De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 08:05   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2024-icoon.jpg
De reviews van de nieuwe iPad Pro
In de reviews van de nieuwe iPad Air komt het overduidelijk naar voren: voor de meeste mensen die een fantastische iPad willen is de iPad Air de beste optie, omdat die simpelweg heel erg veel biedt voor de prijs. Wil je het maximale en is geld geen bezwaar, dan is de iPad Pro een prima optie.

Hieronder vind je de eerste reviews van dit ‘powerhouse’, waarbij de iPad Pro natuurlijk ook vaak vergelijken wordt met de iPad Air.





The Verge

Citaat
For now, it's just an iPad. The best iPad ever, I think — maybe even the best iPad you could reasonably ask for. But the story of the iPad — the "magic pane of glass," as Apple is so fond of calling it — is actually all about software. The iPad's software has let its hardware down for years. Apple has led us to believe that's about to change, that this year's WWDC will be the great turning point for AI and iPads and everything. We'll see. Until then, the iPad Pro is almost too good for its own good.

CNet

Citaat
Apple has three computer varieties in its product lineup now: Macs, iPads and the Vision Pro. I haven't forgotten about the Vision Pro, Apple's three-month-old vision of head-worn future computing, because it stands a step ahead of the iPad now on that future-concept timeline. The iPad is a computer for tons of people now, my mom and kids included. It's great. The iPad Pro, however, won't be great for everyone until it's more affordable -- or it's also a Mac.

Six Colors

Citaat
The design and power make me love the iPad Pro more than perhaps any other Apple product I own. This one's even better. This is all good stuff. Unfortunately, I have to end this review the same way I've ended almost every iPad Pro review I've written: I wish iPadOS loved the iPad Pro as much as I do. We continue to live in a world where Apple's most flexible, powerful, groundbreaking piece of hardware is let down by an inflexible, weak, and slow-to-be-upgraded operating system. "Unfortunately, the hardware has outpaced the maturity of the operating system and app ecosystem" is a thing I wrote nearly nine years ago, and while everything has evolved since then, it's still true.

TechCrunch

Citaat
As much as I've enjoyed using the iPad Pro these past several days, my hard-earned money seems far better invested in a MacBook Air. I write for a living, and I still much prefer doing so on a machine specifically built for it. And as much as Apple has continued building out iPadOS, I'll still go with MacOS for work 10 times out of 10.

Engadget

Citaat
But when I think realistically about what I need and what I can reasonably justify spending, I realize that the iPad Pro is just too much for me. Too expensive, too powerful, maybe a little too large (I truly love the 11-inch model, however). If you're in the same boat, then fortunately, there's an iPad that offers nearly everything the iPad Pro does for significantly less cash. The iPad Air may not be nearly as exciting as the Pro, but it offers the same core experience for a lot less cash. But if you aren't put off by the price, the new iPad Pro is sure to delight.


 #iPadPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 08:56    reactie #1
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 09:03    reactie #2
geplaatst door: boiing
Boiing heeft de 13’’ versie net een half uurtje aan de tand gevoeld (foto). Schitterend, uiteraard. Het verschil in gewicht met de iPad Air is klein op papier maar je voelt het wel. Vooral als je ‘m wat langer in de hand houdt.

De schermen van zowel Pro als Air zijn fenomenaal en doen weinig voor elkaar onder. Behalve: ProMotion! Dat is voor mij hét grote verschil in ervaring tussen Pro en Air. Ik zie dat weinig genoemd in de reviews.

Scrollen, swipen, alle bewegingen zien er op een Air uit alsof je naar een 30 fps film kijkt. Vooral op zo’n groot scherm valt dat op. Op een iPad Pro is het ‘smooth as butter’. Supervloeiend zonder enige flikkering vliegt alles over het scherm. Dat alleen al zou voor mij de meerprijs waar zijn.

Dat het OS achterblijft bij de hardware zoals sommige reviews zeggen: ik zie dat niet zo. De focus ligt hier veel meer op de apps die je gebruikt, niet het OS. Sommige apps werken ook vlotter met een pennetje i.p.v. met keyboard/muis. Ik zie nog steeds een markt en doelgroep voor zowel macOS als iPadOS, ze hebben beide hun voordelen.

