Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
geplaatst: 23 november 2020 - 09:23
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
Apple’s Senior Vice President van Software Engineering Craig Federighi zien we vaak tijdens presentaties, ongetwijfeld ook vanwege zijn charme. Maar als hij spreekt dan is het de moeite waard om op te letten, want hij heeft veel in de melk te brokkelen bij Apple.

Craig Federighi gaf samen met Senior Vice President van Hardware Technologies Johny Srouji en Greg “Joz” Joswiak, de Senior Vice President van Worldwide Marketing een interview aan Ars Technica en daarin stond de nieuwe M1 chip natuurlijk centraal. Dat interview is zeker de moeite van het lezen waard, want zowel de ontwikkeling van de M1 chip als de toekomst ervan komen aan bod (bij dat laatste natuurlijk alleen maar hints, want het gaat hier tenslotte wel om Apple).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1-processor-PresentatieSlide.jpg
Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft


Maar Craig Federighi zei daar ook veel over Windows op een Mac met een M1 chip, voor een gedeelte van ons erg belangrijke informatie:

Citaat
Federighi pointed to Windows in the cloud as a possible solution and mentioned CrossOver, which is capable of "running both 32- and 64-bit x86 Windows binaries under a sort of WINE-like emulation layer on these systems." But CrossOver's emulation approach is not as consistent as what we've enjoyed in virtualization software like Parallels or VMWare on Intel Macs, so there may still be hills to climb ahead.

As for Windows running natively on the machine, "that's really up to Microsoft," he said. "We have the core technologies for them to do that, to run their ARM version of Windows, which in turn of course supports x86 user mode applications. But that's a decision Microsoft has to make, to bring to license that technology for users to run on these Macs. But the Macs are certainly very capable of it.”
Het zou dus mogelijk zijn om een versie van Windows voor ARM-processors uit te brengen, het hart van de M1 chip is tenslotte ook een ARM processor. Maar de keuze of dat gaat komen is dus volgens hem aan Microsoft.

Het is te hopen, en goed mogelijk, dat Apple achter de schermen al met Microsoft in overleg is hierover, en dat Craig Federighi hierover niet het achterste van zijn tong laat zien.


geplaatst door: Robert
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #1 geplaatst: 23 november 2020 - 10:44
Geen Bootcamp, maar als Microsoft het wil kan het dus native draaien? Dan zou je dus, als Microsoft het toelaat, Windows relatief een stuk makkelijker op bijvoorbeeld een USB schijfje kunnen installeren en draaien op je Mac. Of op een partitie.

En dat zonder tussenkomst van Bootcamp, emulatie en dat soort dingen.

Ik heb al een tijd geen Windows meer nodig gehad op m'n Mac, maar dat vind ik dan wel weer interessant nieuws zeg :-)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #2 geplaatst: 23 november 2020 - 13:16
Met BootCamp draai je Windows ook native. Met BootCamp partitioneer je je schijf zodat er Windows op kan worden geïnstalleerd, en het is een gecontroleerde Windows en driver installatie-omgeving. Eenmaal onder Windows opgestart draai je Windows direct op de Mac hardware.

Rosetta en Wine zijn emulatie, VM Ware en alternatieven zijn virtualisatie.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #3 geplaatst: 23 november 2020 - 13:37
Apple heeft nooit z'n best gedaan om toepassingen breed buiten het eigen domein beschikbaar te maken, goed je had ooit quicktime, daarna itunes met nog wat iOS management software, je hebt bootcamp (maar vooral dus om de eigen gelederen te bedienen). Verder niet ...

iMessage is nooit uitgekomen voor Android en dat vind Apple prima, want het schept een zekere exclusiviteit.

Natuurlijk is het aan Microsoft om een ARM versie van Windows beschikbaar te maken. Maar ik vermoed dat we weer richting een splitsing gaan zoals in de jaren tachtig en negentig. Het convergeren van de omgevingen was eerder noodgedwongen dan vrijwillig. Apple en IBM en Motorola waren heel andere betrekkingen dan met Intel. Een eigen processor schept zo natuurlijk een win/win positie voor Apple (en ten dele ook voor haar gebruikers).

Technisch is het ongetwijfeld mogelijk om Windows voor een Apple M1 te compileren. Maar dan ben je nog steeds afhankelijk van Apple inzake de drivers. En ik heb nu eens gekeken hoe dat werkt, daar ik oude peripheralia (bijvoorbeeld trackpads en toetsenborden heb) die ik ook graag onder Windows of Linux wil gebruiken op een PC. Werkt prima. Maar daarvoor moest ik wel eerst wat handigheidjes uithalen om de drivers te kunnen downloaden ZONDER macOS.

