geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Samsung_Logo.jpg
De introductie van de Samsung Fold lijkt een regelrechte ramp
Recent kon je hier op MacFreak al lezen dat een aantal fabrikanten opvouwbare smartphones op de markt gaan brengen, opengevouwen veranderen die in een klein tablet. De fabrikanten die er een gaan uitbrengen zijn Samsung met de Samsung Fold en Huawei met de Huawei Mate X.

Inmiddels zijn de eerste exemplaren van de Samsung Fold bij reviewers binnen gekomen, en ik kan me niet herinneren ooit eerder zo’n dramatische desastreuze introductie te hebben meegemaakt. Kort gezegd zijn er twee grote problemen, het eerste is dat er een laag op het scherm zit die lijkt op een beschermfolie, meerdere reviewers verwijderden die, maar dat blijkt helemaal niet de bedoeling. Dat Samsung hier niet voor waarschuwt, dat het lijkt alsof het om zo’n laag gaat en dat die bij sommigen niet overal vast op het scherm aansluit is al niet best.Maar het probleem met de toplaag is nog het kleinste probleem, meerdere exemplaren hielden het maar twee dagen vol voordat de Fold de geest gaf. Bij alle reviewers die de beschermlaag er niet af hebben gehaald gaat het om beschadigingen in het scherm dat boven het scharnier zit. Voor een device dat een slordige 2.000 euro kost betekent dit dat je die twee dagen er enorm van zal moeten genieten, het kost je tenslotte maar liefst 1.000 euro per dag.

Invalid Tweet ID


Het is de bedoeling dat Samsung de eerste Folds eind deze maand aan reviewers zal sturen, het lijkt voor de hand te liggen dat de modellen die de reviewers binnen kregen uit diezelfde serie komen. Als daarmee dezelfde problemen ontstaan dan heeft Samsung een enorm probleem.

De reactie van Samsung op dit drama lijkt vooral een poging om dit zo klein mogelijk te houden, het lijkt onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken.

Citaat
A limited number of early Galaxy Fold samples were provided to media for review. We have received a few reports regarding the main display on the samples provided. We will thoroughly inspect these units in person to determine the cause of the matter.Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Ja, erg dom hoor om niet te waarschuwen dat er niet aan het scherm gepeuterd mag worden. Ik hoop dat er wel waarschuwingen in de handleiding zijn opgenomen dat je het apparaat niet in een werkende magnetron moet leggen, van tien hoog naar beneden moet gooien of een tientonner overheen moet laten rijden. Voor je het weet is dit wat die reviewers gaan uitproberen en dan als minpuntjes noteren.
geplaatst door: GeorgeM
Marques Brownlee en Mark Gurman haalden allebei die folie er af, twee ervaren tech-journalisten die toch echt niet op hun achterhoofd gevallen zijn.

Lijkt alsof de toplaag niet goed gehecht was, dat een reviewer dat niet verwacht en denkt dat het om een beschermfolie gaat lijkt me niet vreemd, veel apparatuur komt nu eenmaal met zo'n folie er op.

Maar het echte probleem lijkt me het tweede: dat het scherm binnen twee dagen het al opgeeft, ook zonder dat er per ongeluk een folie is verwijderd.
geplaatst door: ouwemac
Nou ja gelukkig kan samsung wel wat hebben financiëel.
Het schijnt dat ze goedkoop aan wat intellectueel eigendom gekomen zijn.
Al zijn dat vooralsnog onbevestigde berichten.  :hypocrite:
Our presence here means the presence of all our ancestors. They are still alive in us. Thich Nhat Hanh
geplaatst door: Flix
Ja, erg dom ... en dan als minpuntjes noteren.

Ik ben in de loop van de tijd mensen tegen gekomen die dachten dat het beschermfolie op hun apparaat er standaard op hoorde, en het dus al die tijd lieten zitten. En niet elke fabrikant maakt het af met mooie lipjes e.d. waardoor het duidelijk is dat je het eraf mag trekken. Dus ja, het mag best verteld worden of een folie er af moet, of juist moet blijven zitten.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Flix, ik denk dat je eerst de handleiding moet raadplegen voor apparatuur welke je niet kent; staat er niet in dat je de beschermfolie van het scherm moet afhalen dan moet je daar ook niet aan gaan prutsen. Deze lui dachten het allemaal wel te weten en peuteren vervolgens het scherm kapot.

