geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keynote6-icoon.jpg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten
We zijn natuurlijk allemaal erg benieuwd wat de keynote van 2023 zal brengen. Deze ontwikkelaarsconferentie is een van de jaarlijkse hoogtepunten van Apple. Hier kun je alles te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardware en software.

De WWDC vindt plaats op 5 juni 2023 in het Apple Park en er wordt weer een stream beschikbaar gesteld voor kijkers van over de hele wereld. Apple-fans kunnen zich dit jaar verheugen op spannende nieuwe releases, waaronder de nieuwe iPhone 15, die in september wordt gelanceerd. Met deze smartphone van de extra klasse is het ook heel eenvoudig om onderweg te gokken in casino777.nl, aan social media te doen of te shoppen voor je nieuwste favoriete item.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleStoreAppleLogo.jpeg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten


Nog eerder zullen de M2 Ultra en M3 chips verschijnen, die nog meer kracht bieden voor laptops en pc's. Volgens geruchten wordt ook de grootste MacBook Air ooit verwacht. Ook komen er nieuwe Apple Watches en een headset.

M2 Ultra

De M2-chipserie van Apple krijgt in 2023 zijn laatste update en gaat dan M2 Ultraheten. Eigenlijk is het geen nieuw product en volgt het ontwerp de voorganger M1 Ultra. De M2 Ultra zal nu 24 CPU-kernen hebben in plaats van 20. Momenteel verwachten deskundigen dat de M2 Ultra in juni tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) wordt gepresenteerd.

De opvolger M3

De opvolger van de M2 staat al in de startblokken. Als we de techneuten mogen geloven, wil Apple voor het eerst de sprong maken van 5 nanometers (nm) naar 3 nm. Hierbij wordt enerzijds de informatie-uitwisseling versneld en anderzijds de prestaties verhoogd. Bovendien zijn 3 nm-chips tot 30 % energiezuiniger dan vijf nm-chips.

MacBook Air

In 2022 gingen experts er nog van uit dat de nieuwe MacBook Air in april 2023 zou worden onthuld. Maar dat is niet gelukt en nu wordt aangenomen dat het in de zomer zover is. Maar het wachten zal de moeite waard zijn voor wie de voorkeur geeft aan grote beeldschermen. Er zijn geruchten dat de MacBook Air met 15 inch zal worden aangeboden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookAir2022Middernacht.jpg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten


Er zijn verschillende theorieën over welke hardware er in de nieuwe MacBook Air komt. De 13 inch versie zal de nieuwe M3 chip krijgen en de 15 inch versie zou nog de M2 chip kunnen hebben. De grotere schermdiagonaal zou voldoende reden kunnen zijn om tot aanschaf over te gaan. Het is echter ook mogelijk dat beide versies een M3-chip krijgen.

Mac Pro

De krachtigste desktop-pc, de Mac Pro verscheen in 2019 en is uitgerust met een Intel-chip. Tot nu toe was er niets veranderd. Nu komt de nieuwe Mac Pro echter met Apple's M2 Ultra-chip. De krachtpatser heeft 24 CPU-kernen, 76 GPU-kernen en tot 192 GB RAM-geheugen. Apple-fans kunnen zich dus verheugen op snellere prestaties en meer energie-efficiëntie.

Apple iPhone 15

Aangenomen mag worden dat de nieuwe iPhone dit jaar, net als in voorgaande jaren, in de herfst of september uitkomt. Op dit moment houdt Apple zich nog stil over de features, maar de geruchtenmolen borrelt natuurlijk al wel. Het lijkt erop dat ook hier de afmetingen van de 14e generatie worden aangehouden.

Dit betekent dat de iPhone 15 een diagonaal van 6,1 of 6,7 inch zou hebben, afhankelijk van de versie. Wel zullen de schermranden waarschijnlijk aanzienlijk krimpen. Leaker IceUniverse denkt dat de iPhone 15 Pro Max daarmee de huidige recordhouder Xiaomi 13 Pro zal ondermijnen.

Nog niet zo lang geleden dook er een video op van het frontpaneel. Hier was het in de iPhone 14 geïntroduceerde Dynamic Island in detail te zien. Maar de balk voor notificaties en widgets zal niet langer voorbehouden zijn aan Pro-modellen, aldus analist Ross Young. Alle iPhone 15-modellen zullen er nu mee uitgerust zijn.


Vermoedelijk zullen de fysieke knoppen ook niet meer bestaan. In plaats daarvan zullen zogenaamde solid state-knoppen worden gebruikt. De sensorvlakken zorgen voor nog meer robuustheid door minder bewegende delen. Daarnaast lijkt de overstap naar USB-C zeker. Deze aansluiting wordt uiterlijk in 2024 verplicht in de Europese Unie.

iMac

De alles-in-één computer iMac gaat dit jaar de volgende ronde in. Nu wordt overgestapt op de veel snellere M3-chip. Maar in de schermgrootte worden geen veranderingen verwacht. Die zal waarschijnlijk nog steeds 24 inch zijn. De release wordt verwacht in de tweede helft van 2023.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iMac24-inchZilver.jpg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten


iPads

Net als in 2022 zullen fans van Apple-tablets in 2023 waarschijnlijk tevergeefs wachten, want Apple lanceert geen nieuwe iPads.

Apple Watch Series 9

Het is zeer waarschijnlijk dat ook de nieuwe Apple Watch S9 zal worden uitgebracht. Hoewel er nog geen officiële informatie is, gaan analisten ervan uit dat het ontwerp niet veel zal verschillen van zijn voorganger.

Aangezien het beeldscherm bij de 8e generatie nauwelijks verbeterd is, wordt nu aangenomen dat Apple dit goed zal maken. Ook is het denkbaar dat de nieuwe S9-chip een matige verbetering van de prestaties en de batterijduur met zich meebrengt.

Apple Headset

Apple is al een jaar van plan om de metaverse te betreden, maar het ontbrak tot nu toe aan de benodigde hardware. Nu werkt het bedrijf naar verluidt op volle toeren aan een headset met de naam Reality Pro, die dit jaar op de markt moet verschijnen. De plannen zijn zeer ambitieus, want het apparaat zou een driedimensionale gebruikersinterface hebben. Het zou ook oog- en handtracking hebben.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AugmentedRealityVirtualRealityHeadsetConcept-2.jpg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten


Dit zou betekenen dat iedereen die in VR reist, inhoud kan selecteren door er gewoon naar te kijken of het met de hand vast te pakken. Hierdoor zou er geen aparte controller meer nodig zijn. Volgens insiders en MacFreaks zal de headset vooral gebruikt worden voor games. Maar hij zal ook geschikt zijn voor FaceTime-conferenties. Apple wil zich vooral onderscheiden van de concurrentie met sterke hardwareprestaties.

In plaats van stripfiguren á la Meta Horizon World moeten er levensechte avatars komen. Deze moeten zelfs de gelaatstrekken van de gebruikers kunnen nabootsen. Maar omdat de rekenkracht extreem groot is, zal de functie in eerste instantie beperkt blijven tot gesprekken tussen twee personen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AugmentedRealityVirtualRealityHeadsetConcept.jpg
De Apple Keynote 2023 – wat fans kunnen verwachten


Experts noemen ook een ander toepassingsgebied, "mediaconsumptie". Hier zou de headset enerzijds kunnen dienen als externe monitor voor Macs en anderzijds als virtueel scherm. Zo kunnen gebruikers films bekijken in een 3D-ruimte naar keuze.Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.