
Nee, Facebook en Instagram respecteren niet plotseling je privacy
Misschien heb je het in het algemene nieuws meegekregen, koppen als
Facebook en Instagram moeten stoppen met persoonlijke advertenties suggereren dat doordat het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) heeft beslist, de apps van meta nu plotseling wel oké zijn wat betreft de privacy.
Maar niets is minder waar, Facebook en Insta gaan gewoon door met het verzamelen van data voor gerichte advertenties,

Nee, Facebook en Instagram respecteren niet plotseling je privacy
klik of tap voor een grotere versie
De ‘oplossing’ is volgens Meta om abonnementen voor beide apps te verkopen. Daarmee geeft het bedrijf trouwens voor het eerst een gedeelte van de waarde aan die de verzamelde data waard is: 13 euro per maand, oftewel 156 euro per jaar. De keuze wat betreft Meta is dus een reclamevrije app als je betaalt, en gepersonaliseerde advertenties in de gratis versie. Hieronder de belangrijkste zaken over dit onderwerp op een rij.
1. Waarom zijn gepersonaliseerde advertenties zo belangrijk?Adverteerders willen graag weten dat hun advertenties getoond worden aan mensen die daar ook echt interesse in hebben. Daar betalen ze wat meer voor per getoonde advertentie, dus meer winst voor Meta, maar een bredere campagne zou nog duurder zijn. Meta houdt daarom persoonlijke kenmerken bij, bijvoorbeeld iemands opleidingsniveau en wat voor berichten deze plaatst of op reageert.
Meta kan dan niet alleen een analyse per persoon maken, maar ook van de honderden miljoenen Europese gebruikers van de platformen. Het bedrijf hoopt dan natuurlijk ook dat de meeste mensen voor de gratis versie blijven kiezen, gezien het gebrek aan interesse voor privacy bij het grote publiek zit dat er ook dik in.
2. Wie heeft dit verbod uitgevaardigd?Zoals je al hierboven kon lezen komt dit verbod van het Europees Comité voor gegevensbescherming, oftewel European Data Protection Board (EDPB) en dat is vergelijkbaar met de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Op 14 augustus werd er trouwens al een vergelijkbaar verbod vanuit Noorwegen uitgevaardigd, dat Meta tevergeefs aanvocht. Meta heeft ondertussen gezegd daar te vertrekken, maar blijft tot nu toe nog steeds daar beschikbaar en trotseert daarmee een boete van 90.000 euro per dag.
Het Europese verbod zal door Ierland gehandhaaft moeten worden, want het hoofdkwartier van Meta is in Dublin gevestigd. De Ierse toezichthouder DPC is dus nu aan bod, en heeft Meta op 31 oktober op de hoogte gesteld en een week gegeven om zich aan deze nieuwe regel te houden.
3. Waarom kan Meta toch gepersonaliseerde advertenties blijven aanbieden?Meta’s uitweg is dus het aanbieden van betaalde abonnementen, waarvan het zelf ook weet dat maar héél erg weinig mensen daarvoor zullen kiezen. Volgens Meta geven op deze manier de gebruikers die de gratis versies blijven gebruiken uitdrukkelijk toestemming voor het gebruik van hun data.
Nu zijn de verschillende Europese toezichthouders nog onderling verdeeld over de vraag of deze oplossing acceptabel is, de zaak lijkt dus nog niet gesloten.
4. Wordt dat alternatief het Noorse model?In het besluit van de Noorse toezichthouder gaat het om een tussenweg: de apps blijven gratis maar die mogen alleen gepersonaliseerd worden met informatie die mensen zélf beschikbaar stellen. Denk aan info in een bio, interesses die openbaar gedeeld worden, etc. Maar er mag daar niet meer meegekeken worden met waarop we klikken, en dus ook niet naar persoonlijke informatie die niet door de gebruiker zelf openbaar gemaakt is.
In tussentijd dus de moeite om niet alleen de krantenkoppen te lezen, maar dat geldt eigenlijk altijd.
#Facebook #Instagram #Meta #Privacy