En dan zijn er weer lulligheden ... Zoals het niet kunnen wijzigen van namen van Bluetooth Devices zonder iOS of macOS. Het is een Apple eigen implementatie, dus ondersteuning in een Driver of extra stuurprogramma was mooi geweest. Maar neen, het moest weer exclusief blijven voor het eigen OS.

Evenals de SuperDrive (heb ik nog): die werkt niet zondermeer onder linux of windows. Wat blijkt? De hardware luisterd naar een afwijkende "wake up call signatuur" ... Een bitje dat anders zit dan bij gewone dvd branders. Stuur je een zekere sequence onder linux, dan kun je zonder driver de superdriver gebruiken. Onder Windows heb je daar dus een stuurprogramma voor nodig.

Omgekeerd vindt je dus wel gewoon Microsoft Visual Studio, Microsoft Office en vele andere toepassingen in een Mac uitvoering. Ook als een hardware apparaat wordt uigebracht vinden we het in Apple-land niet kunnen als er geen Apple driver wordt meegeleverd. Maar omgekeerd is die ondersteuning dus kennelijk niet nodig of vanzelfsprekend.

Kortom, wat mij betreft is dit onderdeel van een sterk (bedrijfs)politiek spel. Waar Apple gewoon net zo hard in meedoet en zeker niet enkel het slachtoffer is.

Het draaien van Windows is (nog steeds) in bepaalde gevallen gewoon vereist. Moet je maar eens bekijken in hoeveel landen de (lokale) belastingdienst een toepassing heeft die enkel via Windows goed werkt? Ik doe relatief veel zaken internationaal en ben best geschrokken.

Handelssoftware, robot-stuur-programmatuur, medische software en apparatuur ... Ja, er zijn domeinen waar dit niet zo is. Maar ik ben benieuwd of het met de versimpeling en verder dichttimmeren van iOS en macOS de situatie nu echt verbeterd of ... dat de Mac in bepaalde toepassingsgebieden gewoon niet meer tot een passend alternatief zal worden gerekend.

De tijd zal het leren.

En mischien ziet Microsoft er wel brood in om een ARM editie van Windows 11 uit te brengen. Want ook Windows 10 loopt langzaam ten einde ... Maar ik vermoed dat ze eerder nog meer zullen inzetten op de eigen ARM processor SQ2 (opvolger SQ1) dan op Apple's M-serie. Immers, Microsoft heeft ambities die zich enigszins richting Apple's formule bewegen, waaronder het uitbrengen van eigen hardware.

Ik voorzie dat komende jaren we ons (weer) meer gaan bewegen in minder compatible zijnde oplossingen.
geplaatst door: doctor_apple
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #4 geplaatst: 24 november 2020 - 07:11
Natuurlijk is het aan Microsoft om een ARM versie van Windows beschikbaar te maken.
Dan heb ik een verrassing voor jou: die versie bestaat al lang!

Citaat
Maar ik vermoed dat we weer richting een splitsing gaan zoals in de jaren tachtig en negentig. Het convergeren van de omgevingen was eerder noodgedwongen dan vrijwillig. Apple en IBM en Motorola waren heel andere betrekkingen dan met Intel. Een eigen processor schept zo natuurlijk een win/win positie voor Apple (en ten dele ook voor haar gebruikers).
Apple maakt z'n eigen processoren, maar ze gebruiken de ARM 64-bits instructieset. Het is net zoals Intel en AMD, die zijn binair uitwisselbaar.

Citaat
Technisch is het ongetwijfeld mogelijk om Windows voor een Apple M1 te compileren.
Ja, gewoon de ARM 64 v8a instructies gebruiken. Die is er al.

Citaat
Maar dan ben je nog steeds afhankelijk van Apple inzake de drivers.
Klopt. Die moet Apple beschikbaar maken. Maar, zoals ik uit dit onderwerp begrijp, dit kan als MS het initiatief neemt.

Citaat
En ik heb nu eens gekeken hoe dat werkt, daar ik oude peripheralia (bijvoorbeeld trackpads en toetsenborden heb) die ik ook graag onder Windows of Linux wil gebruiken op een PC. Werkt prima. Maar daarvoor moest ik wel eerst wat handigheidjes uithalen om de drivers te kunnen downloaden ZONDER macOS.
Sinds Apple USB gebruikt, zijn muizen en toetsenborden uitwisselbaar.

