
Apple is onder Tim Cook veel uitgesprokener geworden (Upd.)
Onder Steve Jobs werd eigenlijk alles wat Apple deed als geheim gezien, dus ook bijvoorbeeld donaties en het beleid voor het milieu. Toen Tim Cook aantrad als CEO van Apple werd al snel duidelijk dat vooral op dit gebied een nieuwe wind in het bedrijf waaide.
Want al snel werden er programma's opgezet om ons te informeren over bijvoorbeeld het milieu, arbeidsomstandigheden, en hoe Apple zich maatschappelijk inzet. Tim Cook trok dat zelf op het persoonlijke vlak door, want hij was de eerste Amerikaanse CEO van een groot bedrijf die zelf 'uit de kast' kwam.
Deze opstelling heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat Tim Cook deze week
toetrad tot de Robert F. Kennedy Human Rights organisatie. Deze organisatie zet zich in voor gelijkheid voor iedereen. Tim Cook was heel erg blij dat hij hiervoor gevraagd is, en hij zei er zelf het volgende over:
Growing up, I was inspired by Robert Kennedy's infinite hope for humanity and his belief that people at their core are good, sharing universal goals for themselves and the world in which we live.
Robert Kennedy spoke to our highest aspirations, calling Americans from all walks of life to fight for something better. He was and is a hero and role model to me, and I am honored to serve alongside Kerry and the rest of the board to advance his message of justice and equality.
De Kerry waar Tim Cook het over heeft is Kerry Kennedy, de directeur van deze organisatie, en de dochter van Robert F. Kennedy. Zij had natuurlijk ook iets over het toetreden van Tim Cook te zeggen.
Tim knows the importance of advocating for and representing people who have not been heard.
He has integrity and does not shy away from challenging issues when he knows they are right and just. Tim is deeply committed to the social justice work that he is helping Robert F. Kennedy Human Rights accomplish.
Maar dat is niet het enige waar we aan zien dat Apple zich ook maatschappelijk profileert. Want ook het bedrijf neemt steeds vaker en duidelijker stelling in het gepolitiseerde Amerikaanse politieke landschap. Bijvoorbeeld tegen de zogenaamde 'religieuze wetten' die nu in veel Amerikaanse staten aangenomen worden. Die wetten zeggen dat ze ervoor zijn om religieuze mensen te beschermen, maar volgens de tegenstanders zijn ze bedoeld om mensen die
LGBT zijn te discrimineren.
Zo was Apple één van de bedrijven en organisaties die hebben verklaard achter
deze brief (PDF, 201 KB) te staan, waarin North Carolina gevraagd wordt om een wet tegen LGBT in te trekken. Andere tech-bedrijven die hetzelfde deden waren bijvoorbeeld Cisco, Facebook, Google en IBM.
En ook tegen een vergelijkbare wet in Mississippi heeft Apple
zich uitgesproken.
De meesten van ons zullen het waarschijnlijk met deze opstelling van Apple eens zijn, want gelijke behandeling van iedereen zal waarschijnlijk het streven van de meesten van ons zijn. Maar jammer genoeg passen zowel deze wetten, als de reacties daarop, in een trend van steeds verdergaande polarisatie, die kennelijk lastig te doorbreken is.
Een fascinerende analyse van het onderzoek dat zich op dit proces richt, en de uit dat proces voortvloeiende behoefte aan een sterke leider, is te lezen
in dit artikel.
Update: dat het niet alleen tech-bedrijven zijn die zich hier druk over maken is bijvoorbeeld ook de te zien aan
deze Facebook-post van zanger-componist Bruce Springsteen. Daarin maakt hij duidelijk dat hij het absoluut niet eens is met de wet die net in North Carolina is aangenomen, en dat hij daarom zijn concert daar niet door zal laten gaan.