Ondanks de nodige kritiek, ook zeker aan deze zijde

, volg ik de ontwikkeling van de Apple M1 nauwgezet en vind het zeker een stap in de goede richting. Langzaam maar zeker verwacht ik dat we (eindelijk) afscheid zullen kunnen nemen van x86 en Intel x86_64 architectuur. En dat niet bij Apple, maar PC industrie breed.
Al vermoed ik dat best nog de nodige stappen gezet kunnen worden in het huidige Intel ontwerp, zal dit platform volgens mij minder en minder interessant worden voor toekomstig computergebruik. Een beetje zoals dat verging met de Motorola 68k reeks en later de PowerPC. Ik bedoel, je kunt nog steeds PowerPC kopen en bovenal vinden, ook in militaire en ruimtevaarttoepassingen. Maar voor thuisgebruik zul je ze nagenoeg niet of zelden terugvinden.
Of Apple iedereen nu van de planeet heeft geblazen, betwijfel ik ten zeerste.
AMD zit niet stil, nVidia zit niet stil en hier en daar komen ook interessante ontwikkelingen voorbij inzake processor architecturen. Zo is RISC-V er een van.
RISC-V als architectuur, vindt zijn oorsprong in 2010. Ironisch genoeg werd een project opgestart dat mede werd gefinancierd door Microsoft en Intel. Dit project leverde uiteindelijk de RISC-V architectuur.
Ten opzichte van de ARM architectuur is het voordeel van RISC-V architectuur dat het open source is; je kunt het gewoon gebruiken zoals je wilt, zonder royalty's te betalen. Wat RISC-V verder bijzonder maakt is diens flexibiliteit en uitbreidbaarheid. Je kunt heel gemakkelijk instructies 'bouwen' en toevoegen, waar nodig. En mede daarmee kan met een relatief laag vermogen een zeer hoge doorvoer en efficiency worden bereikt. Al zit er natuurlijk nog heel veel technologie achter dit krachtige ontwerp.
De op ARM gebaseerde Apple M1-processor heeft voor veel opschudding gezorgd bij enthousiastelingen, analisten en de IT-industrie in het algemeen. En dat was terecht. Het in Californië gevestigde Micro Magic beweert echter de snelste 64-bit RISC-V-kern ter wereld te hebben ontworpen. Micro Magic demonstreerde onlangs haar 64-bits RISC-V-kern. Deze behaalde 5 GHz een bijzonder hoge verwerking van instructies, terwijl hij slechts 200 mW verbruikt.
Dr. Andy Huang, adviseur van Micro Magic, gaf toen een aantal interessante vergelijkingen tussen Micro Magic's RISC-V-kern, Apple's M1, en het snelste ARM-referentieontwerp, de Cortex-A9.
Volgens Huang haalt zijn RISC-V-kern een bijzonder hoog efficiëntieniveau, waardoor de RISC-V-kern in processors met 25 kernen niet meer dan 5w gebruikt.
Dit zou betekenen dat daarmee het RISC-V ontwerp niet procenten, maar vele malen efficiënter zou zijn dan huidige x86, X86_64 (ISA32 en ISA64), IA64, PowerPC of ARM architectuur. In synthetische benchmarks scoorde het RISC-V ontwerp al enkele malen beter dan de M1.
Is dit dan bedoeld om de M1 of M3 af te katten? Totaal niet! Enkel om aan te geven dat we aan de vooravond van een volgende (digitale) revolutie staan en dat het dus weer spannende tijden worden. Intel staat overigens ook niet (geheel) stil, maar lijkt zich te richten op heel andere domeinen.
In ieder geval is met de M1 (en straks de M3) een nieuw tijdperk ingeluid qua rekenracht en processors.
Ik verwacht dat de RISC-V processors eerst in allerlei specifieke toepassingen hun weg zullen vinden. Later verwacht ik eigenlijk een afgeleide van de RISC-V architectuur die vervolgens, met de aanpassingen, als commercieel product wordt klaargestoomd voor de zakelijke (en mogelijk al) consumentenmarkt.
Dit geeft Apple een voordeel, daar Apple als eerste grotere computerfabrikant "de switch" heeft gemaakt. De M1 (en de geruchten over de M3) zie(t/n) er geweldig uit, en dat zal nog een tijd zo blijven. Maar ik vermoed dat de concurrentie-knop nu (eindelijk, na zoveel jaren) weer eens is ingedrukt: het worden interessante tijden.