Citaat
En dan zijn er weer lulligheden ... Zoals het niet kunnen wijzigen van namen van Bluetooth Devices zonder iOS of macOS. Het is een Apple eigen implementatie, dus ondersteuning in een Driver of extra stuurprogramma was mooi geweest. Maar neen, het moest weer exclusief blijven voor het eigen OS.
Ik kan zoveel namen van apparaten niet wijzigen: een JBL BT koptelefoon, m'n auto, ... Hoe erg is dat?

Citaat
Evenals de SuperDrive (heb ik nog): die werkt niet zondermeer onder linux of windows. Wat blijkt? De hardware luisterd naar een afwijkende "wake up call signatuur" ... Een bitje dat anders zit dan bij gewone dvd branders. Stuur je een zekere sequence onder linux, dan kun je zonder driver de superdriver gebruiken. Onder Windows heb je daar dus een stuurprogramma voor nodig.
Je moet dan ook nooit een overpriced superdrive kopen, kost 80 euro, en kan exact hetzelfde als bv een LG van 30 euro.

Citaat
Omgekeerd vindt je dus wel gewoon Microsoft Visual Studio, Microsoft Office en vele andere toepassingen in een Mac uitvoering. Ook als een hardware apparaat wordt uigebracht vinden we het in Apple-land niet kunnen als er geen Apple driver wordt meegeleverd. Maar omgekeerd is die ondersteuning dus kennelijk niet nodig of vanzelfsprekend.
Start een lobby! Hier klagen komt niet aan bij Apple.

Citaat
Het draaien van Windows is (nog steeds) in bepaalde gevallen gewoon vereist. Moet je maar eens bekijken in hoeveel landen de (lokale) belastingdienst een toepassing heeft die enkel via Windows goed werkt? Ik doe relatief veel zaken internationaal en ben best geschrokken.
De afhankelijkheid van Windows is diep triest! Veel triester dan de afhankelijkheden die Apple introduceert.

Citaat
En mischien ziet Microsoft er wel brood in om een ARM editie van Windows 11 uit te brengen. Want ook Windows 10 loopt langzaam ten einde ... Maar ik vermoed dat ze eerder nog meer zullen inzetten op de eigen ARM processor SQ2 (opvolger SQ1) dan op Apple's M-serie. Immers, Microsoft heeft ambities die zich enigszins richting Apple's formule bewegen, waaronder het uitbrengen van eigen hardware.
MS Windows 10 draait al op ARM. Waar is je scherpheid, doctor, dat had je moeten weten!

MS blijft voorlopig op het versienummer 10, je moet geduld hebben voor versie 11.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #5 geplaatst: 24 november 2020 - 07:36
Omgekeerd vindt je dus wel gewoon Microsoft Visual Studio, Microsoft Office en vele andere toepassingen in een Mac uitvoering. Ook als een hardware apparaat wordt uitgebracht vinden we het in Apple-land niet kunnen als er geen Apple driver wordt meegeleverd. Maar omgekeerd is die ondersteuning dus kennelijk niet nodig of vanzelfsprekend.

Omgekeerd? Het businessmodel van beide bedrijven is verschillend. Follow the money. MicroSOFT verdient van oudsher zijn centjes met software (tegenwoordig natuurlijk ook met diensten zoals Cloud services). Apple (Computer) verdient van oudsher zijn centjes met hardware (iPhones e.d.)

antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #6 geplaatst: 24 november 2020 - 09:34
@MacFrankie, klopt inderdaad. Maar ik bedoel meer dat het zonder tussenkomst is van iets of iemand anders. Je zou als Microsoft het toelaat, Windows dus gewoon kunnen installeren zoals je dat ook op een PC doet. Geen partitie-machine van Apple nodig, geen emulatie, geen drivers die Apple bij elkaar verzamelt voor je. Heel sec, als een Windowsmachine dus :-)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #7 geplaatst: 24 november 2020 - 10:11
Je zou als Microsoft het toelaat, Windows dus gewoon kunnen installeren zoals je dat ook op een PC doet.
Helaas, dat zal zéker nooit kunnen. Dat ligt niet aan Microsoft, maar aan Apple.