Het meest ergerlijke vind ik nog dat enkelen hun eigen stupiditeit afwentelen op de fabrikant. Ja, zo ken ik er dus nog wel een paar.
geplaatst door: bacon
Doet me denken aan het digitale klokje wat ik enkele jaren geleden kocht voor in mijn auto. Dus, batterijtje erin, en de klok op tijd stellen. Tijd bleef, wat ik ook deed, dezelfde. Op hoge poten naar de winkel "Dit ding doet het niet!". De verkoper trok het transparante labeltje eraf: op het labeltje stond de tijd gedrukt die ik maar niet kon veranderen. Slim/niet slim is maar betrekkelijk... :blush:
"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg" (Einstein)
geplaatst door: Heintje
Jullie willen toch niet zeggen dat dat plastic dat al jaren op het scherm van mijn wekker zit, er af kan?   :tounge:
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Handleiding niet gelezen zeker?
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB iOS 14.7  2016
old Apple computers never dies
geplaatst door: GeorgeM
@ peerzwart: jij vindt het niet zorgwekkend dat die laag (die je dus niet eraf moet halen) er uitzag alsof dat dat wel zo'n folie was. Met andere woorden, er zit een beschermlaag op die nu al loslaat, en dat vind jij ok?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de modellen waarbij dit niet gebeurde en die ook al binnen twee dagen kapot waren.

Volgens mij is de titel van dit draadje nog te aardig.
geplaatst door: A Henket
Als de iPhone al kwetsbaar was met al zijn glas dan verwacht je gewoon dat dat hier wel zo móet zijn. Een iPhone doe je in een hoesje en opgelost (behalve knurften die dat lelijk vinden en graag €1000 risico lopen). Hoe moet je zo’n foldable in een hoesje doen? Bij het scharnier blijft dat toch gewoon superkwetsbaar zelfs als je geen folie eraf pulkt, of buigschade oploopt?

Je zag gebruikschade hoe dan ook gewoon aankomen. Dat hij vanuit de fabriek al niet erg deugdelijk wordt afgeleverd (lijkt het) versnelt het alleen. Zelden zo’n dure, domme hype gezien als ‘foldable’. Dit is Samsungs versie van ‘Bendgate’, toch?
geplaatst door: Robert
Omdat er kennelijk onduidelijkheid over was heb ik een tweet van Mark Gurman aan het nieuwsbericht toegevoegd (nu de tweede tweet). Lijkt me dat de tekst daarvan duidelijk maakt waardoor die toplaag door meerdere reviewers verwijderd werd.

Citaat
The phone comes with this protective layer/film. Samsung says you are not supposed to remove it. I removed it, not knowing you’re not supposed to (consumers won’t know either)
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: doctor_apple
Het Idee van een Foldable Phone is niet nieuw ... Decennia terug hadden we immers de Nokia Communicator (was het 9000 serie?) ...

Wat natuurlijk gaaf bedacht is, is het feit dat het scherm over de twee panelen strekt en buigzaam is.

Maar eerlijk is eerlijk: ik vind de uitwerking h-e-l-e-m-a-a-l niets ... Er zijn verschillende manieren om een ultra brede telefoon te maken en volgens mij is dit niet de meest duurzame. Waarom niet? Omdat het scherm fysiek gevouwen wordt, keer, op keer, op keer, op keer ... Weinig wat daar (langdurig) tegen bestand is.

Technisch gesproken had ik zelf waarschijnlijk gekeken naar een 1+1 of 2+1 oplossing: 2 losse schermen met een flexibel derde scherm ertussen dat samen 1 scherm vormt, waarbij het middenstuk vervangbaar is zonder dat de rest mee vervangen moet worden OF: een scharnier systeem waarbij 2 schermen vrijwel naadloos naast elkaar komen te staan.

Een derde oplossing zou kunnen zijn om een scharnier te ontwikkelen waarbij er altijd een soort van "U" bocht ontstaat maar nooit echt een vouw ontstaat.

Maar enig credit moet Samsung (vind ik) wel krijgen: ze experimenteren met nieuwe concepten en design.

