https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FaceID-icoon2.jpg
Apple wil inloggen makkelijker maken, treedt toe tot FIDO
Hoewel Apple’s twee-factor-authenticatie onze Apple ID’s een stuk veiliger heeft gemaakt heeft het dat niet gemakkelijker gemaakt. Je moet wachten tot de code binnenkomt, die invullen en dan alsnog inloggen. En dit geldt overal waar twee-factor-authenticatie gebruikt wordt, en dat komt steeds vaker voor.

Bij Apple hebben ze een oplossing bedacht om dit makkelijker te maken: SMS’jes met een code die de tweede stap vormen in twee-factor-authenticatie zouden zo geformatteerd kunnen worden dat die automatisch de code voor ons invullen. Dit plan is al in een vergevorderd stadium, en al op GitHub te vinden. Maar dat is niet alles, Apple is ook toegetreden tot de FIDO Alliance als lid van het bestuur, waarbij deze oplossing ongetwijfeld ook meegenomen zal worden.


Google heeft al laten weten dat ze achter deze oplossing voor twee-factor-authenticatie staan, het wachten is nu op de kleinere spelers. Daarbij is Mozilla het belangrijkst, Firefox heeft op de desktop/laptop markt nog altijd de tweede plek in handen met 8,83 procent. En als laatste zal Microsoft natuurlijk ook aan boord moeten komen, de browsers van dat bedrijf (Internet Explorer en Edge) staan op nummer drie en vier.

Zoals je in de video hierboven kan zien gaat de FIDO Alliance over standaarden voor het makkelijker maken van inloggen, terwijl tegelijkertijd wel de maximale veiligheid geboden wordt. Apple heeft daaraan ongetwijfeld meer bij te dragen dan alleen deze oplossing van een code per SMS. Voor de volledigheid vind je die code hieronder, en die blijkt verrassend simpel.

Citaat
747723 is your [website] authentication code.
@website.com #747723 #Safari
geplaatst door: Robert
antw: Apple wil inloggen makkelijker maken, treedt toe tot FIDO
reactie #1 geplaatst: 13 februari 2020 - 12:12
Ik juich het alleen maar toe dat Apple zich heeft aangesloten bij FIDO. Een goede zet.

Wel een kanttekening: Microsoft ondersteund FIDO middels zijn Microsoft Hello alsmede Microsoft Edge al sinds het jaar 2018. Officieel heeft de onderneming 2019 zijn FIDO2 certificering op orde gebracht voor zowel de browser, besturingssysteem Windows als Azure (Cloud) diensten.

Windows 10 is sinds versie 1903 FIDO2 gecertificeerd. Overigens bij diverse overheidsprojecten in landen als Australië  en Duitsland wordt FIDO tevens binnen de overheid gebruikt. Positief nieuws dus, maar Microsoft ondersteund dit dus al lang en volgens mij ondersteund Firefox sinds versie 67 eveneens FIDO. Google biedt eveneens de nodige ondersteuning voor FIDO2 en doet dit al sinds Android 7 (we zitten op Android 10 momenteel).

Kortom, beter laat dan nooit. Maar het was eigenlijk Apple die treuzelde. De rest ondersteunde het al.
geplaatst door: doctor_apple
antw: Apple wil inloggen makkelijker maken, treedt toe tot FIDO
reactie #2 geplaatst: 16 februari 2020 - 17:17
Fijn dat Apple het nu ondersteunt.....
of gaat ondersteunen.
geplaatst door: PjotriDVDguru