Citaat
The operating system is controlled: The bootloader on Apple Silicon machines will be locked. This means that they will not support booting into other operating systems like Linux.
(bron)
geplaatst door: boiing
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #8 geplaatst: 24 november 2020 - 10:24
Helaas, dat zal zéker nooit kunnen.
 (bron)
Interessant.
Hoe hard zou dat 'zéker nooit' zijn, denk je?
geplaatst door: Flix
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #9 geplaatst: 24 november 2020 - 10:26
Dat klinkt dan best tegenstrijdig, als Craig zelf zegt dat de mogelijkheid tot het booten in Windows bij Microsoft ligt, en tegelijkertijd de bootloader locked zou zijn. Ben benieuwd wat daar de uitkomst van zal zijn dalijk, want er is al een ARM-Windows, dus het zal hooguit een update van Microsoft nodig hebben om het compatibel te maken… en dan is het kijken wat de bootloader in de praktijk betekent.
geplaatst door: Kapotlood
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #10 geplaatst: 24 november 2020 - 10:26
Hoe hard zou dat 'zéker nooit' zijn, denk je?
Keihard :happy:. Ik bedoel met 'zeker nooit' op de manier zoals Kapotlood het bedoelt. Verder zullen er vast weer omwegen verzonnen worden in de toekomst.
geplaatst door: boiing
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #11 geplaatst: 24 november 2020 - 10:27
Dat klinkt dan best tegenstrijdig, als Craig zelf zegt dat de mogelijkheid tot het booten in Windows bij Microsoft ligt, en tegelijkertijd de bootloader locked zou zijn.
Nee hoor, als Apple het toestaat (net zoals met Bootcamp) kan het natuurlijk. Alleen niet op de manier die jij schetste. Hij bedoelde met die uitspraak dat de bal bij Microsoft ligt om Windows naar ARM te porteren. Dat is een andere kwestie.
geplaatst door: boiing
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #12 geplaatst: 24 november 2020 - 10:40
Maar Windows is er al voor ARM toch? Dat is Windows RT namelijk… het enige is dat ze die niet los verkopen, en alleen op hun eigen Surface producten mee-installeren. Het is dus niet veel meer dan losse verkoop beginnen en eventueel de drivers updaten.
geplaatst door: Kapotlood
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #13 geplaatst: 24 november 2020 - 10:59
Ook dat is ingewikkelder dan je denkt. Ik ben geen expert maar de ene ARM is de andere niet, en zeker geen M1. Het is dus niet 1 op 1 over te zetten (wat MacFrankie ook lijkt te suggereren), maar moet voor een hele andere instructieset herschreven worden.

Windows RT is ook geen volwaardige Windows 10 versie:

Citaat
Confusingly, though, the Surface RT didn’t run the also-new-at-the-time Windows 8. Instead, it ran Windows RT, which was a stripped-down version of Windows 8 that couldn’t run traditional Windows programs. Even Microsoft support reps had trouble explaining what would and wouldn’t work on Windows RT.
(bron)
geplaatst door: boiing
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #14 geplaatst: 24 november 2020 - 11:06
Oh, dat klopt helemaal. Maar ik denk dat als er één fabrikant veel met die verschillende instructiesets te maken heeft, dan is het Microsoft wel. Dat draait op bijna alles tegenwoordig, en op talloze diverse CPU's, GPU's, moederborden, verschillende types en merken geheugen… en ga zo maar door.

Ik denk dat het in dat opzicht wel klopt dat de bal bij Microsoft ligt: wat willen ze er mee, en willen ze ook de M1-apparaten gaan ondersteunen?
geplaatst door: Kapotlood
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #15 geplaatst: 24 november 2020 - 11:09
Zeker, ervaring hebben ze. Ik wilde alleen zeggen dat het niet zo simpel is als '..de losse verkoop starten'. Mee eens dat het eerder een strategische keuze zal zijn dan een technische, voor Microsoft. Ben benieuwd.
geplaatst door: boiing
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #16 geplaatst: 24 november 2020 - 18:41
Maar ik denk dat als er één fabrikant veel met die verschillende instructiesets te maken heeft, dan is het Microsoft wel. Dat draait op bijna alles tegenwoordig, ...
Grappig dat je dat zegt/denkt. :smile:

Van oudsher was het natuurlijk WINTEL: Windows op Intel processoren.

Een OS dat écht op zo'n beetje àlles draait daarentegen, is Linux. :wink:
antw: Craig Federighi: Windows op M1 Macs is aan Microsoft
reactie #17 geplaatst: 24 november 2020 - 20:59
Blijkbaar is Microsoft volop bezig met Windows voor ARM.

Now more essential than ever — the role of the Windows PC has changed
(Blog van Panos Panay, Chief Product Officer, Windows + Devices)

Citaat
We are excited about the momentum we are seeing from app partners embracing Windows 10 on ARM ... we will soon release a native Microsoft Teams client optimized for Windows 10 on ARM.
We will also expand support for running x64 apps, with x64 emulation starting to roll out to the Windows Insider Program in November.
geplaatst door: PS-MacGek
MacBook Pro Retina 15" (Late 2013), Mac mini (2018), Mac mini (2012), iPhone 11. Avatar made by Dale Humphries