Al met al een prachtig en technisch perfect ontworpen apparaat. Je moet het voelen om het te ervaren!
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 10:20    reactie #3
geplaatst door: boiing
Het liep hier - in de Apple Store in Hong Kong - overigens niet storm voor de nieuwe iPads. Geen rijen en slechts iets drukker bij de iPad tafel. Er werd ook geen speciale aandacht besteed aan deze nieuwe versie, dat verbaasde me een beetje. Geen presentatie, banners of een andere manier om ze extra op te laten vallen. Ze lagen gewoon op tafel, net als alle andere producten. Dat had beter gekund.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 10:27    reactie #4
geplaatst door: Seagram
Als ik zo de recensies lees voor de Air en de Pro zal de Air voor de meeste mensen (zoals ik) ruim voldoen. Natuurlijk is de Pro een pracht apparaat, maar de prijs.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 11:09    reactie #5
geplaatst door: iSan
Bedankt Boiing voor je ervaringen.  :thumbs-up: Allemaal naar Store!  :cool:

Verder pleit ik voor samenvoegen van de twee topics (Air en Pro) omdat ik merk dat ik meer geïnteresseerd ben in de reacties aangaande Air en Air vs Pro, ook die van vorig week na event. Dan moest ik steeds beide topics in gaten houden.
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 12:57    reactie #6
geplaatst door: ElectricCat
Een juweel van een  iPad deze nieuwe iPad met een waanzinnig scherm. Ik vind hem wel bijna te dun geworden, en ja de prijs……
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 15:50    reactie #7
geplaatst door: MacFrankie
Ik denk dat ik me wel kan vinden in de professionele commentaren!

Fantastische hardware, maar de software (iPadOS) haalt er niet uit wat erin zit.

Voor het geld van een iPad Pro plus een Magic Keyboard heb je ook een MacBook Air, en die draait macOS, wat wel alles uit de hardware haalt wat erin zit.

Het wordt tijd dat je op een iPad ook macOS apps (bv uit de Mac App Store; rare apps met aparte installers lijken me niet nodig) kunt draaien, het OS mag dan wel iPadOS blijven (waar een touch scherm een gegeven is). Apps full screen of split screen draaien volstaat volgens mij prima, volledig window management lijkt me niet nodig.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 17:04    reactie #8
geplaatst door: Triumph
Voor de 200€ meer heb ik toch voor de iPad Pro gekozen
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 17:10    reactie #9
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Ik denk dat ik me wel kan vinden in de professionele commentaren!

Fantastische hardware, maar de software (iPadOS) haalt er niet uit wat erin zit.

Voor het geld van een iPad Pro plus een Magic Keyboard heb je ook een MacBook Air, en die draait macOS, wat wel alles uit de hardware haalt wat erin zit.


Vind ik ook. Daarom ben ik niet geïnteresseerd in een iPad Pro. Ik gebruik liever mijn MacBook Pro en mijn Mac Studio. Voor die 2 Macs was ik bereid wel veel geld uit te geven. Ook vind ik dat de klankkwaliteit van de iPad Pro wat tegenvalt. Misschien omdat hij zo dun is?
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 19:35    reactie #10
geplaatst door: iSan

Thanks, nu bekeken... ben niet helemaal eens met die man, maar dat mag. Het is zijn mening over iPad 9, van hem had het in line up moeten blijven, maar ik ben het wel eens dat de mini te overgeprijsd is. Dat is precies de reden waarom ik die niet gekozen heb.
8GB te weinig bij nieuwe Macs? RAM/SSD upgrades te duur?
Klaag svp hier: https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
15 mei 2024 - 20:38    reactie #11
geplaatst door: boiing
Voor het geld van een iPad Pro plus een Magic Keyboard heb je ook een MacBook Air, en die draait macOS, wat wel alles uit de hardware haalt wat erin zit.
Uiteraard heb je voor dat geld een MacBook Air maar ik vind dat een vreemde vergelijking: dan neem je die toch? Andere doelgroep, ander product.

Fantastische hardware, maar de software (iPadOS) haalt er niet uit wat erin zit.
Hoezo? Iedereen praat elkaar na zonder te benoemen wat het probleem zou zijn. De apps worden niet beperkt door het OS. Apps halen alles eruit wat erin zit. Ik heb even gespeeld met Final Cut, tekenprogramma's, een architectuur app met 3D weergave, een game etc. De performance van die apps op deze nieuwe iPad (Air of Pro) hebben niets met het OS zelf te maken.

Twee kleine details nog die mij opvielen: het 'nano-texture' scherm is inderdaad vrij van reflecties. Een soort mat, bijna papier achtig. De kleuren zijn daardoor ook een stuk minder spetterend. Ik zou dat alleen kiezen als je daar specifiek behoefte aan hebt.

