
Belangrijk: update mechanisme veel apps voor de Mac blijkt kwetsbaar
Veel apps op de Mac gebruiken dezelfde manier om updates naar ons toe te brengen en die automatisch te downloaden. Dat gebeurt met Sparkle, een open source framework.
Het probleem is dat er nu een paar beveiligingslekken ontdekt zijn in Sparkle, waardoor dat onder andere kwetsbaar zou zijn voor een man-in-the-middle attack. Zo'n hack kan alleen gedaan worden door iemand die op hetzelfde netwerk zit als jij, als jij alleen via jouw eigen netwerk verbinding maakt is er dus nauwelijks risico. In de video hieronder kan je zien hoe zo'n aanval in zijn werk gaat.
De lijst van apps die gebruik maakt van Sparkle is héél erg lang, op
deze pagina van GitHub zijn er heel erg veel te vinden, en daarbij zitten erg veel bekende apps als AdwareMedic, VLC, Transmission, DuetDisplay + en TeamViewer.
Er is een makkelijk manier om te kijken welke apps op jouw Mac Sparkle gebruiken, kopieer de code hieronder en plak die in Ternimal. Het duurt dan even voordat ze verschijnen, Terminal zoekt door alle apps op jouw Mac, de zoektocht is klaar als de naam van jouw Mac onderaan verschijnt met een dollarteken er achter.
find /Applications -name Sparkle.framework
Het probleem was onder andere dat Sparkle de informatie die je bij een update te zien krijgt, en waarin je kan zien wat er allemaal nieuw is, van een website afhaalt. En dat gebeurde niet met het veilige https, maar het standaard http. Inmiddels is er een update voor Sparkle uitgekome waar dit probleem (en een andere) verholpen is, en deze week kwam er bijvoorbeeld al een update van VLC uit waarin dit probleem al gecorrigeerd is.
Wil je helemaal zeker zijn dat je hier geen problemen mee krijgt, dan kan je in alle apps op jouw Mac die Sparkle voor de updates gebruiken de optie voor automatisch updaten uitzetten. Eventuele updates kan je dan zelf op de site van de ontwikkelaar ophalen.
In het draadje op GitHub is ook een jonge ontwikkelaar die uitlegt dat het voor een student met weinig of geen geld erg duur is om ieder jaar weer voor het https certificaat te betalen. Maar heel erg veel van de apps die Sparkle gebruiken zouden makkelijk in de Mac App Store kunnen staan, en Apple zou dan de beveiliging en distributie op zich nemen.
Hopelijk komt Apple met oplossingen om de bezwaren die ontwikkelaars tegen de Mac App Store hebben op te lossen, zoals het ontbreken van een mogelijkheid om geld te vragen voor updates. Wil je meer lezen over deze hacks van Sparkle, dat kan op
deze pagina van Ars Technici.