
Grote verbeteringen en veranderingen in alle App Stores
Apple mag veel lof krijgen voor het maken van de App Stores, toen de eerste App Store op de iPhone verscheen was lang niet iedereen ervan overtuigd dat dit een goed idee was. Sindsdien heeft Apple vaak relatief kleine details van de App Store aangepakt, maar de fundamentele tekortkomingen die er sinds het begin waren werden niet opgelost.
Een paar voorbeelden daarvan zijn de lange wachttijden voor updates (irritant voor zowel ontwikkelaars als de gebruikers die met de bugs zitten), het vinden van apps (het zijn steeds meer de grote softwaremakers die geld verdienen in de App Store) en het ontbreken van de mogelijkheid om geld te vragen voor updates (waardoor serieuze ontwikkelaars geen stimulans hebben om hun apps door te ontwikkelen).
Eind december
werd duidelijk dat Phil Schiller alle App Stores onder zijn vleugels zou gaan krijgen, en de hoop was dat er nu een gecoördineerde aanpak zou komen en dat de problemen van de App Stores daarmee grotendeels opgelost zouden worden. En dat blijkt uit te komen.
Want Phil heeft de afgelopen dagen veel grote Amerikaanse Mac-sites
gebeld om hierover te vertellen. Eén van de redenen was trouwens dat de keynote aanstaande maandag zo vol zit, dat er geen tijd was voor dit nieuws over de App Stores. En Phil heeft duidelijk niet stil gezeten, de grootste veranderingen zijn de volgende:
Kortere wachttijdenEr is geïnvesteerd in zowel de tools die de mensen die de apps die binnen komen beoordelen, er zijn ook meer mensen bij gekomen en sommige regels zijn aangepast.
Dat goede nieuws gaan we merken, want tot nu toe duurde het vaak minimaal een paar dagen, en vaak zelfs weken, voordat een update in de App Store verscheen. Volgens Phil Schiller zal daar nu met uren gerekend gaan worden. Vijftig procent van de apps zou binnen 24 uur al er door moeten zijn en negentig procent binnen 48 uur. Met andere woorden, als er geen rode vlaggen zijn dan gebeurt het binnen een dag, als er extra naar gekeken moet worden kan het twee dagen duren, en alleen als er dan nog een probleem lijkt te zijn kan het langer gaan duren.
Goed nieuws voor de bloeddruk van ontwikkelaars, maar ook voor ons. Want als er een irritante bug gevonden wordt en de ontwikkelaar de oplossing allang klaar heeft, hoeven we niet meer eindeloos te wachten tot die update in de App Store verschijnt.
Reclame in de App StoreVoor het eerst gaat Apple reclame
in de App Store toelaten, maar dat gaat onder erg strikte regels. Die reclame's zullen alleen maar zichtbaar worden bij een zoekopdracht (dus bijvoorbeeld niet in "Uitgelicht"), en zullen dezelfde informatie bevatten als die van de app zelf. Dus geen schreeuwerige banners en al dat soort ellende.
Er wordt altijd maar één reclame getoond, en die wordt duidelijk als reclame aangegeven. Daarbij is het de bedoeling dat die altijd van toepassing is op de zoekresultaten, en er zullen geen reclames worden getoond aan kinderen van 13 jaar of jonger.
De bedoeling hiervan is vooral om kleine ontwikkelaars meer kans te geven in de App Store, het plaatsen van een reclame kost dan ook niets, er wordt pas betaald als er op geklikt wordt.
Op dit moment wordt er veel geld verdiend door Facebook en Google met advertenties voor apps die doorverwijzen naar Apple's App Stores. Kennelijk is Apple dat zat en wil het bedrijf graag oogsten wat eerst zelf gezaaid is. Dat gaat trouwens niet alleen om geld, Apple zal bij dit soort advertenties niet bij houden wie waar op klikt, iets wat zowel Facebook als Google juist wel doen.
AbonnementenAls laatste zal Apple de mogelijkheden voor abonnementen uitbreiden, dat was tot nu toe alleen mogelijk voor apps die media content aanbieden, dat wordt nu uitgebreid. Het probleem is alleen dat Apple daar
in hun eigen informatie dingen hebben staan die
zorgen voor verwarring.
Want waar het in het verhaal van Phil Schiler leek dat alle apps nu abonnementen aan zouden kunnen gaan bieden, staat er op Apple's eigen site dat het allen geldt voor apps die content en services aanbieden.
De eerste categorie was er al, de tweede omschrijft Apple als "Provide paid access to an ongoing service within your app, such as cloud storage or massive multiplayer online games (MMOGs)."
Waar veel mensen dus eerst dachten dat Apple de mogelijkheid voor abonnementen voor alle apps ging aanbieden, lijkt het er nu op dat dit toch nog niet zo is. Ongetwijfeld dat dit binnenkort alsnog door Phil Schiller en de zijnen duidelijk gemaakt zal gaan worden.
Bij de abonnementen gaat Apple trouwens minder berekenen. Waar Apple nu altijd 30 procent opstrijkt gaat bij abonnementen vanaf het tweede jaar het aandeel van Apple gehalveerd worden. Apple houdt dan dus daarna 15 procent in en de ontwikkelaars houden dan 85 procent over.
GoogleDit nieuws van Apple was nog maar net uit of
het werd bekend dat Google precies dezelfde verdeling gaat hanteren. Het enige verschil is dat Google meteen de 85/15 verdeling zal gaan hanteren, dus ook tijdens het eerst jaar, waar het bij Apple nog 70/30 is.