Deel wel de mening dat dit product nog niet klaar is voor "de massa". Leuk concept, zeker een verademing in "mobiele telefoonland", maar er is nog veel werk aan de winkel voor Samsung. OF, een kans voor Apple om het wel goed uit te voeren  :wink: ...

Zeker slordig ten aanzien van de folie overigens , ach ja ... Productontwikkeling ... Klaarblijkelijk niet de meest eenvoudige tak van sport  :sigh:
geplaatst door: anraadts
Maar enig credit moet Samsung (vind ik) wel krijgen: ze experimenteren met nieuwe concepten en design.

Waarom moeten ze daarvoor krediet krijgen?

Apple experimenteert ook constant met nieuwe concepten en design, het verschil is dat ze hun prototypes niet uitbrengen. Laat staan dat ze voor niet goed werkende prototypes de hoofdprijs zullen vragen.

Natuurlijk kunnen er problemen zijn met een model, denk aan de ontploffende batterijen van Samsung's Note. Dat zijn problemen in het productieproces, en waarschijnlijk nooit helemaal te vermijden. Maar de Fold lijkt tot nu toe dure rotzooi. En op een bizarre manier wordt Samsung door veel mensen als de zielige underdog gezien hier, maar het is een miljardenbedrijf dat waarschijnlijk (slagje om de arm totdat we meer weten) nooit dit model uit had moeten brengen.

Samsung Galaxy Fold is the Homer Simpson car

Why is Samsung's Galaxy Fold graded on a curve?
geplaatst door: Robert
Om het allemaal nog wat duidelijk te krijgen is er één tweet uit het nieuwsbericht verwijderd en daarvoor in de plaats de review van The Verge geplaatst.

Die maakt (volgens mij) duidelijk dat vouwbare schermen de toekomst hebben, maar dat een prototype als de Galaxy Fold beslist (nog?) die toekomst niet is.
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: doctor_apple
@anraadts: ik denk dat het (helaas) de huidige "modus operandi" is. Deze is terug te voeren naar een - in het bedrijfsleven bijzonder populaire manier van werken, te weten - "agile". Ik zie het terug bij megaconcerns, kleinere ondernemingen, middelgrote ondernemingen ...

... ik zie het op plaatsen waar het absoluut niet zou mogen ... Maar het sleutelbegrip is "agile", " devops" en nog vele andere prachtige termen ... Ik ben niet per definitie tegen een dergelijke werkwijze, maar wel om het bedrijfsbreed in te zetten.

Wat heeft dit dan in hemelsnaam te maken met dit onderwerp? Wel, kijk maar software kwaliteit ... Klassieke voortbrengingsketens, zoals dit zo mooi heet, hebben een tragere ontwikkelingscyclus waarbij diverse testmomenten zitten. Ook voordat iets "live" mag/mocht gaan had wat voorwaarden. Nu is dat allemaal wat "compacter" en is eigenlijk de gebruiker doorlopend tester ...

In projectmanagement kan dit prima werken, maar ook daar zijn beperkingen. Over het algemeen zie ik absoluut het nut in van "agile" werken, maar binnen een zekere context. En hierin faalt menigeen.

Als schapen springt men van de dam ... Ik heb zelfs gesprekken op directie niveau moeten voeren bij best cruciale ondernemingen met best kritische bedrijfsprocessen om ze onderricht te moeten geven wat nu wel, en wat niet volgens die methodiek kan ...

... Maar het erge is, is dat het een soort van "ripple effect" heeft: het sijpelt door in andere bedrijfsdisciplines, heel andere zaken en (helaas) ook zeer zeker in IT beheer alsook ontwikkeling.

En ik zie daar - voor de eindklant - redelijk wat problemen ontstaan. Zeker als het kernfuncties betreft of apparaten waar grof geld voor neergeteld moet worden. En helaas, ons geliefde merk treft helaas ook de nodige blaam de laatste paar jaar. Ze doen gewoon net zo hard mee.

Alleen met dien verschil, dat wat Samsung hier presenteert inderdaad volgens mij het predicaat "alpha" (vroegtijdig ontwikkelstadium) verdient ...

... We gaan opvouwbare en gebogen schermen komende jaren veel meer zien dan nu ... Als ook nieuwe formfactors. 21:9 voor TV's wordt de nieuwe standaard ipv 16:9, mogelijk ook voor Telefoons, maar heb daar mijn twijfels over de praktische kant. HDR krijgt waarschijnlijk toevoegingen voor meer "diepte informatie" (nog geen 3d, maar iets wat meer het effect van diepte versterkt).

