
Sound designer Jim Reekes over zijn legendarische geluiden
Hoewel de meesten van ons de naam Jim Reekes misschien niet meteen zullen herkennen, kennen we wel allemaal zijn creaties. Want hij is de man achter veel van de bekende systeemgeluiden van de Mac, waaronder ook de diepe ‘boing’ die je hoort als je jouw Mac opstart (en het geluid aan staat).
In de video hieronder gaat het natuurlijk ook over het conflict tussen Apple Records van The Beatles en Apple uit Cupertino. Die twee namen konden samen bestaan zolang de Mac geen geluid maakte, toen de
Apple IIGS in 1986 met een geluid-chip werd uitgebracht veranderde dat. Het conflict daarover ‘inspireerde’ Jim Reekes tot het maken van het systeemgeluidje
Sosumi. Hij deed alsof dat Japans was, maar het was gewoon een verbastering van “So sue me” (“Dus klaag me aan”).
Hij is ook de man achter het iconische opstartgeluid van de Mac. In de video hierboven is dat weg, de update waarin Apple dat weer terugbracht was kennelijk op het moment dat deze video gemaakt werd nog niet uit.
Er is nog meer connectie met The Beatles, want bij het maken van dat ‘grootse’ geluid blijkt hij onder andere ook weer geïnspireerd te zijn geweest door het laatste slotakkoord van het nummer Day In A Life van The Beatles.
De systeem-geluiden in Big SurApple gaf met macOS Big Sur niet voor niets het versienummer 11, hierin werd een aantal nieuwe paden ingeslagen. Eén van de grote veranderingen voor ons, de gebruikers, is dat alle systeemgeluidjes in Systeemvoorkeuren → Geluid een update kregen. De namen van deze nieuwe geluidjes zijn allemaal een duidelijke verwijzing naar de geluiden die we in de decennia daarvoor hadden. Sosumi werd bijvoorbeeld Sonumi, werd de naam Submarine (Onderzeeër) gewijzigd naar Submerge, etc.
Zou je liever de oude geluidjes terug hebben, die zijn in Big Sur nog steeds aanwezig, je moet er alleen zelf iets voor doen om die weer actief te maken. Je vind ze in Systeem → Bibliotheek → Sounds, en om ze weer in de Systeemvoorkeuren te krijgen moet je ze kopiëren naar de algemene Bibliotheek-map die je ziet al je jouw opslag (harde schijf of SSD opent). Ze moeten daar in de map met de naam Sounds komen te staan, als die er nog niet is dan moet je die zelf even aanmaken.
Hieronder zie je de originele bestanden in Systeem → Bibliotheek → Sounds, en waar ik ze naartoe gekopieerd heb. Daarbij kan je zien dat aan de namen “-oud” is toegevoegd, zo is makkelijk te zien welke de nieuwe en welke de oude geluiden zijn.

Sound designer Jim Reekes over zijn legendarische geluiden

Sound designer Jim Reekes over zijn legendarische geluiden
klik op de afbeeldingen voor een grotere versie#macOS