antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #25 geplaatst: 21 april 2018 - 11:26
@peerzwart. Nee, de AIVD interesseert dat niet zo, maar je moet iets verder kijken. Het punt dat ik probeerde te maken is zoals Ziegler het samenvatte "afhankelijk van de spelregels heb je iets te verbergen". Dat betekent dus dat iedereen altijd wel wat te verbergen heeft. Vandaar mijn voorbeeld om mensen even aan het denken te zetten.

Vandaag kunnen alleen veiligheidsdiensten graykey-achtige oplossingen gebruiken. Over een paar jaar koop je een vergelijkbaar apparaatje voor minder dan een tientje op internet. Als je er NU wat tegen gaat doen, dan ben je er over een paar jaar klaar voor.

Verder kan het zomaar zijn dat ziektekostenverzeraars in de toekomst je in een ander risico-profiel stoppen als je fervent neuspeuteraar bent, omdat dat gebleken is - bij wijze van spreke - dat je neuspeuterende mensen gemiddeld veel vaker bij een KNO-arts moeten zijn en dus duurder zijn.
Dat klinkt nu als een volslagen belachelijke "spelregel", maar misschien is het over 5-10 jaar anders en dan hoeft niet de hele wereld mijn neuspeuterhistorie te kunnen achterhalen.
(analogie: autoverzekeringen die korting geven als ze je rijgedrag mogen loggen. 5 jaar terug volslagen belachelijk: vandaag de dag gewoon te koop voor de "early-adopters")

Dat is mijn grootste bezwaar van de enorme data-collectie en profilering die de laatste jaren gaande is: Het is zo veel waarvan je niet kunt overzien wat er nu en in de toekomst mee gebeurt. Verder is zeker dat je data niet zomaar meer weg krijgt, dus daar kun je tientallen jaren later nog mee lastig gevallen worden.
geplaatst door: jaco123
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #26 geplaatst: 21 april 2018 - 11:37
Op het moment dat verzekeraars zich serieus zouden mogen bemoeien met big data en ze zouden toegang mogen hebben tot deze big data . . . . Pas dan gaan mensen als peerzwart zich zorgen maken over hun privacy. Zeker als hij ZZP-er is en zich wil verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. 'Sorry, maar uit een data-analyse blijkt dat u een onverzekerbaar risico bent'.'Uit uw zoek- en aankoopgeschiedenis blijkt dat u een aanzienlijk verhoogd risico hebt op allerlei harte en vaatziekten en dat u een verhoogd risico op een burn out hebt'. 'Het klopt dat u dat zelf niet weet, maar wij wel'.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #27 geplaatst: 21 april 2018 - 11:52
Daarom vragen de verzekeraars gewoon om toestemming om je te profileren. Zie bijvoorbeeld https://rijgedragverzekering.nl

Gebruikers geven simpelweg toestemming voor korting, want ze zien alleen korting en geen nadelen. En dan zijn ze over een aantal jaar verbaasd als de verzekering een keer niet uitkeert.

(Hmmm, deja-vu: hoe ging dat ook al weer onlangs met Facebook: Iedereen heeft geaccepteerd bij het aanmaken van een FB-account dat Facebook alles mag doen met die gegevens en de wereld is ineens te klein als ze die data gebruiken om er geld mee te verdienen en iedereen is verbaasd hoe dat nou toch kan? Gek hoor....)
geplaatst door: jaco123
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #28 geplaatst: 21 april 2018 - 12:00
Bij rijgedrag sta ik er enigszins anders in. Rijgedrag heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Gezondheid veel minder.
Maar ook daar moet je inderdaad oppassen. Vanuit je rijgedrag kunnen verzekeraars best informatie halen hoe jij sowieso met risico's omgaat.

Verzekeren is nu nog een spel van asymmetrische informatie, maar dat hoeft het in de toekomst niet meer te zijn. En eigenlijk is alles dan onverzekerbaar: de verzekeraar kent immers vrij nauwkeurig de te verwachten schade. 
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #29 geplaatst: 21 april 2018 - 12:18
Naar mijn idee gaat dit draadje steeds meer off-topic. Daarom alleen nog dit: Wanneer de hogere zorgkosten het gevolg zijn van neuspeuteren mag dat best financiële consequenties hebben. Mijn solidariteit houdt op wanneer ik moet opdraaien voor andermans ongezonde manier van leven.
geplaatst door: peerzwart
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #30 geplaatst: 21 april 2018 - 12:24
We raken juist steeds meer on topic. Alleen dringt langzamerhand door dat in allerlei situaties privacy best een goed idee is.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #31 geplaatst: 21 april 2018 - 16:20
Tja, al die andere landen, en dan natuurlijk vooral die landen ver weg in het oosten waar ze geen engels spreken, daar moet je bang voor zijn.
O in Engeland hebben ze ook 1 kamera op de 11 bewoners, goh. In de geheime diensten in de USA volgen als geen ander hun eigen onderdanen tssssss echt? en de binnen komende toeristen dan?
In ons eigen landje worden steeds meer wetjes aangenomen om onze vrijheid in te perken, natuurlijk voor onze eigen veiligheid.
En hoe naïef kun je zijn door te zeggen "als ik niets te verbergen heb dan", dat maak jij zelf dus niet uit, dat wordt voor je gedaan en het ligt er maar aan wie er aan de macht is wat je op dat moment moet verbergen.
Maar goed, dat iedereen straks weet waar je naartoe reist in Europa (straks de rest van de wereld), voor je eigen veiligheid.
Gelukkig hebben we dan nog wel vrijheid van meningsuiting in het vrije westen dus mag je alles zeggen en schrijven op je Iphone en zo.......onee ook niet.
Jeetje dus toch wat te verbergen als ik een andere mening heb over de geschiedenis (terecht of onterecht) of zo, want dat is zelfs strafbaar.
En als je je zelf op een onbewaakt moment voor het oog van je webcam aan het verwennen bent, wat je je eigenlijk verborgen wilt houden, maar toevallig wordt opgenomen, tja.........kassa..
En ga laat je vooral niet, door een tijdschrift, in je ondergoed fotograferen zodat iedereen je kan zien, want dan ben je onbetrouwbaar en wordt je door je baas de laan uitgestuurd, dus pas maar op als je je rubberen pakje uit de vriezer haalt en je je hobby met zweepjes en en ander gereedschap gaat uitoefenen, je weet maar nooit.
Nee hier in het vrije westen hebben gelukkig we niets te vrezen.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #32 geplaatst: 21 april 2018 - 16:34
En de moraal van dit nogal alle kanten uitvliegende verhaal is...?
geplaatst door: Flix
antw: Apple wil toegang via Lightning gaan beperken
reactie #33 geplaatst: 22 april 2018 - 00:52
En de moraal van dit nogal alle kanten uitvliegende verhaal is...?
Dat men van het briefgeheim af wil en daar gaat de sleepwet over... :dozingoff:
geplaatst door: Zonnekoning
Groet, Lodewijk Jan.
Sinclair QL -> een paar Amiga's -> een paar keer bagger -> Apple!!!