geplaatst door: Night
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
Bevestigd: Apple komt met update tegen oververhitting iPhones
Het mag inmiddels niemand zijn ontgaan: De iPhone 15 serie kampt met oververhittings-verschijnselen. Een iOS 17-bug en bepaalde apps worden verantwoordelijk gehouden voor een aantal meldingen over de hete iPhone. Ook simpelweg opladen kon de temperatuur flink opschroeven.

Maar Apple heeft nu bevestigd dat het werkt aan het probleem van de oververhitting van de iPhone 15 serie.
 


Na de lancering van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro heeft Apple te maken gehad met claims en meldingen over oververhitting van de nieuwe smartphones. In sommige gevallen bereikte de iPhone temperaturen van bijna 50 graden Celcius, genoeg voor een eerstegraads verbranding.

Dit gebeurde in verschillende situaties. Apple heeft nu bevestigd dat het bedrijf op de hoogte is van de meldingen en werkt aan een oplossing van het probleem.

In een reactie die nieuwssite Forbes over de kwestie heeft ontvangen, zegt Apple het volgende:
Citaat
We hebben een paar omstandigheden geïdentificeerd waardoor de iPhone warmer kan worden dan verwacht.
De oorzaken

Verhoogde achtergrondactiviteit
Tijdens de eerste paar dagen na het instellen of herstellen van een apparaat, adviseert Apple dat enige warmte kan worden verwacht "vanwege verhoogde achtergrondactiviteit". Dat komt omdat veel zaken moeten worden geüpdated na de installatie van iOS 17.

Deze activiteit kan bestaan uit het opnieuw downloaden van apps en gekochte content door de iPhone, maar ook uit het langdurig indexeren van alle bestanden voor Spotlight.

Bug in iOS 17
Apple noemt zijn iOS software als tweede oorzaak van het warmteprobleem. "We hebben ook een bug gevonden in iOS 17 die gevolgen heeft voor sommige gebruikers en die in een software-update zal worden opgelost", zegt Apple zonder te specificeren wat de bug precies is.

Software van derden
"Een ander probleem betreft enkele recente updates van apps van derden die ervoor zorgen dat ze het systeem overbelasten", vervolgt Apple. "We werken samen met deze app-ontwikkelaars aan fixes die momenteel worden uitgerold."

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple-iPhone-15-lineup-design-230912_big.jpg.large.jpg
Bevestigd: Apple komt met update tegen oververhitting iPhones


Instagram
Een prominent voorbeeld van problemen met apps van derden is Instagram. Daarvan wordt beweerd dat het niet alleen de iPhone oververhit, maar ook de batterij gedurende korte perioden zwaar belast.

Tests via YouTube stelden vast dat het gebruik van Instagram soms tot 10 minuten achter elkaar oververhitting veroorzaakte.

Terwijl de klachten uit het publiek zich concentreerden op de nieuwe iPhone 15 serie, lijkt het er in ieder geval voor Instagram op dat het ook andere modellen treft. Gebruikers van sommige toestellen uit de iPhone 14-serie bleken dezelfde hitteproblemen te ervaren als hun iPhone 15-tegenhangers bij gebruik van Instagram én na het updaten naar iOS 17.

Instagram heeft inmiddels een update uitgebracht om het probleem te verhelpen. Maar in een gesprek met CNet voegde Apple ook de apps Uber en Asphalt 9 aan de lijst met getroffen apps toe, die de CPU van de A17 Pro kunnen overbelasten.

Opladen
Apple ging ook in op opladen en bevestigde dat de iPhone 15 Pro en Pro Max elke USB-C-adapter ondersteunen die voldoet aan de USB-C-standaard, samen met USB Power Delivery. Apple gaf ook aan dat het opladen wordt beperkt tot maximaal 27 W en dat de iPhone (te) warm kan worden als er met meer dan 20 W wordt opgeladen.

Apple liet niet weten wanneer het met een oplossing voor deze situatie zou komen, maar het lijkt voor de hand te liggen dat deze in de iOS 17.1 update wordt geïntegreerd.

Zie ook het topic op ons forum hierover.geplaatst door: doctor_apple
TLDR-versie:

als zowel iPhone 14 toestellen ALS iPhone 15 toestellen overhitten NA een UPGRADE naar iOS 17 ... Dan zit het probleem - wat mij betreft - echt in iOS 17 ... Onverlet of een toepassing nu goed-geschreven is, of niet.

Oftewel, beetje kort door de bocht van Apple dat dit door "Applicaties komt". Kennelijk biedt het OS niet de juiste bescherming van de beschikbare bronnen, ongetwijfeld kunnen de Apps beter geschreven worden. Maar dat is een klacht die - wat mij betreft - inmiddels geldt voor ongeveer elk denkbare toepassing in de IT, inclusief de toepassingen van Apple.

Modulaire Systemen?

Daarnaast ben ik oprecht van mening dat Apple (evenals Google en Microsoft) zou moeten overwegen om de systemen veel meer modulair te maken dan het nu het geval is. Stel, ik heb helemaal geen behoefte aan Siri of de Apple Mail danwel Apple Music App, waarom moet deze dan in het OS image zijn opgenomen?

Technisch gezien is dat helemaal niet nodig. Langs dezelefde weg van certificaten en (be)veilig(de) software distributie kanalen voor updates, kun je natuurlijk ook de componenten van iOS downloaden. Gebeurt ten dele. Maar wat mij betreft mag ik dit ook voor bepaalde basis componenten.

