geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen
De keynote startte gisteravond  met iOS 16, het besturingssysteem van Apple dat draait op de nog steeds immens populaire iPhone. Deze presentatie startte met alle nieuwe mogelijkheden om het toegangsscherm (Lock Screen) aan te passen.

Zoals zo vaak ‘leent’ Apple hier van zichzelf, de manier waarop dit op de iPhone gaat werken doet veel denken aan hoe je sinds het begin op een Apple Watch de wijzerplaat kan aanpassen. Dat aanpassen van het toegangsscherm van de iPhone is ook meteen grondig aangepakt, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Kies je een ander toegangsscherm dan kan je daarin je eigen lettertype kiezen, eigen (interactieve) widgets plaatsen, etc.


Het viel meteen op dat de mogelijkheid om het toegangsscherm helemaal zelf in te richten ook al helemaal geïntegreerd is met het nu veel verder uitgewerkte Focus, de optie waarmee je op welke momenten je voor wie bereikbaar bent.

In iOS 16 kan je het toegangsscherm koppen aan een bepaalde Focus. Denk aan een achtergrond die aan je zakelijke omgeving doet denken voor de instelling voor werk, een privéfoto voor de instelling voor privé, etc.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16FocusSwitcher.jpg]

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Speciaal voor gezinnen heeft Apple nu de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek in het leven geroepen. In deze speciale bibliotheek kunnen maximaal zes gebruikers foto’s plaatsen en bekijken. Je kan er bestaande foto’s uit je bibliotheek delen, bijvoorbeeld op basis van een datum of de personen die op de foto’s staan. Ook kun je foto’s automatisch in de gedeelde bibliotheek zetten door middel van een nieuwe schakelaar in de Camera-app. Verder krijg je slimme suggesties om een foto te delen als er deelnemers aan de gedeelde bibliotheek op staan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16iCloudGedeeldeFotobibliotheek.jpg
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen


Elke gebruiker van de gedeelde bibliotheek kan foto’s of video’s toevoegen, verwijderen, bewerken of als favoriet markeren. Ze komen vervolgens voor elke deelnemer bij Terugblikken en ‘Uitgelichte foto’s’ te staan.

Grote verbeteringen in Berichten

Voor Berichten was er al een aantal jaar een wensenlijstje. De belangrijkste waren het ongelezen kunnen markeren van berichten die je wel gelezen hebt, maar later pas kan beantwoorden en dergelijke, het kunnen aanpassen van schrijffouten en het compleet intrekken van iets wat je al verstuurd hebt.

Bij Apple zijn de vragen duidelijk gehoord, want in iOS 16 zijn al deze mogelijkheden toegevoegd.

Nieuwe tools voor Mail

In Mail zien we dezelfde opties, ook daar kan krijg je nu de mogelijkheid om een per ongeluk verzonden mail nog in te trekken. Daarnaast kan je nu ook mails inplannen, en Mail ziet ook dat je iets belangrijks vergeet, bijvoorbeeld een bijlage. Daarnaast kan je met ‘Remind Later’ een bericht op een later moment weer laten opduiken, en met de suggesties van ‘Follow Up’ kan je automatisch herinnerd worden dat je iets moet doen met een e-mail als er geen antwoord op is gekomen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16MailSearch.jpg
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen


Daarbij is de zoekfunctie van Mail compleet vernieuwd en gebruikt nu geavanceerde technieken voor meer relevante, betrouwbare en volledige resultaten. Zodra je begint met zoeken naar een e-mail, zie je recente e-mails, contactgegevens, documenten en links.

Verbeteringen in Livetekst en ‘Visueel opzoeken’

Het erg handige Livetekst verscheen voor het eerst in iOS 15, en was belangrijk genoeg voor een aparte Tip van MacFreak. In iOS 16 wordt deze functie verder uitgebreid, bijvoorbeeld door het vertalen van tekst en het herkennen van valuta met daarbij de optie om die meteen te kunnen omrekenen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16LiveTextTranslateConvertCurrency.jpg
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen


Daarbij kan je in foto’s nu het onderwerp er uit kopiëren en ergens anders plaatsen, waarmee nog eens te zien is hoe snel de ontwikkelingen in Machine Learning gaan.


