macOS 10.15 Catalina is uit
geplaatst: 7 oktober 2019 - 19:19
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macOS-Catalina-icoon.jpg
macOS 10.15 Catalina is uit
Na een eerste aankondiging tijdens de keynote van de WWDC en maanden van beta-testen is het zover, Apple heeft een nieuwe versie van macOS uitgebracht. En het nieuwe macOS 10.15 Catalina betekent een grote stap, er wordt op meerdere fronten afscheid van het verleden genomen.

Dat afscheid is vooral te zien aan twee dingen: na jaren van kritiek dat het programma te gecompliceerd was geworden wordt afscheid genomen van iTunes. Hoeveel dat deed is te zien aan het aantal programma’s dat de taken nu overneemt, dat zijn er maar liefst vier: Muziek, Podcasts, TV (later deze herfst) en de Finder. De laatste neemt alle taken over voor iDevices, denk aan synchroniseren, updaten, het terugzetten van een versie van iOS, etc. De tweede grote verandering is dat 32-bits programma’s niet meer ondersteund worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.CatalinasScreenTime.jpg
macOS 10.15 Catalina is uit


Om te zien of jij nog 32-bits apps op jouw Mac hebt staan kan je de uitleg volgen in deze eerdere tip van MacFreak, en in deze vind je manieren om een oudere versie van macOS naast of binnen Catalina te gebruiken.

Nieuwe apps

In Catalina kom je veel nieuwe apps tegen, waaronder de al eerder genoemde Muziek en Podcasts. Deze zijn gemaakt met Project Catalyst (eerder bekend onder de codenaam Marzipan), waarmee apps voor iOS ook naar macOS komen. Waar deze in macOS 10.14 Mojave nogal rudimentair waren, is in Catalina te zien dat er dankzij Catalyst meer mogelijk is. Dus bijvoorbeeld apps met menu's, in plaats van alleen maar een venster met niet veel meer dan de basis-opties.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-CatalinaAppleMusic-iTunesStore.jpg
macOS 10.15 Catalina is uit


Voor iedereen die veel muziek met iTunes beheerde is het belangrijk te weten dat de nieuwe Muziek-app je nog steeds volledige toegang geeft tot je hele bibliotheek. Daarbij maakt het niet uit of de songs bij Apple aangekocht zijn, of dat je ze zelf van een CD hebt overgezet. Ook de iTunes Music Store is in de Muziek-app te vinden, net zoals toegang tot Apple Music.

Definitief afscheid van iPhoto

Apple nam al een paar jaar geleden afscheid van iPhoto, maar het was nog steeds naast het nieuwe alternatief Foto’s te gebruiken. Nu dat laatste volwassen geworden is, neemt Apple in Catalina definitief afscheid van iPhoto, dat zal in deze versie van macOS niet meer werken. Heb je zelf deze overstap lang voor je uitgeschoven, dan is dit mogelijk het moment om het inmiddels bijna antieke iPhoto achter je te laten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Art.EersteAfbeeldingPhotosYosemite.jpg
macOS 10.15 Catalina is uit


Alle nieuwe dingen in Catalina

Ben je op zoek naar echt alle nieuwe dingen in de Catalina? In de video hieronder komen ze in vogelvlucht voorbij, en in dit artikel kan je jouw hart ophalen aan werkelijk ieder detail van deze nieuwe versie van macOS. Hieronder zullen we vooral aandacht besteden aan de overstap zelf.


Wat te doen voordat je Catalina installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versie van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan mat bijvoorbeeld SuperDuper of Carbon Copy Cloner. Die laatste heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.

macOS installeren op een apart volume

Het is natuurlijk ook mogelijk om Catalina te installeren op een andere schijf, zodat je het op je gemak kan testen zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schrijf speciaal hiervoor aan te maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArtDiskUtilityPartitioning.png
macOS 10.15 Catalina is uit


Werken jouw apps met Catalina?

