geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/harddisk.jpg
Binnenkort: Mac wissen zonder installeren nieuwe versie van macOS
Als een Mac naar een andere eigenaar gaat betekent dat hoofdbrekens. Want hoe kan je ervoor zorgen dat die helemaal leeg is, zonder dat je een compleet nieuwe versie van macOS moet installeren? Op iPhones en iPads al een tijd een fluitje van een cent, op de Mac vreemd genoeg niet.

macOS 12 Monterey gaat daar verandering in brengen. Als je daarin de Systeemvoorkeuren opent en in de menubalk op het icoontje daarvan klikt, dan vind je daar een nieuwe optie: Wis Alle Gegevens en Instellingen (“Erase All Content and Settings”). Als je daarvoor kiest dan krijg je eerst een waarschuwings-dialoog in beeld waarin je een beheerders-wachtwoord moet invullen, als je dat doet dan wordt alles gewist. Het opnieuw installeren van macOS zelf is dus niet meer nodig.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSMontereySetupAssistant.jpg
Binnenkort: Mac wissen zonder installeren nieuwe versie van macOS


Heb je een Mac met een T2 chip, in dit proces wordt de coderingssleutel die bij de versleuteling gebruikt wordt verwijderd, je data is dus meteen onbruikbaar geworden. Dus let op hiermee, het proces is onomkeerbaar (net zoals bij een iPhone en iPad). Hieronder het stukje op de pagina van Apple zelf waarop dit te lezen is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSMontereyWissenZonderSysteemInstalleren.jpg
Binnenkort: Mac wissen zonder installeren nieuwe versie van macOS


En hieronder de vrije vertaling:

Citaat
Wis alle inhoud en instellingen
Systeemvoorkeuren biedt nu een optie om alle gebruikersgegevens en door de gebruiker geïnstalleerde apps van het systeem te wissen, terwijl het momenteel geïnstalleerde besturingssysteem behouden blijft. Omdat de opslag op Mac-systemen altijd versleuteld is met Apple silicon of de T2-chip, wordt het systeem onmiddellijk en veilig "gewist" door de coderingssleutels te vernietigen.


 #Monterey #macOS
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Kapotlood
Wat ik me dan afvraag, zouden ook alle (verborgen) bestanden zoals wat vaak toch achter blijft als je een programma weg gooit, ook verwijderd worden? Denk aan bestanden in Application Support, Preferences, Caches en dat soort mappen. Dat is tot nu toe altijd het mooie geweest aan een schone installatie… het zorgt voor een fris systeem wat soms merkbaar fijner loopt.

Als dit "Erase All Content and Settings" dat ook allemaal weg gooit, dan gaat dat zeker voor de thuis-gebruiker en IT'er best veel tijd schelen :)
geplaatst door: GeorgeM
Het gaat volgens mij om snel wissen, dus niet alles met nullen overschrijven etc.

Maar omdat de coderingssleutel verwijderd wordt is niets meer bruikbaar en is alle ruimte weer overschrijfbaar, dus ook verborgen bestanden.
geplaatst door: jaco123
Ik vermoed dat dit mogelijk gemaakt wordt doordat sinds Catalina de schijf onder water opgedeeld is in 2 losse schijven (1 voor systeem en 1 voor data).
Als ik tussen de regels goed lees, dan wordt bij deze nieuwe wis-functie het systeem-deel van de schijf behouden en het data-deel compleet gewist en vervangen door een vers exemplaar. Door de encryptiesleutels van het data-deel weg te gooien heb je effectief alle user-data gewist, dat is dus inclusief alle caches en verborgen bestanden.

Technisch niet zo heel spannend dus, maar mooi dat ze de functie toevoegen (niet dat de meeste mensen hem ooit/vaak nodig hebben).
geplaatst door: puk1980
Ik vermoed dat dit mogelijk gemaakt wordt doordat sinds Catalina de schijf onder water opgedeeld is in 2 losse schijven (1 voor systeem en 1 voor data).

Dat vermoed ik ook.
https://eclecticlight.co/2021/01/13/big-sur-boot-volume-layout/
Stay at 127.0.0.1, wear a 255.255.255.0