CarPlay

Ook bij CarPlay zien we enorme stappen vooruit. Maar daarvoor zullen wat meer geduld moeten hebben, want pas eind volgend jaar zullen er auto’s op de markt komen die de nieuwe versie ondersteunen. In deze nieuwe versie kan CarPlay zo’n beetje alle informatie van de auto leveren, dankzij de diepgaande integratie met de hardware van de auto.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16CarPlay.jpg
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen


Dat betekent dat je bijvoorbeeld vanuit CarPlay de autoradio kan bedienen, rechtstreeks het klimaat kunt regelen en dat snelheid, brandstofniveau en temperatuur kunnen worden weergegeven op het autodashboard. Je krijgt de keuze uit verschillende ontwerpen voor de diverse meters en met behulp van extra ondersteuning voor widgets zul je in één oogopslag gegevens uit Weer en Muziek op het dashboard kunnen zien.

Hieronder puntsgewijs nog een aantal belangrijke dingen van iOS 16, alle andere nieuwe dingen zullen in aparte nieuwsberichten aandacht krijgen.


Citaat
In Safari zijn er nu gedeelde tabgroepen om een verzameling websites met familie en vrienden te delen. Je kunt heel gemakkelijk tabs toevoegen en zien wat anderen bekijken. Safari past op je online veiligheid met behulp van passkeys: unieke digitale sleutels die gebruiksvriendelijk en extra veilig zijn. Ze worden nooit op een webserver opgeslagen en worden lokaal op het device bewaard, zodat hackers ze niet kunnen achterhalen via datalekken of phishing.

Passkeys komen in de plaats van wachtwoorden en maken gebruik van Touch ID of Face ID voor biometrische verificatie en van iCloud-sleutelhanger voor synchronisatie met Mac, iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end-encryptie. Passkeys werken ook in apps en op websites. En ook op een device van een andere fabrikant kun je met een passkey inloggen op websites of in apps. Je hebt alleen maar je iPhone nodig.

Citaat
In Apple Kaarten kun je nu routes met tot wel 15 stops plannen. Als je klaar bent om op pad te gaan, wordt de route automatisch van Mac naar iPhone gesynchroniseerd. Ov-reizigers kunnen nu binnen Kaarten zien wat hun reis kost, hun ov-abonnement in Wallet zetten en hun saldo bekijken en aanvullen.

Citaat
In Delen met gezin is er nu een handigere manier om direct een account voor een kind in te stellen met het juiste ouderlijk toezicht. Denk daarbij aan suggesties voor leeftijdsbeperkingen voor apps, films, boeken, muziek en meer, en een makkelijkere manier om een nieuw device te configureren, waarbij bestaand ouderlijk toezicht automatisch wordt toegepast. Als een kind om meer schermtijd vraagt, kan een ouder of verzorger dat direct in Berichten goedkeuren of weigeren.

Citaat
De vernieuwde dicteerfunctie wordt volledig op het device uitgevoerd en laat je gemakkelijk schakelen tussen je stem en je vingers op het scherm. Je kunt op het toetsenbord typen, in het tekstvak tikken, de aanwijzer verplaatsen en QuickType-suggesties invoeren – allemaal zonder de dicteerfunctie te stoppen. Daarnaast kun je met de dicteerfunctie nu ook automatisch leestekens plaatsen en emoji invoegen.

Citaat
Siri biedt nu ook de mogelijkheid om opdrachten uit te voeren zodra een app is gedownload, zonder dat je daarvoor vooraf iets moet instellen. Je kunt emoji toevoegen als je een bericht verstuurt, berichten automatisch laten versturen (dus zonder dat je dit moet bevestigen) en een telefoon- of FaceTime-gesprek volledig handsfree beëindigen door “Hey Siri, hang up” te zeggen.

Citaat
In de Woning-app kun je makkelijker je accessoires vinden, bekijken en ordenen. De onderliggende structuur is verbeterd, zodat je de slimme voorzieningen in je woning nog efficiënter en betrouwbaarder bedient. Bij een komende software-update van iOS 16 komt er ondersteuning voor Matter, een nieuwe standaard voor slimme woningaccessoires. Zodra deze functie dit najaar beschikbaar is, zorgt Matter dat allerlei accessoires naadloos tussen diverse platforms kunnen samenwerken, zodat een echte slimme woning weer een stap dichterbij komt.