Als je al je 32-bits apps hebt bijgewerkt of vervangen dan ben je er mogelijk nog niet. Er zijn bijvoorbeeld ook apps die erg diep in het systeem ingrijpen, die hebben waarschijnlijk ook een update nodig. Daarom is het altijd een goed idee om van al je apps eerste te kijken of die compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem, dat kan op deze pagina.

macOS 10.15 Catalina installeren

Wil je macOS Catalina installeren, dat is simpelweg te vinden in de Mac App Store. En die Mac App Store vind je onder het -menu helemaal linksboven op het scherm van iedere Mac. Maar het is ook te vinden via deze link. Hieronder de release notes van Catalina, waarin je in vogelvlucht alle nieuwe dingen voorbij ziet komen.

Citaat
Alles wat je zo fijn vindt aan Mac. En nog veel meer. Dat is macOS Catalina. Maak kennis met deze drie gloednieuwe media-apps: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Vind een zoekgeraakte Mac met de nieuwe Zoek mijn-app. En je kunt je favoriete iPad-apps nu ook op Mac gebruiken. Je kunt zelfs je bureaublad uitbreiden en iPad als tweede scherm gebruiken. Nu kun je verder gaan in alles wat je doet. Volle kracht vooruit.

Apple Music
 • Stream en download meer dan vijftig miljoen nummers met een Apple Music-abonnement.
 • Log in bij de iTunes Store om nummers of albums te kopen.
 • In de verbeterde bibliotheek vind je een overzicht van alle muziek die je hebt gekocht, gedownload of vanaf cd’s hebt geïmporteerd.

Apple TV
 • Koop of huur de nieuwste filmreleases.
 • Je kunt op het ene apparaat beginnen en verdergaan waar je gebleven was op een van je andere apparaten, bijvoorbeeld Apple TV, iPhone, iPad en compatibele smart-tv’s.

Apple Podcasts
 • Zoek podcasts op titel, onderwerp, gast, host en content.
 • Je kunt eerst een episode op je Mac beluisteren en als je onderweg bent gewoon verder luisteren op je iPhone, iPad of Apple Watch.

Synchroniseren en reservekopie maken
 • Synchroniseer content en maak reservekopieën en updates, en herstel software via de Finder wanneer je je iPhone of iPad op je Mac aansluit.

App Store met Apple Arcade
 • Speel meer dan honderd spectaculaire nieuwe games met één enkel abonnement – zonder advertenties of extra aankopen.
 • Bekijk de nieuwste games, persoonlijke aanbevelingen en exclusieve redactionele content op het gloednieuwe tabblad Arcade in de App Store.
 • Je kunt gamen op iPhone, iPod touch, iPad, Mac en Apple TV.

Mac Catalyst
 • Ontdek een nieuwe klasse Mac-apps die gebaseerd zijn op je favoriete iPad-titels.

Sidecar
 • Breid de schermruimte op je Mac uit door je iPad als tweede scherm te gebruiken.
 • Plaats op elk scherm een app, of plaats je hoofdwerkgebied op je Mac en je functies en paletten op je iPad.
 • Gebruik Apple Pencil om te tekenen en schrijven op je tablet als je met je favoriete creatieve Mac-apps werkt.

Tekenen met Continuïteit en documenten markeren
 • Maak een schets op je iPad of iPhone en plak deze in een van de documenten op je Mac.
 • Gebruik je iPad of iPhone om een pdf te ondertekenen of markeer een schermafbeelding op je Mac.

Toegankelijkheid
 • Bestuur je Mac volledig met je stem met behulp van Stembediening.
 • Schakel Wijs tekst aan in om grote tekst in hoge resolutie weer te geven in een daarvoor bestemd scherm.
 • Als je met twee schermen werkt, kun je met Inzoomen op het scherm op het ene scherm inzoomen om tekst beter te kunnen lezen.

Beveiliging
 • Alle apps die je gebruikt zijn door Apple gecontroleerd op malware. Je kunt ze dus veilig gebruiken.
 • Geef apps wanneer dit gevraagd wordt toegang tot gegevens met nieuwe gegevensbescherming.

Zoek mijn
 • Houd bij waar je apparaten liggen en zoek vrienden en familie met een eenvoudig te gebruiken nieuwe app.
 • Je kunt nu zelfs apparaten zoeken die niet verbonden zijn met wifi of een mobiel netwerk.
 • Gebruik Activeringsslot om Mac-modellen met de Apple T2-beveiligingschip te beveiligen.

Foto’s
 • Foto’s heeft nu een schitterende look om je foto’s en terugblikken in beeld te brengen.
 • Bekijk Terugblikken-films en bewerk de duur, sfeer en titel.

