tijdperk die nog niet is uitgebracht en een variant van de M4 Brava-processor die waarschijnlijk van een hoger niveau is dan de M4 Pro en M4 Max Brava-chips.

3-nanometer

De M4-chips worden gebouwd op hetzelfde 3-nanometerproces als de M3-chips, maar Apple-leverancier TSMC zal waarschijnlijk een verbeterde versie van het 3-nm-proces gebruiken om de prestaties en energiezuinigheid te verbeteren. En Apple is dus ook van plan om een sterk verbeterde Neural Engine toe te voegen met een groter aantal kernen voor AI-taken.

Centraal geheugen

Als laatste zullen de M4-versies voor de Mac desktops tot maar liefst 512 GB centraal geheugen (Unified Memory) kunnen ondersteunen, als dit klopt dan zou dat een grote sprong voorwaarts zijn ten opzichte van de huidige limiet van 192 GB. #AppleSilicon
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Dick de Roos
Hopelijk wordt het standaard geïnstalleerd geheugen nu ook opgekrikt naar waarden die niet tot discussie nopen. 🥸
geplaatst door: iSan
Dan wacht ik ff  :cool:
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: Mac Hammer Fan

Omdat de M3 zo laat komt in de Mac Studio is er nu speculatie dat komende Mac Studio Ultra onmiddellijk van de snellere M4 chip zou worden voorzien. Wat er ook van zij, de GPU zou beduidend sneller zijn omdat van de huidige ultra fusion techniek zou afgestapt worden zodat er niet nodeloos veel efficiency cores meer zijn. Op die manier is er geen probleem meer van performance scaling zoals bij de M1 en M2 ultra omdat deze niet dubbel zo snel zijn als de Max-variant, maar slechts 70 % sneller.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
geplaatst door: whaha
Aan de ene kant is het mooi om Apple nieuws mee te krijgen via deze website of op het forum.
Aan de andere kant zorgt het er ook wel voor dat ik steeds de neiging krijg om mijn aankoop uit te stellen. Dan kan ik bezig blijven.

Nee, ik zit niet op een springstoel en kan best wachten. Ik zou alleen zo graag willen weten waarop precies! Ach ja, ergens in juni 2024 weten we vast meer! ;)

Trouwens, is AI een goede reden om geen iPhone 15 meer te nemen en te wachten op de 16?
Oh wacht, laat maar, antwoord maar niet...
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: Ziegler
Je aankoop uitstellen betekent dat je langer op een matig apparaat werkt. Waarom?
geplaatst door: Franky2002
Ja Ziegler, en zo gauw je een nieuw apparaat in huis hebt gehaald is ie al achterhaald. Matige apparatuur van Apple? Ik kan ze niet zo snel vinden.
geplaatst door: Ziegler
Nee? Werken op een Mac van een jaar of 8 oud of werken op een recent model? Ik zou het wel weten.
geplaatst door: MacFrankie
Je weet pas wat je mist als je een M1 of nieuwer gewend bent...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Viool
Ik herinner mij een geweldige column van Jack Nouws jaren geleden in de MacFan (een heus tijdschrift op papier..) over uitstelgedrag voor Apple aankopen.

Spoiler Alert en Conclusie; je kan uitstellen tot je een ons weegt, er is altijd wel iets in ontwikkeling waardoor je achterloopt met je aankoop zodra je het in huis hebt.

Dit neem ik sindsdien altijd in gedachten als ik weer eens iets nieuws wil hebben. Hoe erg is het, als over een half jaar blijkt dat je alweer 'achterloopt'? En wat zijn de belangrijkste functies die je nodig hebt van dit product?
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
‘Apple wil alle Macs voorzien van AI-gerichte M4-chips’
13 april 2024 - 13:29    reactie #10
geplaatst door: Ziegler
Precies. Op enig moment is je apparatuur aan vervanging toe. En dan kijk je om je heen wat er te koop is. Als een paar maanden wachten betekent dat je weer het meest nieuwe model hebt, moet je daar (als het kan) even op wachten, maar verder dan dat zou ik niet gaan. Anders blijf je inderdaad bezig.
‘Apple wil alle Macs voorzien van AI-gerichte M4-chips’
15 april 2024 - 19:05    reactie #11
geplaatst door: whaha
Ja, ik ben daar best goed in (zoals jullie gemerkt hebben).
Alleen ze zeggen dat AI systeemtechnologie is en indien ik met een iPhone 16 daar beter mee overweg kan, dan is dat natuurlijk winst.
Alleen je dient ergens de grens te leggen en bij mij was dat oorspronkelijk dat ik het nieuwste OS wilde kunnen draa...

wacht even, dit onderwerp ging over Macs....
Keuzes maken de Mens