geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS12-icoon.jpg
De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
Vandaag is er weer een iPhone event in het Steve Jobs theater op Apple's nieuwe campus in Cupertino. We verwachten naast de lancering van diverse nieuwe iPhone modellen ook een nieuwe Apple Watch en het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch: iOS 12.

Het nieuwste besturingssysteem voor Apple’s mobiele apparaten bevat veel handige, nieuwe functies. Om je alvast een voorproefje te geven op het nieuwe iOS bespreek ik de 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12. Aan het einde vind je nog een aantal stappen om je iPhone klaar te maken voor de update.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/09/iOS12.png
De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12


1. iOS 12 maakt je iPhone een stuk sneller

Een snelle iPhone is natuurlijk heel fijn. Met het ontwerpen van iOS 12 is vooral gekeken naar verbetering in snelheid en stabiliteit en dat is gelukt. Je kunt tot 70% sneller swipen naar de camera, krijgt tot 50% snellere toetsenbord­weergave en kunt tot 2x sneller apps starten tijdens hoge werkbelasting. Ook op oudere apparaten zoals de iPhone 5s of SE zou dit van toepassing zijn. Er is dus voor elke iPhone met iOS 12 een verbetering in snelheid te verwachten.

2. Workflows aanmaken met Siri Shortcuts

Veel iPhone gebruikers werken al dagelijks met spraak-assitent Siri. Het weerbericht opvragen, een route starten of opdracht geven om iemand te bellen het kan allemaal door middel van stembediening. In iOS 12 gaat Siri nog een stapje verder. Met Siri Shortcuts wordt het mogelijk om workflows aan te maken en deze met spraak te activeren. Denk aan het licht dimmen, de zonwering sluiten en de TV aanzetten op het moment dat je Siri vertelt dat je een film gaat kijken.

Je kunt deze serie van opdrachten helemaal zelf programmeren, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo liet Apple zelf een voorbeeld zien waarbij er een iMessage naar huis wordt gestuurd met het tijdstip van thuiskomen op basis van jouw locatie en de routeplanning. Tegelijkertijd wordt met HomeKit thuis de verwarming aangezet.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/09/Siri-Shortcut.png
De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12

Op basis van locatie, tijd van de dag of soort beweging geeft Siri suggesties om bepaalde shortcuts uit te voeren. Deze suggesties zullen (voorlopig) alleen voor de iPhone 7 of nieuwer beschikbaar zijn.

3. Meer overzicht in het vergrendel-scherm

Als je gedurende de dag veel berichten binnen krijgt kan het vergrendel-scherm soms nogal chaotisch zijn. Elke bericht neemt plaats in en na drie berichten past het niet meer op je scherm. In iOS 12 zijn deze meldingen gebundeld per app of per onderwerp. Hierdoor wordt het een stuk overzichtelijker. Vanuit het vergrendel-scherm kun je nu ook gemakkelijk alle meldingen in een groep wissen, bekijken of beheren. Met de laatste optie kun je deze meldingen het zwijgen opleggen of helemaal deactiveren.

4. Niet storen wordt uitgebreider

Niet storen is een functie die ik zelf erg vaak gebruik. Zodra ik binnenstap bij een klant activeer ik het. Ook tussen 00:00 uur en 09:00 uur staat het automatisch ingeschakeld. Dat geeft rust, want je kunt nou eenmaal niet constant bereikbaar zijn.

Soms wil je alleen even een uurtje niet gestoord worden, maar vergeet je ‘Niet storen’ weer uit te zetten. In iOS 12 kun je ‘Niet storen’ activeren voor een uur waarna het automatisch weer uitgeschakeld wordt. Ook kun je het aanzetten voor een dagdeel, bijvoorbeeld tot morgenochtend of vanavond.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/09/Do-Not-Disturb-iOS12.png
De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12

Wat ook erg handig is, is het kunnen aanzetten van ‘Niet storen’ voor de huidige locatie. Als ik dus weer bij een klant vertrek zou het automatisch weer moeten worden uitgeschakeld. Zo mis je niet allerlei berichten omdat je bent vergeten het weer uit te schakelen. Het kan zelfs synchroniseren met de Agenda app waardoor tijdens een bepaalde afspraak automatisch ‘Niet storen’ geactiveerd wordt.

Maak je iPhone klaar voor iOS 12

1. Is jouw apparaat compatible?

iOS 12 is compatible in alle iPhone modellen sinds de iPhone 5s. Elke iPad Air, iPad Mini 2 en nieuwer of iPad Pro ondersteunt ook de laatste software. Controleer hieronder of jouw apparaat geschikt is voor het laatste besturingssysteem:

2. Maak een back-up

Ga je updaten? Maak dan allereerst een back-up. Doe dit eenvoudig via iTunes door het apparaat aan de sluiten op de computer en in iTunes te kiezen voor “Maak reservekopie”. Maak je al automatisch back-ups op iCloud? Check dan even of dit recent nog gebeurd is bij: Instellingen > iCloud > Reservekopie. Is iCloud vol? Lees dan hier hoe je weer ruimte maakt voor een iCloud Reservekopie.

3. Zorg voor genoeg vrije ruimte
In deze tijd, waarin we enorm veel foto’s en video’s maken, is een volle iPhone één van de meest voorkomende problemen. Er is dus best een kans dat jouw iPhone of iPad te vol is om de update naar iOS 12 te kunnen doen. Er is zo’n 2 GB ruimte nodig voor iOS 12. Eerder schreef ik al over waarom je iPhone of iPad vol is én wat je eraan kunt doen.

Belangrijk!
Het updaten kan best even duren, dus wees geduldig en leg je apparaat aan de oplader. Zorg dat je je sim-pincode, toegangscode en Apple ID wachtwoord bij de hand hebt. Deze moet je namelijk invullen als de update voltooid is. iOS 12 zal naar verwachting rond 19:00 uur (op 12-09-2018) bij de instellingen verschijnen.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
antw: De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
12 september 2018 - 19:37    reactie #1
geplaatst door: Mitchel1996
Is het al bekend wanneer de IOS 12 update komt?
Met vriendelijke groet
Mitchel
antw: De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
12 september 2018 - 20:13    reactie #2
geplaatst door: Viool
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS12-icoon.jpg
De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
.. iOS 12 zal naar verwachting rond [/i]19:00 uur (op 12-09-2018) bij de instellingen verschijnen.

...
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
antw: De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
12 september 2018 - 21:21    reactie #3
geplaatst door: Claire Passion Support
Is het al bekend wanneer de IOS 12 update komt?

Inmiddels is bekend gemaakt dat we nog even tot maandag 17-09 moeten wachten.
antw: De 4 handigste functies die we kunnen verwachten in iOS 12
13 september 2018 - 01:16    reactie #4
geplaatst door: Mathy
Tenzij je aangemeld bent voor het public beta programma.  Dan kun je vanaf vanavond iOS 12 (en Mojave) downloaden en installeren.