Safari
 • Met de vernieuwde startpagina kun je nu websites bekijken uit je geschiedenis, bladwijzers, leeslijst, iCloud-tabbladen en zelfs links die je in Berichten hebt ontvangen.
 • Beveilig je accounts met sterke wachtwoorden die Safari suggereert.

Notities
 • Bekijk notities als miniaturen in de gallerijweergave.
 • Deel een complete map met notities via gedeelde mappen.

Herinneringen
 • Gebruik nieuwe bewerkingsknoppen om bijvoorbeeld datums, locaties, markeringen of bijlagen aan herinneringen toe te voegen.
 • In slimme lijsten kun je komende herinneringen automatisch ordenen en weergeven.


met dank aan forumlid 'fred44nl', die dit nieuws als eerste meldde op het forumBereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #1 geplaatst: 7 oktober 2019 - 21:12
Vergeet niet dat 32bits software helemaal NIET meer gaat werken. Dus eerst goed controleren of je nog software draait wat je nodig hebt én of dat 32 of 64 bits is.

Dit kun je doen door: Appeltje -> Over deze Mac -> Systeemoverzicht -> Programma's
En dan op "Nee" (2x klikken) sorteren op "64-Bit' (laatste kolom, misschien moet je een stukje naar rechts scrollen.). Krijg je netjes een overzichtelijk lijstje met incompatible apps.
geplaatst door: Sypie
Check sypie.nl voor eigenwijze reparatieblogs.
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #2 geplaatst: 7 oktober 2019 - 22:20
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #3 geplaatst: 7 oktober 2019 - 23:41
Mocht je nog iPhoto gebruiken, dan is het nu voorbij.
Want hoewel het een 64-bits app is, werkt ie niet meer onder Catalina.

PS: ik schreef dit voordat Robert er een editorial van maakte, waarin hij ook melding maakt van het eind van iPhoto.

Laatst bewerkt op: 8 oktober 2019 - 09:51 door Flix
geplaatst door: Flix
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #4 geplaatst: 7 oktober 2019 - 23:45
Hee, en geen stress met deze update.
Als ie raar doet ga je gewoon met een APFS snapshot weer terug naar hoe je Mac er vanmiddag uitzag, in 10.14.
Dit klopt niet, naar ik nu weet. Ik ben zelf aan het experimenteren geweest en nu blijkt dat de APFS snapshots van voor de macOS upgrade zijn gewist, en er kan dus op deze manier niks worden teruggezet. Jammer. Sorry voor dit fake-news.  :music:

Laatst bewerkt op: 10 oktober 2019 - 12:41 door Flix
geplaatst door: Flix
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #5 geplaatst: 8 oktober 2019 - 08:57
Heb Catalina geïnstalleerd op mijn MacBook Pro 2015. Alles lijkt goed te werken. Enig minpuntje is de map verplaatste onderdelen die in de map Shared (gedeeld) terechtkomt. Dat zijn documenten van vroeger en volgens mij staan ze daar op een plaats die voor iedereen toegenkelijk is. Of ben ik verkeerd?  :cheesy:
In elk geval heb ik ze verplaatst. :sneaky2:
geplaatst door: Mac Hammer Fan
2x Mac Pro 2009 Hex 3.33 + OWC SSD + Radeon 580 / Geforce 980; MacBook Pro 2015 QC 2.2; MacBook 2007 DC 2.2; G5 2005 Dual Core 2.3: iPhone SE, iPad 2018
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #6 geplaatst: 8 oktober 2019 - 09:37
Hier blijft de update hangen op het scherm "Configureren", iemand een idee wat ik kan doen?
geplaatst door: therocker
Apple iMac i5  6 coresApple iMac i5  4 coresiPhone 5sApple iMac 2.4 intel duoApple G3/450Apple SE30Apple PlusApple EDMSX2 TI99/4a
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #7 geplaatst: 8 oktober 2019 - 09:53
@therocker, was bij mij ook.
Heb 'm na enige tijd geforceerd uitgezet (power-knop ingedrukt houden tot ie uitgaat) en weer opgestart, en daarna kon ik gewoon inloggen en geen verdere problemen.

