
Apple gaat sideloading toestaan, maar met restricties
Het is al langer bekend dat Apple op diverse fronten moet zwichten voor de Europese regelgeving. Was het eerst de stap naar USB-C, nu komt daar 'sideloading' bij. Sideloading is het kunnen installeren van apps, buiten Apple's eigen App Store om.
Het bedrijf heeft dit jarenlang weten te weren, omdat dit een serieuze inbreuk zou zijn op de veiligheid en privacy op de iPhone en iPad. Tot nu toe...
Craig Federighi: “sideloading is a cybercriminal’s best friend.”Ondanks de overduidelijke onwelwillendheid van Apple, zoals ook te zien is in bovenstaande foto, lijkt lijkt het er nu toch echt van te komen, en sneller dan we dachten. Volgens de bekende analist Mark Gurman kunnen we 'sideloading' al in de eerste helft van 2024 verwachten.
Onder toenemende druk van Europese regelgeving gaat Apple gebruikers al vanaf volgend jaar mogelijk toestaan om apps te sideloaden op de iPhone en iPad. Voor degenen die niet weten wat dit inhoudt, sideloading is het downloaden van apps buiten de App Store van Apple om.
Hierdoor krijgen gebruikers weliswaar meer mogelijkheden om apps te downloaden, maar kunnen tegelijkertijd de privacy van de gebruiker en de beveiliging in het gedrang komen.
De bekende industrieanalist Mark Gurman beweert dat Apple app sideloading al in de eerste helft van 2024 zou kunnen toestaan. Apple heeft de veiligheid en privacy van hun iDevice-gebruikers hoog in het vaandel staan en heeft sideloading de afgelopen jaren hardnekkig geprobeerd te voorkomen, onder andere door diverse rechtszaken. Tevergeefs, zoals het nu lijkt.
Al in 2024 wordt sideloading van apps mogelijk, ten koste van privacy en veiligheid van gebruikersHet hek om Apple's streng afgeschermde ecosysteem staat op het punt een klein gat te vertonen ten gunste van externe ontwikkelaars. Tot nu toe heeft het bedrijf nooit toegestaan dat er apps van derden konden worden gedownload.
In de hoogtijdagen van de jailbreak konden gebruikers op opslagplaatsen zoals Cydia terecht om tweaks te downloaden en te installeren, die buiten de regels van Apple vielen. Dat is dus binnenkort niet meer nodig, nu Apple eraan werkt om app-sideloading officieel te introduceren.
Veiligheid én geldEr zijn twee belangrijke nadelen waar Apple kopzorgen over heeft. Naast de veiligheid en privacy van de gebruiker speelt er namelijk nóg een heel belangrijk punt voor Apple. Door de mogelijkheid om apps te sideloaden, loopt het bedrijf ook een vergoeding van 15 tot 30 procent per download mis.
Omdat de apps nu buiten de App Store kunnen worden gedownload, kunnen ontwikkelaars de vergoeding die Apple vraagt voor aankopen dus eenvoudig omzeilen. Zo zou het spel Fortnite eindelijk op de iPhone kunnen verschijnen, zelfs nadat Apple het softwarebedrijf Epic verbood de game in de App Store te publiceren.
Apple wil controle houdenMaar omdat we het hier over Apple hebben, moet er wel een aantal mechanismen worden ingesteld om de privacy en veiligheid van gebruikers te waarborgen. Gurman schrijft in zijn
Power On nieuwsbrief dat het bedrijf een "zeer gecontroleerd systeem" zal introduceren voor ontwikkelaars om apps buiten de App Store aan te bieden. Gurman stelt dat de verandering in de eerste helft van komend jaar zal plaatsvinden.
Zoals gezegd zal Apple wel specifieke maatregelen treffen bij de mogelijkheid voor gebruikers om apps te downloaden buiten de App Store om. Desondanks zal de verandering, die een gevolg is van de
Verordening digitale markten van de Europese Unie, het voor poortwachterbedrijven mogelijk maken om hun diensten open te stellen voor externe ontwikkelaars en bedrijven.
Maar of bedrijven zoals Alphabet en Meta hiervoor nu de juiste partners zijn, gezien hun huidige activiteiten op het gebied van gegevensverzameling, daar zetten we zo onze vraagtekens bij.
#iOS #Sideloading