"Opgelet! Overmatig Mobiel telefoongebruik leidt tot een verminderde mentale conditie, lichamelijke problemen en in bepaalde gevallen zelfs tot onherstelbare lichamelijke en geestelijke schade"

Ik snap overigens dat er een absolute basis set nodig voor een juiste werking, maar er zijn toch echt steeds meer zaken waarvan ik denk: (met alle respect voor eventuele patienten) ... ik heb geen dementie, alzheimer, ik zie nog redelijk, ben ook niet doof, ik hoef ook geen digitale "knuffelaar" (lees: persoonlijke digitale assistent) die me aan allerlei zaken herinnert. Immers, dat zou me ook nog eens lui maken door de noodzaak zelf te denken nagenoeg te elimineren en de discpiline om routines te volgen doen vervagen. Immers, ik wordt overal bijgestaan met tips, volgende stapjes, reminders en meer van dit alles.

Ik durf hier overigens een toekomstige iPhone 25 op in te zetten dat over enkele jaren van nu, het probleem van het gebruik van mobiele telefonie, focussen op een klein scherm (iets met verwerken van passief zichtveld), weinig beweging, beperkt beweegveld en herhaalde bewegingen op een bijzonder klijn oppervlakte (RSI, stijve nek/boggel in de nek, slappe schouders), maar bovenal een ongekende stijging van allerlei geestesziektes en (mede door gebrek aan beweging, intellectuele stimuli) de verstandelijke vermogens verder gaan afzwakken, zal groeien tot een ongekend (mondiaal) probleem ... Ik durf te wedden dat na Alcohol en Roken, de Mobiele telefoon (juridisch bezien) het volgende item wordt waar men heel scherp naar gaat kijken en fel over zal oordelen. Met mogelijk een verbod voor het geven van mobiele telefoons aan jonge kinderen, verplichte waarschuwings popups ("overmatig gebruik van uw mobiele telefoon lijdt tot ..."), mogelijk een verplichte melding na elk 1 uur van gebruik en ... Bij een dagelijks gebruik van langer dan 8 uur een automatische melding richting zorgverzekeraar dat je in de risico-groep zit (met een hogere premie tot gevolg). Distopie? Niet echt. Technisch reeds mogelijk, kwestie van tijd voordat het "landt'.

Mobiele telefoon en kinderen

Ik zie het zelfs bij mijn eigen kinderen. We hebben thuis strikte regels en wat toezicht betreft doet het niet onder voor noord korea. Alle computers (Mac, Windows), tablets en telefoons (Android en iOS) zitten volledig op slot met de hoogst denkbare toezichtsgraad. We stimuleren ze om buiten te spelen, dingen te ondernemen, ga wat leuks doen: knutselen, koken, (Bord) spelletjes spelen, fietsen, iets ... alles anders dan de mobiel of computer.

ECHTER, gaan de kinderen naar buiten, zonder telefoon ... Dan hebben vriendjes en vriendinnetjes een telefoon bij zich en komt er van gezamenlijk spelen weinig terecht, want ofwel de zombies willen niet meespelen, of er ontstaat er een circel van kindjes die meekijken ...

Geen BUG, maar een feature!

... 2023 ... en wat mij betreft hebben we (collectief) een dikke schop onder den ars nodig waar we mee bezig zijn. Ons mobiele gebruik is daar absoluut eentje van. Mogelijk een idee om dit als feature in te bouwen. Na 2 uur mobiel telefoon gebruik warmt het toestel zich (als feature) op tot 52'C ... Zodat je er vanaf blijft. Immers, bij een telefoon-verslaafde, is het ratio uitgeschakeld en blijf je maar doorgaan ... Pijn is dan het enige dat je hiervan kan weerhouden.

En zo, kan een bug uiteindelijk verworden tot een Feature  :wink:

"Apple's Adaptive Addiction Prevention Control" ... Gewoon, in 2032 een instelling op je telefoon.

Fijne zondag allemaal!

 :happy:
geplaatst door: nnsa
Leuk stukje @doctor_apple  :thumbs-up:
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Leuke post doctor_apple.  :wink:
Enfin, goed dat er een software update komt.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16' M2  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz 
geplaatst door: puk1980
TLDR-versie:
TLDR-versie?  :dontgetit:

... ik hoef ook geen digitale "knuffelaar" ... ik wordt overal bijgestaan met tips, volgende stapjes, reminders en meer van dit alles.
Die tips kun je blijkbaar uitzetten.  :wink:
geplaatst door: Schaap
Mijn iPhone 13 mini wordt ook erg warm sinds iOS 17. Vooral bij het kijken van video’s (ook in Apple apps zoals Safari). Overigens wordt het een stuk minder warm als ik 5G uitzet.
geplaatst door: ouwemac
Uit mijn hart gegrepen Doctor A.
Juist de apps die je noemt irriteren me mateloos. Ik zie het als een selling point van Apple en negeer ze zoveel mogelijk.  :yucky:

Overigens heb ik met mijn iPhone SE ook het probleem van een te heet wordend toestel als ik bijv. MacFreak of een andere website bezoek tijdens het laden van de Phone. En dat was al voor iOS 17.
“Iets ingewikkelds versimpelen kan heel verhelderend zijn”
geplaatst door: ouwemac
Die tips kun je blijkbaar uitzetten.  :wink:
Gelukkig maar.  :wink:
“Iets ingewikkelds versimpelen kan heel verhelderend zijn”
geplaatst door: eoms
Die tips kun je blijkbaar uitzetten.  :wink:

Hoe dan?
geplaatst door: puk1980
@eoms: Ik doelde op spellingscontrole.
geplaatst door: Night
*proest

en TLDR moet denk ik TLTR zijn (Too long to read) 😛
geplaatst door: GeorgeM
@sdequack: de vorige Pro modellen hadden RVS zijkanten, dus daarmee zou de vergelijking dan gemaakt moeten worden.