Wel eens vaker gehad bij een update. Hij zal zich wel ergens in verslikken.
geplaatst door: Flix
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #8 geplaatst: 8 oktober 2019 - 10:01
Ging Apple ook niet zijn Finder systeem onder de motorkap vernieuwen ?
Het was al een tijd geleden aangekondigd. Iets waardoor het geoptimaliseerd zou zijn voor SSD's en om de Finder sneller te laten werken.
geplaatst door: Appelflap
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #9 geplaatst: 8 oktober 2019 - 10:20
of ik naar Catalina ga, weet ik voorlopig nog niet.
dus is de vraag nu: hoe kom ik van die update-notifications af ??
geplaatst door: fred44nl
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #10 geplaatst: 8 oktober 2019 - 10:28
Niet. Die blijft erin zitten om jou te klieren. 😁

(Hee, de Shift-toets werkt nog steeds in Catalina! 👍🏻 )
geplaatst door: Flix
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #11 geplaatst: 8 oktober 2019 - 10:41
Vergeet niet dat 32bits software helemaal NIET meer gaat werken. Dus eerst goed controleren of je nog software draait wat je nodig hebt én of dat 32 of 64 bits is.

Dit is inderdaad een hele goede tip... :thumbs-up:
Ik dacht eerst nog, 32 bits, die heb je toch niet meer in gebruik...
Maar toch nog wel 9 32 bits programma's actief waaronder 2 die ik regelmatig gebruik, dus nu eerst zoeken of die nieuwe versies hebben die Catalina ondersteunen.
geplaatst door: srna513006
MacBook Pro 13" TouchBar 2017 v 10.14.6 - iPad 4 Mini v13.2.x - iPhone XR - Apple TV 4e generatie
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #12 geplaatst: 8 oktober 2019 - 11:27
geplaatst door: fred44nl
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #13 geplaatst: 8 oktober 2019 - 12:21
Eerst zou Aperture niet ondersteund worden en nu weer wel?
Het is toch een 64 bits programma.
geplaatst door: mg
JUIST VANDAAG
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #14 geplaatst: 8 oktober 2019 - 12:24
En wie niet opziet tegen twintig A4-tjes Catalina, is hier de Ars Technica review :worship:

Conclusions:

The good

• Like most modern macOS updates, Catalina adds a bunch of small features that many people will appreciate, introduces new security measures that most people won't be too bothered by, and removes legacy features that most people won't miss.
• iPad apps on the Mac seem purely additive, for now. Developers with full-featured Mac apps will mostly keep offering them; most of the new iPad-style Mac apps will be things the platform didn't have before.
• New first-party Catalyst apps are generally pretty good and an improvement over the samples we got in Mojave.
• The Great iTunes Breakup is beneficial for just about everyone, including people who want to keep managing local media libraries and syncing them to an iPod like it's 2004.
• Sidecar is a cool and genuinely useful way to make Macs and iPads work better together (same goes for the related iPad-centric markup features).
• Catalina runs on (almost) all the same hardware as Mojave.

The bad

• Most people will not notice the absence of 32-bit app support most of the time. But especially if you use older or independently developed apps, you're eventually bound to run into something that won't work on Catalina even if it worked just fine in Mojave.
• New security checks can be annoying, especially on a fresh install. This may get worse for some apps when notarization becomes mandatory in early 2020.

The ugly

• Apple's operating system releases have all seemed a bit rushed this year—go ahead and give the company a couple of months to patch Catalina before you install it, if you can.
Laatst bewerkt op: 8 oktober 2019 - 12:30 door Max Gaav
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #15 geplaatst: 8 oktober 2019 - 12:37
Waar wordt trouwens de installer van Catalina neergezet?
Voorheen stond die installer altijd in de programmamap maar nu zie ik het eea nergens staan...
geplaatst door: Spooter
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #16 geplaatst: 8 oktober 2019 - 12:39
Eerst zou Aperture niet ondersteund worden en nu weer wel?
Het is toch een 64 bits programma.

waar zie je dat Aperture toch wel ondersteund wordt ??
denk je dat dat is, omdat het 64-bits is ??
geplaatst door: fred44nl
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #17 geplaatst: 8 oktober 2019 - 12:41
MacOS Catalina Compatibility List of Supported Macs:
• MacBook Pro (mid 2012 and newer)
• MacBook Air (mid 2012 and newer)
• MacBook (early 2015 and later)
• iMac (late 2012 or newer)
• iMac Pro (2017 or newer)
• Mac Pro (late 2013 or newer)
• Mac Mini (late 2012 or newer)

