geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoto-2013-Icoon.jpg
De vakantie-checklist voor ondernemers met een Mac
Voor een aantal van ons is de vakantie alweer begonnen of in zicht. Voor ondernemers kan deze periode best stressvol zijn. Het is vooral een kwestie van afronden en lijstjes wegwerken.

Omdat je zelf al genoeg lijstjes moet maken, wil ik je met de Mac een handje helpen. Waar moet je allemaal aan denken om het digitale gedeelte van je ondernemerschap goed en veilig achter te laten of juist mee te nemen? Hieronder vind je de vakantie-checklist voor alle ondernemers met een Mac, veel daarvan gelden natuurlijk ook voor niet-ondernemers.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2017/07/Vakantie-2.png
De vakantie-checklist voor ondernemers met een MacLeg je back-up op een veilige plek

Maak je regelmatig back-ups? Dan ben je al heel goed bezig. Helemaal mooi is het als je dit via Time Machine doet, dan gaat het namelijk automatisch. Houd hierbij de gouden 3-2-1 regel in gedachte en versleutel de back-up indien nodig. Naast een geautomatiseerde back-up is het verstandig om voordat je op vakantie gaat de externe schijf bij de buren of een andere bekende is huis te leggen. Mocht er worden ingebroken en zowel je Mac als back-up zijn verdwenen dan heb je niets meer.Heb je een Time Capsule en wil je liever niet je hele netwerk uit de lucht halen? Schaf dan voor een paar tientjes een mobiele externe schijf aan en sluit deze aan op je Mac. Je kunt er nu voor kiezen om een tweede kopie te maken, maar dan op deze schijf. Kies “gebruik beide”, wacht tot de back-up voltooid is en bewaar de schijf in een ander pand.

Stel een Out-of-Office reply in

Misschien is het voor de hand liggend, maar stel een “out-of-office reply” in voor mail en pas ook de voicemail aan. Zet er (of spreek) de data van vertrek en terugkomst in met één dag marge. Zo heb je nog een dag om door de stapel ongelezen mails te gaan voordat je wordt overladen met telefoontjes. Het instellen van een out-of-office reply kan bij je hoster. Vaak kun je daar inloggen en de tekst zelf aanpassen. Zo niet, vraag het tijdig aan degene die voor jou de website en mailadressen beheert.

Je kunt ook gebruik maken van Regels in Apple's eigen programma Mail. Eventueel kun je zelfs al een paar dagen van te voren in je handtekening opnemen dat je op bepaalde data afwezig bent. Zo kunnen jouw klanten er ook rekening mee houden. Dit kun je doen bij Mail > Voorkeuren > Handtekeningen.

Koop een slot voor je Mac

Blijft je Mac onbeheerd achter op kantoor of thuis? Zet deze dan vast met een slot. Het zal misschien geen betonschaar tegenhouden, maar ontmoedigd op zijn minst. Bij een iMac kun je gebruik maken van diverse kabelsloten. Aangezien je het slot door de uitsparing in de voet kunt halen heb je veel keuze. Het mooiste is wel als je gebruik maakt van het daarvoor bestemde sleufje net onder de voedingskabel.
Check de Wi-Fi faciliteiten op je vakantiebestemming

Als ondernemer is het wel zo fijn als je af en toe (niet te vaak dus!) even je mail/social media kunt checken tijdens je vakantie. Controleer van te voren of je WiFi hebt op je vakantiebestemming. Ga je op vakantie binnen de EU? Dan kun je tegenwoordig binnen je bundel bellen en internetten. Zet hiervoor ‘Dataroaming’ aan bij Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data.

Ga je buiten de EU? Bedenk dan of je misschien een 3G/4G kaartje of buitenlandbundel wilt aanschaffen bij je provider. Het is makkelijker om dit voor je vakantie alvast uit te zoeken. De mogelijkheden verschillen per provider. Vraag daar ook naar de voorwaarden.

Installeer en TEST

Is het onvermijdelijk dat je tijdens je vakantie in het buitenland ook af en toe moet werken? Zorg dan dat je de benodigde software hebt geïnstalleerd en vooral getest. Je zal niet de eerste zijn die b.v. zijn/haar wachtwoord is vergeten en daardoor ergens niet bij kan. Niet iets waar je in je vakantie mee bezig wilt zijn.

Vergeet je reisstekker niet

Ga je naar een ander continent en moet je daar je iPhone, iPad en/of Mac kunnen opladen? Controleer dan of je daar de juiste stekkers voor hebt. Bij Apple kun je een compleet reisstekker-pakket kopen.Plan een extra dag voor je mails

Kom je op zondag terug van vakantie? Geef dan aan dat je dinsdag of woensdag pas weer aan het werk gaat. Zo heb je nog een extra dag om de waslijst met mails te beantwoorden en weer een beetje op gang te komen. Als je de volgende dag weer gelijk aan de slag gaat sta je meteen alweer 1-0 achter en dat is zonde van je welverdiende vakantie!


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
antw: De vakantie-checklist voor ondernemers met een Mac
30 juni 2018 - 16:17    reactie #1
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Toevallig zag ik vandaag dat je voor €1,95 al een geschikt kabelslot bij Action hebt:
https://www.action.com/nl-nl/p/laptopkabelslot-/
antw: De vakantie-checklist voor ondernemers met een Mac
30 juni 2018 - 16:48    reactie #2
geplaatst door: Claire Passion Support
Zo, das is een koopje! Ziet er wel uit als een hele dunne kabel.. Ik vraag me af hoeveel die tegenhoudt. Meestal verkoop ik ze met 8 of 9mm.
antw: De vakantie-checklist voor ondernemers met een Mac
30 juni 2018 - 17:49    reactie #3
geplaatst door: GeorgeM
Terzijde: voor het eerst dat ik de compleet nieuwe site van Action zie.
In het verleden kon je op hun site nauwelijks het assortiment zien, dat zijn ze nu kennelijk aan het aanpassen.

Wat betreft deze kabel, waarschijnlijk genoeg om de meeste snelle dieven tegen te houden. Maar zodra ze een tangetje bij zich hebben zal het snel bekeken zijn.
antw: De vakantie-checklist voor ondernemers met een Mac
1 juli 2018 - 11:18    reactie #4
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Het gaat er om de gelegenheidsdieven dwars te zitten. Tuig dat er op uit is zal sowieso een stevige tang bij zich hebben waarmee ook dikkere kabels gemakkelijk door te knippen zijn.