https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS13-icoon.jpg
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
Dat Apple op de WWDC meerdere previews geeft van al de besturingssystemen is natuurlijk geen verrassing, de letter D in de naam staat niet voor niets voor Developer. Daarbij neemt iOS natuurlijk een centrale plaats in, dat heeft tenslotte de meeste gebruikers van alle besturingssystemen van Apple.

Om te beginnen met de donkere modus, de geruchten klopten en die gaat er inderdaad komen. Geen verrassing, bij Apple gebeurt zelden iets in wat niet in de omvattende visie past, en in macOS 10.14 Mojave was dit duidelijk een succes. Daarbij wordt verwacht dat een donkere modus op het OLED-scherm van de iPhone X en Xs modellen ook nog eens minder belastend zal zijn voor de batterij. Op zo’n scherm kost het weergeven van zwart geen energie, met een interface die voor zwart is zou dat dus voor een besparing kunnen zorgen.


Verbeteringen in Foto’s

Dat Foto’s al veel gebruik maakt van machine learning was al te zien in zowel iOS als macOS, denk bijvoorbeeld aan Terugblikken, waarin de apps foto’s bij elkaar zoekt op basis van tijd en locatie en daar automatisch een mooie presentatie van maakt. Het gemak dient de mens, en Apple gaat natuurlijk door op deze ingeslagen weg.

In iOS 13 betekent dit dat overbodige en op elkaar lijkende foto’s automatisch verborgen kunnen  worden en belangrijke gebeurtenissen van voorgaande dagen, maanden of jaren juist worden uitgelicht. Foto’s en video’s worden slim ingedeeld zodat het gemakkelijker wordt om erdoorheen te bladeren en favoriete herinneringen te vinden. Tegelijkertijd wordt je bibliotheek  levendiger doordat video’s automatisch worden afgespeeld.

Doordat Foto’s mensen in jouw foto’s herkent kan je in iOS 13 bijvoorbeeld ook terug in de tijd gaan voor een bepaald persoon, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk de ontwikkeling van een kind door de jaren heen kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS13Photos-iPhone-1.jpg
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13


Als je eenmaal een foto gemaakt hebt dan zal je in iOS 13 ook veel meer tools vinden om die aan te passen. Zowel om een belichting die niet ideaal was te corrigeren, als mogelijkheden om creatief uit je dak te gaan. Daarbij is ook Apple’s Portretbelichting weer verder verfijnd en uitgebreid, waardoor je relatief simpel behoorlijk professioneel resultaten kan maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS13Photos-iPhone-2.jpg
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13


Sign In with Apple maakt het web toegankelijker en meer privé

We kennen het allemaal, sites die graag willen dat je inlogt met Facebook of Google voordat je verder kunt. Voor iedereen die privacy belangrijk vindt verre van ideaal, we weten tenslotte allemaal hoe hard die bedrijven bezig zijn met het bijleren sprokkelen van zoveel mogelijk gegevens over ons.

Apple komt nu met een even simpele als geniale oplossing: Sign In with Apple. Hiermee hoef je geen social media-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailadressen controleren of wachtwoorden gebruiken wordt ook iets van het verleden. Vanaf nu kan je jouw Apple ID gebruiken voor verificatie, terwijl Apple je privacy beschermt door ontwikkelaars vervolgens een unieke willekeurige ID te geven.

Zelfs als er om je naam en e-mailadres gevraagd wordt kan je jouw e-mailadres privé houden en in plaats daarvan een uniek willekeurig e-mailadres opgeven. Met Sign In with Apple wordt het voor ons veel makkelijker om verificatie met Face ID of Touch ID uit te voeren. En er is een tweestapsverificatie ingebouwd voor extra beveiliging. En Apple gebruikt Sign In with Apple natuurlijk niet om een profiel aan te leggen van gebruikers of hun activiteiten in apps.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS13SSignInWithApple.jpg
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13


Vernieuwde Kaarten-app

Dat Apple grote stappen zou gaan zetten met de Kaarten-app lag voor de hand, en we worden niet teleurgesteld. Apple heeft bijvoorbeeld vanaf de grond en uit de lucht zoveel data toegevoegd, dat de omgeving nu op steeds meer plaatsen in 3D weergeven zal gaan worden. Hieronder zie je een voorbeeld daarvan.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/os/ios/standard/Apple-previews-ios-13-map-compare-06032019_inline.gif.large_2x.gif
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13


Tegelijkertijd is Apple ook bezig met het antwoord uit Cupertino op Google’s Street View. Het zal beslist nog een hele tijd duren voordat dit op evenveel plaatsen zal werken als Street View, maar Apple’s uitwerking is niet alleen prachtig gedetailleerd, wat er tijdens de demo te zien was werkte veel mooier en vloeiender dan wat we tot nu toe van Street View kennen. Je kan het zien vanaf 3:55 in de video hieronder.Alle andere aangekondige vernieuwingen in iOS 13