En voor niet-ondersteunde hardware zijn er dosdude1's patches.
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #18 geplaatst: 8 oktober 2019 - 14:06
Sinds de update heb ik een rood eentje bij Systeemvoorkeuren staan, en er is geen update te bekennen. Hoe krijg ik dat irritante rode eentje weg?
geplaatst door: therocker
Apple iMac i5  6 coresApple iMac i5  4 coresiPhone 5sApple iMac 2.4 intel duoApple G3/450Apple SE30Apple PlusApple EDMSX2 TI99/4a
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #19 geplaatst: 8 oktober 2019 - 14:46
En als je Systeemvoorkeuren opent, waar staat die badge-notificatie dan? Misschien is het om de iCloud account bij te werken?

Maar is de installatie nou gelukt? Als vraag op je eerdere reactie.
geplaatst door: Flix
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #20 geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:03
Ging Apple ook niet zijn Finder systeem onder de motorkap vernieuwen ?
Het was al een tijd geleden aangekondigd. Iets waardoor het geoptimaliseerd zou zijn voor SSD's en om de Finder sneller te laten werken.

Ik heb het ondertussen gevonden: Apple file system, de opvolger van Mac OS extended.
Dit zou reeds in 10.13 geïntroduceerd zijn.
Vraagje aan de mensen die met 10.13 of hoger werken: Werkt dit nieuwe file systeem veel sneller dan het vorige of maakt het in de praktijk niet veel uit?
geplaatst door: Appelflap
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #21 geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:14
Maar is de installatie nou gelukt? Als vraag op je eerdere reactie.

De installatie is gelukt, ik heb gewoon de iMac geforceerd uitgezet en weer op gestart, en walla het werkt!
geplaatst door: therocker
Apple iMac i5  6 coresApple iMac i5  4 coresiPhone 5sApple iMac 2.4 intel duoApple G3/450Apple SE30Apple PlusApple EDMSX2 TI99/4a
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #22 geplaatst: 8 oktober 2019 - 16:33
Het rode eentje bij systeemvoorkeuren is weg... was iets met de iCloud.
geplaatst door: therocker
Apple iMac i5  6 coresApple iMac i5  4 coresiPhone 5sApple iMac 2.4 intel duoApple G3/450Apple SE30Apple PlusApple EDMSX2 TI99/4a
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #23 geplaatst: 8 oktober 2019 - 17:03
Voor Parallels gebruiker(s) een redding om toch nog 32-bits apps te 'blijven' gebruiken?
geplaatst door: iEscape
met vriendelijke groet, iEscape
antw: macOS 10.15 Catalina is uit
reactie #24 geplaatst: 8 oktober 2019 - 18:46
Geen beeld meer na update.
Op mijn Mac Mini 2018 heb ik een LG 4K Monitor d.m.v.neen HDMI kabel aangesloten en dit functioneerde tot hiervoor prima.
Nadat ik de update had opgestart zag ik nog op de monitor dat er nog 17 minuten resteren.
Toen ik zo net weer keek heb ik een zwart beeld en krijg met geen mogelijkheid meer beeld van de Mini.
Ik heb intussen al een USB-C Kabel en DisplayPort maar geen verbetering.
Ook heb ik de Mac via de Aan-Uit knop uitgezet en weer aan gezet maar ook dat helpt niet.
Het controlelampje voorop van de Mini brand overigens wel.

Iemand een idee hoe ik weer beeld krijg?

UPDATE....

Nadat ik de Mini op mijn Samsung TV had aangesloten kreeg ik meteen beeld.
Hierna weer op mijn LG Monitor aangesloten en wie schetst mijn verbazing toen die het daarop nu ook onmiddellijk deed.....vreemd....
Laatst bewerkt op: 8 oktober 2019 - 19:13 door srna513006
geplaatst door: srna513006
MacBook Pro 13" TouchBar 2017 v 10.14.6 - iPad 4 Mini v13.2.x - iPhone XR - Apple TV 4e generatie