
De camera van de iPhone X vergeleken met de iPhone 7 Plus
Met de iPhone 7 Plus bracht Apple voor het eerst een camera uit met twee lenzen ingebouwd, een tele- en een groothoeklens. Daarbij hadden ze bij Apple een erg creatieve oplossing bedacht in situaties waar niet zoveel licht voorhanden is, een situatie waar de camera van de iPhone vaak de meeste moeite mee heeft.
In een uitstekend artikel van Glenn Fleishman in Macworld konden we
toen lezen dat Apple in dat soort situaties eigenlijk aan het smokkelen was. Want in de praktijk bleek bij weinig licht vaak de groothoeklens gebruikt te worden, waar dan digitaal werd ingezoomd.

Dan Provost van Studio Neat was nieuwsgierig of deze situatie bij de
iPhone X nog steeds hetzelfde was, en dus
testte hij de iPhone 7 Plus en de iPhone X naast elkaar.
ConclusieZijn conclusie is dat ook de iPhone X deze oplossing nog steeds gebruikt, maar met veel minder licht genoegen neemt en dit trucje dus pas veel later hoeft toe te passen. Dat "veel later" is maar liefst twee stops, een enorme vooruitgang in één jaar. Een stop is een verdubbeling of een halvering van licht, twee stops later betekent dus dat de iPhone X pas met vier keer minder licht dan de iPhone 7 Plus hoeft over te stappen naar digitaal inzoomen.
Meer uitleg over wat een stop is, en hoe dat werkt bij ISO, diafragma en sluitertijd kan je vinden op
deze pagina.
Dat het verschil maar liefst twee stops is, is extra opvallend als we naar de technische specificaties kijken van de telelens van zowel de iPhone 7 Plus als de iPhone X. Die van de iPhone 7 Plus heeft een maximaal diafragma (= lensopening) van 2.8, voor de telelens van iPhone X is dat 2.4. Dat verschil is maar een halve stop, de rest komt waarschijnlijk vooral door een betere sensor, met mogelijk nog wat verdere optimalisatie in de software.
De groothoeklens van de iPhone X heeft trouwens een maximaal diafragma van 1.8 (een stop meer dan 2.4), dus die presteert sowieso nog beter als er weinig licht voorhanden is.