 • Herinneringen heeft niet alleen een nieuwe look, maar biedt nu ook slimme manieren om herinneringen te maken en bewerken, en meer manieren om ze in te delen en bij te houden. Met de snelle knoppenbalk is het gemakkelijker om tijdstippen, datums, locaties, vlaggen en bijlagen toe te voegen. De integratie met Berichten is uitgebreid: gebruikers kunnen gemakkelijk iemand taggen in een herinnering, zodat deze naar boven komt wanneer de gebruiker berichten uitwisselt met die persoon.
 • In Berichten kunnen gebruikers automatisch naam en foto of zelfgemaakte Memoji of Animoji delen, zodat snel te zien is wie er bij een berichtenreeks hoort. Van Memoji worden automatisch stickerpakketten voor het toetsenbord van iOS gemaakt, zodat ze kunnen worden gebruikt in Berichten, Mail en andere apps. Verder zijn er nieuwe kapsels, hoofddeksels, make-up, piercings en accessoires voor Memoji.
 • Siri heeft een nieuwe, natuurlijkere stem, en Siri-opdrachten ondersteunt nu Suggested Automations, waarmee gebruikers persoonlijke routines kunnen maken voor dingen als naar het werk of naar de sportschool gaan.
 • CarPlay krijgt zijn grootste update ooit: er is een nieuw Dashboard om muziek, kaarten en meer in één keer te overzien, een nieuwe Agenda-app en ondersteuning van Siri voor navigatie- en audioapps van derden.
 • HomePod kan stemmen van iedereen thuis onderscheiden voor het doen van persoonlijke verzoeken, zoals met berichten en voor muziek. Via Live-radio heeft Siri toegang tot meer dan 100.000 radiostations vanaf iHeartRadio, radio.com en TuneIn, en er is een nieuwe slaaptimer die muziek na een bepaalde tijd uitschakelt. Met Handoff kunnen gebruikers gemakkelijk muziek, podcasts of telefoongesprekken naar HomePod overzetten wanneer ze thuiskomen.
 • Met AirPods kan Siri binnenkomende berichten meteen voorlezen, van Berichten of van een andere berichten-app die gebruikmaakt van SiriKit. Er is een nieuwe feature voor het delen van audio, waarmee gebruikers gemakkelijk samen met een vriend naar een film kunnen kijken of naar een nummer luisteren, door simpelweg een tweede paar AirPods in de buurt van een iPhone of iPad te houden.
 • Stembediening biedt een compleet nieuwe beleving: gebruikers kunnen hun iPhone, iPad of Mac met alleen maar hun stem bedienen. Met behulp van de nieuwste spraakherkenningstechnologie van Siri levert Stembediening nog nauwkeurigere transcriptie en bewerking van gesproken tekst.1
 • Notities heeft een nieuwe Gallery View, krachtigere samenwerking in gedeelde mappen, nieuwe zoektools en opties voor checklists.
 • Met QuickPath kunnen gebruikers op hun iOS-toetsenbord nu gemakkelijk met één hand typen, door vloeiend door de letters van een woord te swipen.2
 • Tekstbewerking is verbeterd: scrollen door documenten, het verplaatsen van de cursor en het selecteren van tekst gaat sneller en is nauwkeuriger. 
 • De Bestanden-app biedt nu de mogelijkheid om mappen te delen met iCloud Drive en bestanden te openen vanaf externe opslagdevices zoals SD-kaarten en USB-sticks.
 • In Gezondheid kan nu het gehoor worden getest en de app biedt nieuwe manieren om de menstruatiecyclus te volgen, visualiseren en voorspellen.
 • Locatievoorzieningen geeft gebruikers nu meer keuzemogelijkheden voor het delen van locatiegegevens met apps, waaronder een nieuwe optie voor een eenmalige locatie en meer informatie over wanneer apps de locatie op de achtergrond gebruiken.
 • Prestatieverbeteringen zorgen ervoor dat het hele systeem beter reageert, met een snellere ontgrendeling via Face ID en een nieuwe manier om iPhone-apps voor de App Store in te pakken, zodat downloads van apps tot wel 50 procent kleiner worden. App-updates kunnen meer dan 60 procent kleiner zijn en apps starten tot wel twee keer zo snel.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS13Reminders.jpg
Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
Maandelijks trekt MacFreak meer dan 80.000 bezoekers, die hier gemiddeld bijna 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
reactie #1 geplaatst: 4 juni 2019 - 12:57
Ik hou van de black mode in iOS 13
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB IOS 13.5 2016
old Apple computers never death
antw: Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
reactie #2 geplaatst: 4 juni 2019 - 13:28
Ik hou absoluut NIET van dark mode.
Doet me veel te veel denken aan de oude VT100 schermen, zwarte achtgrond met groene, witte of amber letters.
Daar wil ik absoluut niet meer naar terug.  :wink:

geplaatst door: PS-MacGek
MacBook Pro Retina 15" (Late 2013), Mac mini (2018). Mac Mini (2012), iPhone 11
Avatar made by Dale Humphries
antw: Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
reactie #3 geplaatst: 4 juni 2019 - 13:34
Ik heb er op de Mac niet veel mee, ben benieuwd hoe het bevalt op mijn iPhone.

Wel ben ik nu al onder de indruk dat het instant aangepast wordt, en je er niet op hoeft te wachten.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
reactie #4 geplaatst: 29 mei 2020 - 18:04
Citaat
Er is een nieuwe feature voor het delen van audio, waarmee gebruikers gemakkelijk samen met een vriend naar een film kunnen kijken of naar een nummer luisteren, door simpelweg een tweede paar AirPods in de buurt van een iPhone of iPad te houden.

Ik heb net ontdekt dat dit kan. Dat maakt de drempel om een tweede setje AirPods aan te schaffen weer nèt iets lager. :smile:

https://support.apple.com/nl-nl/HT210421
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
antw: Eerste preview van veel van de nieuwe functies in iOS 13
reactie #6 geplaatst: 12 juni 2020 - 23:19
@puk1980:  :smile: :worship: :thumbs-up:
geplaatst door: Robert