geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacPro2019-icoon.jpg
Dit jaar waarschijnlijk nieuwe Intel Mac Pro èn een met Apple Silicon
Toen Apple afgelopen jaar op de WWDC de overstap naar eigen processors in de twee jaar daarna aankondigde werd er ook gezegd dat er ook nog Macs met Intel processors uitgebracht zouden worden. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en hebben we alleen maar nieuwe M1 Macs gezien.

De vraag welke Mac het meest geschikt zou zijn om nog een update met Intel processor uit te brengen is snel beantwoord: dat is de Mac Pro. Want juist Intel’s processors zijn uitermate geschikt voor het harde rekenwerk waarvoor de duurste Mac vaak gebruikt wordt. Denk aan filmstudio’s, zeker als het om het renderen van special effects en 3D materiaal gaat. Maar ook in de wetenschappelijke wereld betalen ze liever tientallen duizenden euro’s voor een computer die tijd bespaart, want tijd is daar vaak nog kostbaarder.


Er zijn meerdere redenen om te denken dat er nog een Mac Pro met Intel-processor zal gaan komen. Ten eerste zijn er vorig jaar al referenties in macOS gevonden naar AMD Navi 21 videokaarten, later volgden er nog veel meer waarbij ook vermeldingen van Navi 31 werden gevonden. Maar toen vorig jaar augustus de 27-inch iMac een update kreeg, waren die kaarten niet bij de opties voor dat model te vinden. De beste videokaart die je daarvoor bij Apple kan kopen is de Radeon Pro 5700 XT, die gebaseerd is op de minder krachtige Navi 10 architectuur.

Als die veel krachtiger videokaarten niet voor de 27-inch iMac waren, dan ligt het voor de hand dat de “new Intel-based Macs in the pipeline that we’re really excited about” die Tim Cook noemde de nieuwe Mac Pro is. Let op, hij had over “Macs” in meervoud, en de enige Mac met Intel-chip die tot nu toe een update heeft gekregen is de eerder genoemde 27-inch iMac.

Wanneer Intel en wanneer Apple Silicon?

Apple heeft inmiddels heel erg overtuigend laten zien dat de M1, nota bene de eerste generatie van Apple’s eigen chips en dus niet de krachtigste, voor de meeste consumenten duidelijk de beste optie is. Maar of de gebruikers die hierboven genoemd werden, en die razendsnelle rekenmonsters nodig hebben, daarmee al bediend gaan worden, dat ligt niet voor de hand.

Tegelijkertijd zijn er al een tijdje geruchten over een Mac Pro met een chip van Apple zelf er in, deze zou dan ook meteen een kleinere behuizing hebben. Waarschijnlijk komen deze allebei eind van dit jaar uit. Dat moment is ook niet voor niets gekozen, grote bedrijven en instellingen kunnen het dan nog van de belasting voor dit jaar aftrekken.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #MacPro #Gerucht
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.