
De voordelen van APFS in macOS 10.13 High Sierra
Apple's nieuwe bestandssysteem, Apple File System (APFS), maakte in iOS 10.3 zijn debuut. Met andere woorden, als je iOS 10.3 of later op je iDevice hebt staan dan gebruik je nu AFPS al.
Datzelfde bestandssysteem gaat met
macOS 10.13 High Sierra zijn opwachting maken op de Mac, waarbij automatisch de vraag naar boven komt wat daar de voordelen van zijn voor ons, de eindgebruikers, en of er misschien ook nadelen zijn.
Bestanden kopiërenTijdens de keynote kon je gedurende een demo zien dat het kopiëren van bestanden in High Sierra nauwelijks meer tijd kost, daar hoef je dus nooit meer op te wachten. Dit is mogelijk doordat er met APFS er eigenlijk een soort alias van je bestanden gemaakt wordt, terwijl in het huidige HFS+ iedere bitje verdubbeld wordt.
Het is dan ook niet zo dat het kopiëren vanaf een andere locatie ook zo ontzettend snel zal gaan, maar ook daar zullen snelheidsverbeteringen te zien zijn. Dat is vooral zo als je meerdere kleine bestanden kopieert, met een klein aantal grote bestanden zal er niet zoveel snelheidswinst zijn.
Opstart-tijdVanaf High Sierra kunnen we APFS ook gebruiken op de opstart-SSD, het opstarten van een SSD met High Sierra gaat sneller dan met voorgaande versies van macOS. In
deze test was te zien dat de opstart-tijd van een MacBook Pro met PCI-E SSD ging van 24 naar 18 seconden. Maar in dezelfde test liet een Mac mini met SATA-3 SSD een veel grotere verbetering zien, die ging van 42 naar 27 seconden.
Waarschijnlijk zal er altijd een verbetering zijn, hoeveel die verbetering is verschilt per Mac.
RuimtewinstBij iOS 10.3 was het al duidelijk: APFS zorgt voor ruimtewinst ten opzichte van HFS+, ook op een Mac is dat het geval. Maar ook hier zijn er grote verschillen, op de ene Mac kan je maar liefst 10 procent 'cadeau' krijgen, op de andere is het voordeel veel kleiner. Het lijkt er op dat AFPS vooral een stuk efficiënter met kleinere bestanden omgaat, als je relatief veel grote bestanden hebt dan zal je voordeel waarschijnlijk minder groot zijn.
DynamischMet APFS is het mogelijk dat de ruimte die partities innemen dynamisch aangepast worden. Met andere woorden, een partitie kan groeien als er meer ruimte nodig is, en kleiner worden als dat niet zo is. Maar op dit moment is dit alleen mogelijk via de Terminal, mogelijk dat we dit in latere versies van High Sierra gaan zien.
RestrictiesAls je een oudere Mac hebt met een harde schijf, dan zal het bestandssysteem bij de installatie van High Sierra niet naar AFPS omgezet worden. Daarbij kan APFS op sommige iMacs met 3 TB harde schijven en BootCamp niet gebruikt worden.
Heb je een Mac Pro uit 2012, dan zal APFS daar op dit moment ook nog niet op werken, Nog niet, want daar wordt aan gewerkt, het is de bedoeling dat er in een toekomstige beta-versie van High Sierra deze Mac Pro ook ondersteund zal gaan worden.
Extra oplettenZoals altijd moet je extra opletten met nieuwe systemen, maar al helemaal met een nieuw bestandssysteem. Want dit betekent dat programma's waarvoor dit essentieel is niet meer zullen werken, en je daar dus alleen nieuwe versies van kan gebruiken waarvan je zeker bent dat die klaar is voor Hight Sierra.
Dat geldt bijvoorbeeld voor programma's om je gegevens te klonen, van Carbon Copy Cloner is er inmiddels een versie die High Sierra ondersteunt, maar die is
nog in beta. Dit geldt natuurlijk ook voor programma's die gegevens op een schijf repareren, zoals DiskWarrior, TechTool Pro, etc.
Verder zal een schijf die met APFS is geformatteerd alleen maar benaderbaar zijn vanaf een Mac waar macOS 10.12 Sierra of macOS 10.13 High Sierra op staat.