Een nog kleiner detail is dat je op de 'Spacezwart' uitvoering veel sneller vingerafdrukken ziet dan op de 'Zilver' versie. Niet belangrijk als je er een hoes omheen doet. Wat wel opvalt is dat je bij de 'Zilver' uitvoering ook een heel dun zilveren randje ziet aan de voorkant. De 'Spacezwart' versie is echt een helemaal donker egaal geheel. Ik vind dat zilveren randje toch net iets extra's geven :wink:.
Bewerkt: 16 mei 2024 - 08:32 door boiing
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
16 mei 2024 - 14:38    reactie #12
geplaatst door: ICT Consultant
Hoezo? Iedereen praat elkaar na zonder te benoemen wat het probleem zou zijn. De apps worden niet beperkt door het OS. Apps halen alles eruit wat erin zit. Ik heb even gespeeld met Final Cut, tekenprogramma's, een architectuur app met 3D weergave, een game etc. De performance van die apps op deze nieuwe iPad (Air of Pro) hebben niets met het OS zelf te maken.
Zonder iemand proberen na te praten, hierbij mijn duit in het zakje.

Vroeger had je desktops met snelle cpu's, en draagbare devices (iPhone, iPod, iPad) met cpu's die een stuk trager waren. Het kwam niet in je op om een "zware" desktop app op je mobiele device te draaien.

Nu heb je iPads met cpu's die net zo snel zijn als de cpu's in laptops en desktops. Je wil dan mogelijk ook je desktop apps op je iPad draaien. En dat is dus niet mogelijk! Als een leverancier van de software niet een speciale iPad versie maakt, dan werkt het niet.

En als er wel een speciale iPad versie is, zoals bijvoorbeeld van de MS Office apps, dan is de iPadOS versie beperkt ten opzichte van de macOS versie.

Een andere iPadOS beperking is dat vrijwel alle apps z'n documenten opslaat op een locatie waar alleen de app zelf bij kan. Een MS Word document openen in LibreOffice is geen probleem op een Mac, om maar wat te noemen, maar vaak een uitdaging op een iPad.

Het hele file management in i(Pad)OS is behelpen of omslachtig vergeleken met macOS, en werkt eigenlijk vooral goed als het niet om lokale opslag gaat maar om bv NAS opslag.

Geen idee of dit voor iedereen hier opgaat die een iPad Pro vergelijkt met een MacBook Air, maar dit is in ieder geval hoe ik er tegenaan kijk.

Nu "moet" je bijvoorbeeld een MacBook Air kiezen als je bepaalde volwassen apps wilt draaien, terwijl met een kleine aanpassing (toestaan van Mac App Store apps op een iPad Pro) een iPad Pro zou volstaan.

Voor creatieve ProCreate gebruikers die ook af en toe een desktop app moeten draaien betekent dit dat ze nu zowel een iPad Pro als een MacBook Air moeten kopen, ipv alleen een iPad Pro met magic keyboard.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
16 mei 2024 - 16:11    reactie #13
geplaatst door: boiing
Ik heb die argumenten inderdaad vaker gehoord, dat is precies wat iedereen elkaar napraat. Deels begrijp ik dat, deels niet. Dat fabrikanten bepalen wat de functionaliteit van hun iPad app versie is kun je niemand kwalijk nemen behalve de fabrikant. Sommige apps hebben ook een ander doel op de iPad. Nee, een iPad is geen volwaardige macOS machine. Dan koop je een macOS machine als dat voor jou nodig is. In macOS staat (inderdaad) de Finder centraal, op een iPad de apps zelf.

Een eenvoudiger bestandsbeheer op een iPad kun je ook als voordeel zien. Het is vanuit welke blik je naar dit ding kijkt en het valt mij op dat een heleboel reviewers en napraters dan al snel roepen wat er niet kan in vergelijking met een MacBook. Terwijl ik juist voordelen zie in het meer intuïtieve en eenvoudigere uitgangspunt van iPadOS. Het is een tablet! Daar consumeer je media mee, en professionals hebben er hele specifieke toepassingen voor die alleen op een iPad kunnen. Ik hoop echt nooit dat er macOS op komt :wink:. Ik heb ook nog nooit iets gemist qua functionaliteit op een iPad. Ik gebruik er een professioneel op mijn werk (onmogelijk op een Macbook, met complexe apps die alleen op iPadOS draaien!..) en thuis is het mijn op-de-bank of mee-op-vakantie apparaat.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
16 mei 2024 - 17:44    reactie #14
geplaatst door: puk1980
Nu heb je iPads met cpu's die net zo snel zijn als de cpu's in laptops en desktops. Je wil dan mogelijk ook je desktop apps op je iPad draaien.
Nee! Dat wil ik helemaal niet!

