geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
11.2.2 update voor macOS Big Sur verhelpt problemen met Docks
Als updates voor een besturingssysteem tot aan het tweede cijfer achter de komma gaan dan zijn het vaak correcties voor iets wat eerder fout is gegaan, of een update die gericht is op één specifiek, of een paar specifieke, problemen. De 11.2.2 update voor macOS Big Sur is van die laatste orde.

In dit geval gaat het om alle modellen van de MacBook Pro vanaf 2019 en MacBook Air vanaf 2020 die schade kunnen oplopen als die aangesloten worden aan docks ‘van derden’ die niet volgens de officiële specificaties gemaakt zijn (Apple heeft het over “niet-conform”). Dat “van derden” hierboven tussen aanhalingstekens staat is niet voor niets, want volgens ons maakt Apple zelf helemaal niet dit soort docks, ze zullen dus altijd ‘van derden’ zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BigSurSafariMacBookPro.jpg
11.2.2 update voor macOS Big Sur verhelpt problemen met Docks


Jammer genoeg vermeldt Apple in de release notes, die je hieronder kan vinden, niet om welke docks het hierbij gaat, of beter gezegd ging. Ook zou het interessant zijn om te weten of dit probleem alleen onder macOS Big Sur speelt, of dat gebruikers van eerdere versies van macOS hiervoor ook een update zullen krijgen. De tijd zal het waarschijnlijk leren.

Citaat
macOS Big Sur 11.2.2 11.2.2 — Opnieuw opstarten vereist

macOS Big Sur 11.2.2 voorkomt dat modellen van de MacBook Pro (2019 of later) en de MacBook Air (2020 of later) schade oplopen wanneer ze zijn aangesloten op bepaalde niet-conforme USB-C-hubs en -docks van derden.

Meer informatie over deze update vind je op: https://support.apple.com/HT211896
Dat je in de release notes hierboven twee keer 11.2.2 ziet staan is trouwens geen foutje van ondergetekende, zo stond het bij mij in de Systeemvoorkeuren onder Software-update.

Voordat je een update van macOS installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versies van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met  Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.

macOS installeren op een apart volume

Het is natuurlijk ook mogelijk om Catalina te installeren op een andere schijf, zodat je ermee kan werken zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schrijf speciaal hiervoor aan te maken.


met dank aan forumlid ‘Mac Hammer Fan’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #macOS #Update
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
11.2.2 update voor macOS Big Sur verhelpt problemen met Docks
26 februari 2021 - 00:22    reactie #1
geplaatst door: eoms
Meer dan 2 GB, en ik heb geeneens een van die Macs :sigh:
11.2.2 update voor macOS Big Sur verhelpt problemen met Docks
26 februari 2021 - 14:00    reactie #2
geplaatst door: Spooter
Nu nog de rest van de problemen (oa externe display issues)...