geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Dolphin op nieuwe MacBook Air laat ook zien hoe snel de M1 is
Dolphin is een emulator voor Windows, Mac en Linux waarmee je twee recente Nintendo video game consoles kan emuleren: de GameCube en de Wii. Emulatie is een goede graadmeter voor de snelheid van een processor, want daar is veel rekenkracht voor nodig.

De mensen achter deze emulator hebben nu een versie gemaakt die ‘native’ op de M1 draait. Die versie is nog niet zo compleet als de versie voor bijvoorbeeld Windows, maar laat wel goed zien wat de M1 chip hiervoor betekent. In een blog-post delen ze de resultaten, en die laten zien dat de M1 een Intel MacBook Pro met Core i7 processor op 4,5 GHz ver achter zich laat, en zelfs in de buurt komt van een erg krachtige desktop computer met een Intel Core i9 processor met Nvidia RTX 3090 videokaart.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.DolphinEmulatorMacBookAirM1-1.jpg
Dolphin op nieuwe MacBook Air laat ook zien hoe snel de M1 is

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

In de resultaten hierboven zie je dat de M1 MacBook Air beter in alle situaties presteert, behalve in “Star Wars Rogue Squadron II- Hoth”. Dit komt omdat de onderliggende code die gebruikt is voor deze versie van Dolphin nog niet goed geschikt is voor twee games, met onder anderen Star Wars.

Als het al niet indrukwekkend genoeg is dat de M1 65 procent van de rekenkracht van een Intel i9 processor haalt, de rekenkracht ten opzichte van het energieverbruik is nog veel indrukwekkender.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.DolphinEmulatorMacBookAirM1-2.jpg
Dolphin op nieuwe MacBook Air laat ook zien hoe snel de M1 is


De schrijver van de blog-post vat het zelf prima samen:

Citaat
The efficiency is almost literally off the chart. Compared to an absolute monstrosity of a desktop PC, it uses less than 1/10th of the energy while providing ~65% of the performance. And the poor Intel MacBook Pro just can’t compare.

met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #MacBookAir #AppleSilicon
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Kapotlood
Ik heb die hele Dolphin emulatie al tijden erg indrukwekkend gevonden, net als RetroArch en OpenEmu. Mooi om te zien dat Apple Silicon zo'n mooie prestatiewinst laat zien ook!
geplaatst door: Robert
@puk1980: bij deze ben je vermeld in het nieuwsbericht.
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: MacFrankie
De Wii gebruikt een PPC processor, dit is een CPU volgens het RISC ontwerp, waar ook ARM (M1) op gebaseerd is. Wat je hier eigenlijk zegt is dat de emulatie van een RISC CPU efficiënter gaat op een andere RISC CPU dan op een CISC CPU.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!