Understanding Mobile as a Lean-back Medium


Ik ga het hele verhaal niet overdoen, maar volsta alleen met te vermelden dat boiing het hierboven al prima verwoord heeft, wat mij betreft. :smile:
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
De reviews van de nieuwe iPad Pro
16 mei 2024 - 19:27    reactie #15
geplaatst door: Ome Kor
@ICT Consultant
Citaat
Een andere iPadOS beperking is dat vrijwel alle apps z'n documenten opslaat op een locatie waar alleen de app zelf bij kan. Een MS Word document openen in LibreOffice is geen probleem op een Mac, om maar wat te noemen, maar vaak een uitdaging op een iPad.
Dat is tegenwoordig gelukkig niet meer zo lastig. Met de Bestanden app kan ik in elke map op de iPad, iCloud en via file sharing op bij de mappen op mijn NAS of iMac komen en door te tikken op het bestand wordt het geopend in het daarvoor bestemde programma. Ook in apps zelf kan ik met blader in de genoemde locaties komen om bestanden te openen of te bewaren.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
16 mei 2024 - 21:03    reactie #16
geplaatst door: mcmt
Nu "moet" je bijvoorbeeld een MacBook Air kiezen als je bepaalde volwassen apps wilt draaien, terwijl met een kleine aanpassing (toestaan van Mac App Store apps op een iPad Pro) een iPad Pro zou volstaan.
Waarom zou dit maar een 'kleine aanpassing' zijn? Applicaties ontwikkeld voor macOS hebben meer vrijheid, bijv. wat background verwerking betreft. En iPadOS gebruikt weliswaar ook virtueel geheugen, net als macOS, maar heeft geen 'backing store', i.e. swappen van pagina's naar 'schijf' wordt niet ondersteund. Dat is vervangen door een meer coöperatief model waarbij iPadOS apps - indien nodig - 'vraagt' om voldoende geheugen vrij te maken, en indien dit niet lukt, apps gewoon stopt.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
24 mei 2024 - 11:11    reactie #18
geplaatst door: MacFrankie
En ook hier leeft de vraag of iPadOS wel volstaat voor de zeer krachtige hardware.

Want voor een "lean back device" heb je geen M4 nodig, daarvoor voltstaat een "simpele" A17 of ouder ruimschoots.

Maar goed, laten we afwachten waar iPadOS 18 mee komt!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
De reviews van de nieuwe iPad Pro
24 mei 2024 - 12:06    reactie #19
geplaatst door: puk1980
Want voor een "lean back device" heb je geen M4 nodig, ...
.. tenzij je straks de behoefte krijgt (aangepraat) om lokaal AI op je device te gebruiken. Maar dan dien je eigenlijk ook de duurdere iPad Pro versies met 16GB geheugen te hebben (!).

Ik ben met je eens, voor een "lean back device" heb ik geen iPad Pro nodig.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
De reviews van de nieuwe iPad Pro
24 mei 2024 - 15:54    reactie #20
geplaatst door: MacFrankie
Voor een lean back device volstaat alles wat Apple de afgelopen jaren onder de naam "iPad" (zonder toevoegingen) heeft uitgebracht: Goed scherm, goede apps, goede performance, goede accuduur, geen behoefte aan een pencil of apart toetsenbord, want dat heb je niet nodig bij het consumeren van content en het spelen van simpele spelletjes. Dus op dat vlak ben ik het met je eens, Puk, iPadOS hoeft niet meer richting macOS te verschuiven.

Een iPad Pro M4 16GB 2TB is krachtiger dan menig laptop, ongeacht het merk, inclusief het topsegment van de mobiele Intel en AMD CPU's. Hier is iPadOS de bottleneck, je kunt er niet uithalen wat erin zit. Tenzij iPadOS 18 verrassingen in petto heeft!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
De reviews van de nieuwe iPad Pro
25 mei 2024 - 19:15    reactie #21
geplaatst door: Tarmac58
En hier is een recensie van het fotoblog  Petapixel
Leerzaam.
De reviews van de nieuwe iPad Pro
25 mei 2024 - 19:55    reactie #22
geplaatst door: boiing
Zeker interessant.

Citaat
Clearly, tech reviews are not in tune with real iPad users ..
Ik zei het al eerder in dit draadje: iedereen blijft de reviews napraten en de reviewers elkaar (‘het OS haalt er niet uit wat erin zit’) maar de meeste gebruikers zien het probleem niet. Mooi te lezen in dat stuk waar die discrepantie nou echt vandaan komt.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
De reviews van de nieuwe iPad Pro
26 mei 2024 - 09:53    reactie #23
geplaatst door: puk1980
Inderdaad. Heel herkenbaar. Reacties die je ook op dit forum leest.

Citaat
I think I get hung up on the “do all the things you love” part, because that’s the promise iPadOS doesn’t deliver to those who are used to the computer environment. That is why so many ask for a better file management system at the very least and dual-booting macOS at at the most. They simply want to have an experience that mimics that promise and iPadOS in its current state often cannot deliver it.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
De reviews van de nieuwe iPad Pro
gisteren 10:02    reactie #24
geplaatst door: GeorgeM
Bijna alle reviewers vinden dat een iPad als een Mac zou moeten werken, vandaar ook het verlangen naar een iPad die ook met macOS zou kunnen werken. Een erg slecht idee volgens mij.