Citaat
Met de Fitness-app kunnen alle iPhone-gebruikers zelfs zonder Apple Watch hun fitnessdoelen in de gaten houden. Je kunt in de Fitness-app een dagelijks bewegingsdoel instellen en zien hoe actieve calorieën je helpen om je Bewegen-ring vol te maken. De bewegingssensoren in iPhone kunnen stappen, afstanden, beklommen traptreden en work-outs in apps van andere fabrikanten bijhouden, en met die gegevens kan een schatting worden gemaakt van de hoeveelheid actieve calorieën die nodig is om het dagelijkse bewegingsdoel te behalen. En als extra motivatie kun je je Bewegen-ring delen met je vrienden.

Citaat
In de Gezondheid-app is er het gedeelte Medicijnen, waarmee je handig een medicatieoverzicht kunt samenstellen en beheren, schema’s en herinneringen kunt instellen en medicijnen, vitamines of supplementen kunt bijhouden. Gebruikers in de VS hoeven alleen maar de camera van hun iPhone op een etiket te richten om een geneesmiddel toe te voegen, informatie te lezen over de medicijnen die ze nemen en een waarschuwing te krijgen over belangrijke interacties met andere stoffen.

Je kunt de gegevens uit de Gezondheid-app ook delen met je naasten en gemakkelijk een pdf maken van beschikbare gegevens van aangesloten zorginstellingen – allemaal vanuit de Gezondheid-app.

Citaat
Het dashboard van is vernieuwd. Je ziet de activiteiten en prestaties van je vrienden in Game Center-games nu in een oogopslag. Zo kun je makkelijk met of juist tegen je vrienden gaan spelen als je ziet dat ze aan het gamen zijn.

Citaat
Gepersonaliseerde ruimtelijke audio zorgt dat het geluid nog nauwkeuriger en indrukwekkender klinkt. Met behulp van de TrueDepth-camera op iPhone kun je een persoonlijk profiel voor ruimtelijke audio maken, zodat de muziek perfect op jouw persoonlijke beleving is afgestemd.

Citaat
‘Safety Check’ is een nieuwe privacytool. Als je gevaar loopt vanwege partnergeweld of ander huiselijk geweld, kun je met deze instelling snel alle toegangsrechten intrekken die je anderen hebt gegeven. Er zit een noodreset in waarmee je makkelijk al je andere devices kunt uitloggen bij iCloud, privacyrechten opnieuw kunt instellen en het versturen van berichten kunt beperken tot één device. Met behulp van deze feature kun je ook zien aan welke personen en apps je toegang geeft, en deze rechten beheren.

Citaat
Toegankelijkheid is eveneens vernieuwd. Met Deurdetectie kunnen blinden of slechtzienden hun iPhone gebruiken voor die laatste paar meter voordat ze op de plaats van bestemming zijn. ‘Apple Watch Mirroring’ geeft gebruikers die vanwege lichamelijke of motorische beperkingen features als Stembediening en Schakelbediening gebruiken, de mogelijkheid om hun Apple Watch met hun iPhone te bedienen.

En met ‘Live bijschriften’ kunnen doven en slechthorenden ondertitels volgen tijdens een telefoon- of FaceTime-gesprek, of terwijl ze een vergader- of social media-app gebruiken, media streamen of met iemand zitten te praten.

Van ‘Live bijschriften’ komt een bètaversie beschikbaar op iPhone 11 en nieuwer, iPad-modellen met A12 Bionic en nieuwer en Macs met Apple silicon. Live bijschriften zijn mogelijk niet altijd even nauwkeurig en niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.

Wil je nog meer zien van iOS 16, dan kan je op deze pagina van Apple zelf terecht. #iOS
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
iOS 16: heel erg veel toevoegingen en verbeteringen
7 juni 2022 - 12:26    reactie #1
geplaatst door: Jeroendv
Ben erg benieuwd straks hoe de verbeteringen rondom Focus modes werken. Dat is een gebied waar ik al blij was met de toevoeging ervan en er nu alleen maar meer uit zou willen halen.