Waar we het eens over kunnen zijn is dat dit product te vroeg op de markt gezet is, waar we mogelijk van mening kunnen verschillen is of Apple zoiets nooit op de markt zou zetten. Er zijn namelijk best wat producten op de markt gezet door Apple die in mijn beleving ook niet helemaal rijp waren of toch zwakker in elkaar zitten dan gedacht. Zo kan ik er niet bij dat van de 6 Airports hier, waarvan 3 Express en 3 Extremes, ALLE 3 de EXTREMES op sterven na dood zijn hier thuis. Warmte problemen, uitvallen, etc, etc ... Binnen de familie had ik 6 maanden terug een broer die laaiend enthousiast was over z'n MacBook Pro, nu 6 maanden later wordt ik (ook al heb ik me er ditmaal afzijdig van gehouden) het verwijt dat ik zo Apple pro was en hij op Apple is overgestapt jaren geleden en dat hij nu zit met rot apparatuur ... Toetsenbord issues EN (dus daarbovenop) scherm valt soms uit in bepaalde posities. Kan allemaal verholpen worden, maar kost weer tijd ... Ergernis en in Apple's geval ongetwijfeld een class action suit in Amerika voor het toetsenbord.

Voor Samsung wordt het belangrijk hoe zij op de problemen reageren. Een falend 1e generatie ontwerp wordt niet per definitie direct afgestraft; maar het is belangrijk de problemen te erkennen en er naar te handelen. Een juiste handelswijze kan Samsung juist (mogelijk) in de hand spelen. Dus zo negatief over de Fold ben ik nog immer niet.

Niet dat ik er een zou kopen momenteel, maar het kan positiever voor Samsung uitpakken dan gedacht. Het is volgens mij - ook mede de prijs - niet een toestel voor de "het grote publiek".

Samsung werkt anders dan Apple, Samsung hoeft de zaken niet in "een keer op orde te hebben". Apple daarentegen wel. Heeft iets met historiek te maken, alsmede de geschapen verwachten en prijs.

geplaatst door: MacFrankie
@peerzwart: Je moet bijna altijd folies van schermen afhalen. En als het gelukt is, dan was de folie niet goed bevestigd. De journalisten zijn tech journalisten, ze zijn geen digibeten. Zij hebben intuïtief gehandeld.

Als het een tech journalist lukt om binnen 48 uur door gewoon gebruik een telefoon te slopen, dan is die telefoon niet een bèta product, maar nog erger, een alfa product, dit mag nooit verkocht worden, en helemaal niet voor dat bedrag.

Dit is een CES demomodel, iets waarvan ze kunnen zeggen: kijk waar wij mee bezig zijn, dit gaat er aankomen! Maar verkopen? Dit wordt of een flop of een deceptie.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Ik vind deze zin in de tweet van Marques Brownlee wel heel erg grappig:

Citaat
It's NOT a screen protector. Do NOT remove it.
geplaatst door: Flix
En de grap is?
geplaatst door: GeorgeM
In de video van Marques Brownlee hieronder gaat hij er uitgebreider op in.

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: fbakker
Ik denk dat ze de handleiding gaan verbeteren...
geplaatst door: Jurriaan
Dus je maakt een telefoon die niet getest is. Want testen, door bijvoorbeeld medewerkers, is niet slim? Dergelijke fouten in het scherm hadden tijdens eigen testen natuurlijk ontdekt zullen worden.
Samsung dacht bij de introductie verder te zijn dan naar nu blijkt.

Uiteindelijk maakt het geen fluit uit, echt niet dat consumenten nu in eens massaal naar een ander merk overstappen. Zeker omdat dit een telefoon is die niet voor de massa is.

Dat de vouwtelefoon de toekomst is, tja zou kunnen. Al hoewel ik aanneem dat de meeste toch zien dat deze Fold te lelijk is om uit te brengen. Dat scharnier, daarvoor zou Jonathan Ive zich omdraaien in zijn graf. En dat terwijl de beste man spring leven is..
SE2 iOS 14 | Air2 iPadOS 15 beta | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380 | Logitech Folio